StoryEditor
Domaći nogometAlfi i omega

Dosje Ante Čačić: Niti zna, niti autoritet ima...

8. listopada 2017. - 21:33
hrvatska_finska118-061017

Nevjerojatno je kako smo dobro igrali na Euru, ispali u produžecima od budućeg prvaka Portugala, a sad smo totalno ostali bez podražaja, ispuhali se kao probušeni balon u završnici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Od utakmice protiv Islanda (0:1), pa preko Kosova (1:0) i Turske (0:1), te sad Finske (1:1), četiri bitne utakmice bile su ispod svake razine igre i sad smo na korak da se nogometna reprezentacija ne plasira na Svjetsko prvenstvo.

Ante Čačić je smijenjen i sigurno je glavni krivac što mu je momčad umakla kontroli. Naslutilo se u lipnju protiv Islanda, kulminiralo sad na Rujevici.

U čemu je njegova krivnja? Dok je bio svjež u dolasku, momčad je nekako sama gurala; postavljen prije dvije godine umjesto Nike Kovača, igrači su jedva dočekali promjenu. Kovač nije bio omiljen među zvijezdama.

Sad je Čačić potrošio svoj kredibilitet. Zbog čega je sve kriv? Protiv Finske je bilo dobro pola sata u prvom dijelu i dvadeset minuta u drugom dijelu, a onda bi se igra raspadala, a s klupe po običaju nije dolazila "injekcija prve pomoći".

U čemu je sve Čačićev krimen?

1. NIJE NI TREBAO BITI IZABRAN – doveden je kao čovjek zadatka, kao izravni pijun Zdravka Mamića i tako ga je javnost od prvog dana doživjela. Nije imao osobnost svojih prethodnika, više nego itko prije bio je baš Mamićev čovjek; izbornik na daljinsko upravljanje. Kad to kaže i Ćiro Blažević, bez krzmanja, onda smo sigurni da dojam nije pogrešan.  

2. NEZNANJE – možda preteško zvuči, jer ipak je u nogometu cijeli život, ali ipak ni otprije nije imao osobnost ni sposbnost, ni curriculum vitae, odnosno dosege u trenerskoj karijeri e da bi mu se povjerila tako važna funkcija. Bilo je to kockanje u stilu da odgovorni u trkaći "porsche" za upravljač postave nekog tko se muči i u gradskom prometu. Voditi momčad punu klasnih igrača nadilazilo je njegove kapacitete. 

3. LOŠE REAKCIJE S KLUPE, IZGUBLJEN – opjevane su već primjedbe i opaske što ih je još u doba Eura, prošlog ljeta, dok je sve još izgledalo idilično, bajno i krasno, o Čačiću izgovarao komentator Joško Jeličić; nekoć nogometna vedeta Hajduka i Dinama. Čačić nije dirigirao utakmicom. Sastavio bi momčad (ili tko već), a utakmica bi išla svojim putem kako je voda nosi... Dočekati njegovu pravodobnu reakciju s klupe, promjene u pravi čas, bilo je iluzorno. Sad je čak i mijenjao na Rujevici, kad je izvadio slabog Brozovića, međutim ispostavilo se da je Brozović bio ozlijeđen. Poslije Rujevice Čačić je bio sav izvan sebe, deprimiran, dekoncentriran, izgubljen. 

4. TOLERIRANJE GREŠAKA – baš zbog toga što je bio "igrač" Mamića i Šukera više nego prethodnici, preživio je krah protiv Turske. Kovač i prije toga Štimac, izletjeli su na prvom zavoju. Ma, protiv Islanda vidjelo se da ne štima, da su se vedete otele kontroli. A s Kosovom i Turskom (koju je Island upravo pregazio) postalo je jasno da mu ne valja posao. No, uporno su ga držali... Još jednu. Sve do Rujevice.

5. IGRAČI MU OKRENULI LEĐA – e kad su igrači progovorili, Domagoj Vida primjerice "moramo priznati da nešto ne štima", a jedan Luka Modrić se zapitao "ne znam je li baš Čačić izbornik za Hrvatsku", onda je jasno da su izborniku nogometaši leđa okrenuli. Ne vjeruju mu. Mnogo je krivnje i na nogometašima, jer ne treba im genijalni izbornik da bi se svladalo Finsku. Međutim, izbornik mora imati sve u svojim rukama, a kad uzde ispusti, kad i ono malo autoriteta što je imao pogubi, jasan je kraj.  

 

item - id = 510853
related id = 0 -> 1009343
related id = 1 -> 640490
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2021 19:13