StoryEditor
Domaći nogometosjetna razlika

Dinamo nakon stanke igra puno lošije, a Jovičević kaže: Formu fokusiramo na kvalifikacije za Ligu prvaka

Piše Mladen Bariša
30. lipnja 2020. - 16:50
Damir Krajač/HANZA MEDIA

U nedjelju, 21. lipnja Dinamo je ''obranio titulu'' prvaka HNL-a. Na pomalo bizaran način. Nakon što su nogometaši Dinama preživjeli neugodno gostovanje u Velikoj Gorici (0:0 s Goricom), njihovi su formalni ''progonitelji'' (Rijeka, Hajduk) zabilježili poraze i neizravno promovirali ''modre'' u branitelje naslova. Međutim, maksimirsko slavlje ostalo je zatomljeno. Dinamo je danas daleko od šampionske forme...

Kroničari skloni maksimirskom klubu eufemistički će konstatirati: ''Dinamo danas ne izgleda dobro''. Oni realniji biti će razložno i kritičniji: ''nakon odlaska Bjelice maksimirska momčad nema niti igru niti rezultat''. Ovi potonji svoju će tezu lako i argumentirati: u posljednjih pet odigranih kola – od 5. lipnja, nakon dvomjesečne stanke uslijed pandemije, Dinamo je po rezultatima tek peta momčad HNL-a! Iza Osijeka (11 bodova), Varaždina (10) i Hajduka (9). Dinamo je osvojio samo osam bodova. Kao i Lokomotiva, odnosno Gorica. 

Zanimljivo, medijskim je kritikama kudikamo izloženiji Igor Tudor od Igora Jovičevića. A momčad Dinama u tri utakmice (protiv Lokomotive, Gorice i Osijeka) nije uopće uspjela pogoditi protivničku mrežu. U posljednjem ogledu, protiv Osijeka, ''modri'' su okvir suparničkih vratiju pogodili tek jednom (Kulenović, u 88. minuti igre). 

Zašto Dinamo izgleda ovako anemično? Više agresije danas možemo pronaći u igri Slaven Belupa, kluba koji godinama besperspektivno živi na razmeđi svjetova – između klubova s europskim ambicijama i onih što se razračunavaju za prvoligaški status. U obranu ovog i ovakvog Dinama mediji će pronaći brojne (dvojbene) isprike. Navodno je problem motiviranost igrača za utakmice koje ništa ne znače (budući da je maksimirski klub još zimus ostvario teško dostižnu razliku). Kao jedan od razloga ''modrog ništavila'' neki će kroničari pronaći u gubitku forme i pobjedničkog ritma nakon pojave koronavirusa. ''Na svoje'' dolaze svi koji su predviđali kako će poslije stanke biti veća izjednačenost među rivalima u HNL-u. 

Kao objašnjenje za opskurne prezentacije trener Jovičević ističe: 

- Nedostaje nam svježine, jer naporno treniramo i formu fokusiramo na novu sezonu i kvalifikacije za Ligu prvaka. 

Klupski čelnici i mediji (a nešto manje navijači) imaju visok prag tolerancije na Dinamovu igru i razumijevanje za trenera Jovičevića. Mada je trenutačno teško i procijeniti kako akcije aktualnog trenera ''modrih'' stoje kod klupskih čelnika. Dok je Zdravko Mamić živio u Maksimirskoj 128 bilo je kudikamo razvidnije. Kada bi on kazao – ''trener je siguran poput mog novca u švicarskom trezoru'', mediji su već mogli otpočeti s kalkulacijama u potrazi za novim čovjekom na Dinamovoj klupi...

#DINAMO#IGOR JOVIĆEVIĆ

Izdvojeno

06. srpanj 2020 22:28