StoryEditorOCM
Domaći nogometObilo mu se o glavu

Dinamo je postao predmet sprdnje, ali pogriješio je smjenom Jakirovića. Na ‘brodu luđaka‘ nismo ni očekivali drugačije

Piše Frane Vulas
19. rujna 2024. - 15:41

Poslije šokantnog debakla kod Bayerna, sramotnog poraza 2:9, otkaz treneru Dinama Sergeju Jakiroviću bio je sve samo ne iznenađenje. Klub iz Maksimira dugo gradi europski ugled, a onda je u 90 i kusur minuta utakmice u Allianz Areni sve bačeno u vjetar. Opet je postao predmet sprdnje cijele Europe, kao svojevremeno kada je bio kanta za napucavanje u Ligi prvaka, kada je prije više od desetljeća gubio od Lyona 1:7 i slično.

Nije Jakiroviću presudio samo Bayern. Nanizao je tri utakmice u kojima je upisao tek jedan remi. U ligaškom derbiju s Rijekom na Rujevici odigrao je 1:1, a domaćin je bio bolji takmac u većem dijelu susreta. Uslijedio je poraz od najvećeg rivala Hajduka na Maksimiru 0:1 kada su „modri” bili nešto bolji, ali svejedno neuvjerljivi. Pa je došlo do potpunog raspada u Münchenu. Kod rezultata 0:3 krenuo je „Profa” otvoreno i dobio pljusku, uz od starta promašenu taktiku, manjak samopouzdanja kod igrača. Jakiroviću se može na teret staviti i manjak samokritike nakon debakla. Čak i to što poslije toga što je njegova momčad postala prva u povijesti koja je primila devet pogodaka u Ligi prvaka nije barem ponudio ostavku, što bi bio minimum pristojnosti.

image

Velimir Zajec

Ranko Šuvar/Cropix

Jakirović je u ranijim dijelovima mandata tek nešto malo više od godinu dana dugog mandata preživio više udara. Ljuljala mu se stolica poslije Sparte (eliminacija poslije 1:4 poraza u Pragu), Hajduka i Ballkanija (porazi 0:1 na Poljudu i 0:2 na Kosovu), Lokomotive (0:3 u Maksimiru), PAOK-a (1:5 u Solunu)... Izgledao je kao mačak s devet života. Ali napustila ga je sreća.

Poznata ‘špranca‘

Međutim, do prije nekoliko tjedana svi su se uglavnom nadmetali u hvalospjevima na račun Dinama i Jakirovića. Zajednički narativ je bio kako je čovjek kojeg se nebrojeno puta smjenjivalo od dolaska na klupu u kolovozu prošle godine klubu donio dvostruku domaću krunu s time da je na koncu uvjerljivo pomeo na papiru nikad ozbiljniju konkurenciju i na kraju je izborio financijsku zlatnu koku Ligu prvaka. Što se to u međuvremenu drastično promijenilo? Osvojen tek bod iz dva derbija u SuperSport HNL-u, a za Rijekom i Hajdukom Dinamo zaostaje tek bod? Debakl u Münchenu? Ispalo je zaista vrlo ružno, ali Dinamo je tamo gdje bi želio i biti, a nešto drugo osim pristojnije porcije ili čak prolazak dalje nitko realan nije ni očekivao.

image

Željko Sopić

Željko Hajdinjak/Cropix

Jakirović je pao zbog toga što je najlakše smijeniti trenera i tako pokazati mišiće, tko je gazda. Neovisno tko tu odluku donosio. Pogotovo u HNL-u. Treneri imaju status potrošne robe, otirača za noge. Tako je uostalom Jakirović i naslijedio Igora Bišćana. Tada je kukavički pred bitnu utakmicu s Lilleom napustio Rijeku. Sada mu se to vratilo kao bumerang. Uostalom, pogledajmo u kratkom pregledu ostale vodeće hrvatske klubove. Željko Sopić je uzeo Rijeku nakon Jakirovića u delikatnom trenutku, s njom duže i od zvijezdama nafilanog Hajduka bio u borbi za prvenstvo i kup, ali je na koncu ipak posustao. Ljuljala mu se stolica na kraju sezone. U kuloarima se spominjalo da sina jednog potencijalnog ulagača u Rijeku nije smatrao dovoljno kvalitetnim da igra. Preživio je ipak na klupi sve dok nije naprasno šokantno smijenjen istog dana kada je na presici najavljivao utakmicu s Elfsborgom. Kasnije je Rijeka kod Olimpije doživjela svoj povijesni europski debakl (0:5), makar je pod nasljednikom Radomirom Đalovićem izbila na vrh domaće lige.

image

Gennaro Gattuso

Vojko Bašić/Cropix

Treneri otirač

Hajduk se potpuno raspao prošlog proljeća. Mislav Karoglan je samo pet i pol mjeseci nakon što je naslijedio Ivana Leku otišao s klupe. Naslijedio ga je Jure Ivanković kao v.d. trenera. Potom je stigao slavni Talijan Gennaro Gattuso, ali ne i najavljena mu pojačanja. Pa je uslijedilo ispadanje od Ružomberoka. Potom je i Talijan dugo plesao na rubu i zbog javne svađe s predsjednikom kluba Ivanom Bilićem, posvećivanja pobjede nad Dinamom smijenjenom sportskom direktoru Nikoli Kaliniću. A Hajduk je u vrlo kratkom periodu potrošio dva talentirana mlada trenera koja je izbacio, Karoglana u dva mini epizode i trenera juniora viceprvaka Europe Marijana Budimira. Potonji je otišao s Poljuda uopće ne dočekavši svoju priliku u prvoj momčadi. A u aktualnoj konstelaciji odnosa, usprkos razgovorima i primirju, teško je očekivati dugoročnu suradnju između predsjednika Bilića i trenera Gattusa koji ga javno optužuje da ne govori istinu. Voljeli bismo da nismo u pravu, da konačno jedan trener „bijelih” dobije šansu na duži period.

image

Zoran Zekić

Antonio Balić/Cropix

Osijek je na početku prošle sezone upao u duboku krizu. Aktiviran je džoker zovi, Zoran Zekić vratio se pomoći svom klubu, napustio je Partizani iz Tirane. Na klupi je bio sve do dan nakon pobjede nad Rijekom kojom je svom Osijeku osigurao plasman u Europu, četvrto mjesto i kvalifikacije Konferencijske lige. Iskorišten je i odbačen kao zadnja „štraca”. Odlukom sportskog direktora Portugalca Josea Bota trenerom je postao mladi Talijan Federico Coppitelli. Stigao je sa zanimljivim CV-jem u radu s mladima, ali je uslijed rasprodaje igrača momčad uz europski debakl sa Zirom prvu pobjedu u hrvatskom prvenstvu ubilježila tek proteklog vikenda. No, i dalje je na pretposljednjem mjestu.

Kako je došao...

Nema žaljenja ni suosjećanja, osim možda dijela sklonih mu navijača „modrih”. Uostalom, Jakirović je otišao na način na koji je i došao. Znao je u što se upušta baš zbog načina na koji je tretiran i njegov prethodnik, kako je on tretirao Rijeku. Da ne spominjemo pozamašnu otpremninu koju bi trebao navodno dobiti za prijevremeni rastanak. Ali „modus operandi” u hrvatskom nogometu je nažalost itekako vidljiv. Struka je potpuno degradirana. A rezultati tog odnosa govore sami za sebe.

image

Sergej Jakirović

Ronald Goršić/Cropix

Velika rasprodaja ugleda – nema spora. Poraz od Hajduka. Kakav god da je Hajduk stigao na Maksimir, došao je s Markom Livajom, Ivanom Rakitićem... No, da je netko prije cca tri tjedna nakon što je klubu uz duplu krunu donio i Ligu prvaka rekao da će prije jeseni Jakirović biti smijenjen proglasili bismo ga vjerojatno totalnim luđakom. No, cijeli HNL je zapravo brod luđaka. Klubovi ne znaju što bi s trenerima pa ih smjenjuju. U manjim klubovima koji su još manje pod povećalom javnosti su situacije još i bizarnije, makar ni treneri nisu "cvijeće". Koga god Dinamo imenovao na „duže staze”, bio veće ime ili ne, čeka ga slična sudbina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 16:02