StoryEditor
Domaći nogometstrah od ‘korone‘

Dario Šimić o povratku nogometa na domaće travnjake: Nijedan član Sindikata nije se požalio oko igranja u ovim okolnostima, nema pozitivnih u HNL-u

13. svibnja 2020. - 10:34
Željko Puhovski/Arhiva/Hanza Media

Kako ostvariti suživot s koronom dok je opasnost od virusa još (sve)prisutna? Nogomet se vraća na terene, ali s njim i nelagoda, bojazan i strah kod pojedinaca.

Mnogi su (profesionalni) igrači u medijskim istupima priznali simptome fobije uoči nastavka karijere u neprirodnim okolnostima. Pritom valja napomenuti: radi se o stranim medijima i nogometašima u nekim drugim ligama. Kakva je situacija u HNL-u?

- Nemamo saznanja o strahovima igrača. Nijedan naš član nije se požalio oko igranja u ovim neobičnim okolnostima. Također, među igračima HNL-a nije zabilježen nijedan pozitivan slučaj pri testiranju na koronavirus – veli Dario Šimić, član Skupštine HNS-a i predsjednik Hrvatske udruge Nogometni sindikat. U spomenutu su udrugu učlanjeni gotovo svi profesionalnci u HNL-u (njih tristotinjak).

No, problemi uzrokovani pandemijom mogli bi stvoriti i strah od ozljeđivanja. Igrači se vraćaju na teren poslije dvomjesečne stanke. A do natjecateljskom ritma preostaje im tek trotjedna priprema za nastavak sezone...

- Ne vjerujem da su igrači skroz zapušteni. Ipak su oni profesionalci. I u uvjetima karantene sigurno su upražnjavali neke oblike treninga. Možda je ova stanka nekima i pomogla da saniraju ozljede ili osvježe organizam uoči novih napora. A rizik od ozljeda u nogometnom je sportu uvijek prisutan.

Posljednjih je mjeseci i sindikalna aktivnost bila izraženija. No, u HNL-u nije zabilježeno puno anomalija. Istinsku krizu odnosa na relaciji klub-igrači doživio je samo Dinamo. Svejedno, i dalje postoji latentna opasnost glede nesolventnosti klubova u predstojećem razdoblju, te kašnjenja ili neisplate plaća, što bi posljedično moglo dovesti do razvrgavanja ugovora.

- Cijela ova situacija s koronom je nenormalna. Nitko ju nije mogao predvidjeti niti itko zna kako bi se trebao ponašati. HUNS je od početka krize apelirao na klubove i igrače da rješenja nastoje pronaći prvenstveno dogovorom. I doista, osim u Maksimiru, nigdje nije bilo problema. Eto, i u Dinamu se situacija smirila. Teško je međutim prognozirati što će biti u skoroj budućnosti. Neizvjesnost je i dalje prisutna. Igrači su svjesni ozbiljnosti situacije. I FIFA-ina je preporuka klubovima i igračima da međusobne odnose definiraju dogovorom. Za eventualne sporove nadležan je Arbitražni sportski sud (CAS) u Laussannei, ali u ovoj situaciji nikome ne bih preporučio da tako riješava prijepore oko ugovora.

Je li ova krizna situacija prilika i za promjenu zakona, odnosno tretmana članova HUNS-a, nogometnih profesionalaca u HNL-u, koji u poreznom sustavu RH i nadalje imaju status – obrtnika!?

- HUNS se već godinama zalaže za jedinstveni porezni sustav i ovoj je zaista prilika da se izmjenama Zakona o sportu doista sportu i pomogne – zaključio je Šimić.

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 01:41