StoryEditor

Dalićev problem nisu ozljede i neigranje napadača: u Slovačkoj će najvažnije biti 'začepiti' obranu koja je u ovoj postavi rijetko igrala zajedno

Piše Mladen Barića
5. rujna 2019. - 22:10

Izostanak Kramarića, neigranje Rebića, otkazivanje Rakitića, ozljeda Kovačića... Izbornik Zlatko Dalić suočen je s mnogim nedaćama uoči važnih kvalifikacijskih ogleda sa Slovačkom (6. rujna) i Azerbajdžanom (9. rujna).

Međutim svi uočeni problemi doimaju se zanemarivima naspram ''akrobacija'' koje izbornika Dalića očekuju pri definiranju posljednje linije momčadi. Naizgled, izbornik nema težak zadatak. Od igrača prispjelih u Zagreb, na trodnevno uigravanje, nije problem ustanoviti četvoricu ''nedodirljivih''. Vjerojatno bi uz Dalića i (pre)ostala četiri milijuna hrvatskih izbornika obranu posložila na identičan način: Jedvaj, Lovren, Vida, Barišić.

Pitanje – koliko ovaj kvartet zvuči (i djeluje) uvjerljivo, zapravo je nebitno. Dalić će u svojim taktičkim postavkama biti prinuđen koncipirati strategiju na način da cijela momčad – igra obranu. Ne bi li donekle kompenzirao evidentan problem zadnje linije.

Kompozicijski, lijeva je strana obrane postojana – Barišić i Vida standardni su u svojim klubovima, a niti u reprezentaciji nemaju adekvatne zamjene (alternacija na lijevom boku je Melnjak). No, pozicija desnog beka neuralgična je točka hrvatske obrane još od ozljede Šime Vrsaljka. Trenutačno, za tu poziciju konkuriraju Tin Jedvaj i Karlo Bartolec. Uz opasku kako je Jedvaj promijenio klub (iz Bayera je prešao u Augsburg) da bi mogao igrati na mjestu stopera, poziciju na kojoj se ''najbolje osjeća''.

Posljednjih mjesec i pol dana Dejan Lovren spominjao se (najčešće) u engleskim i talijanskim medijima. Nominalno, četvrti stoper Liverpoola navodio se u kontekstu potencijalnog transfera u Romu, odnosno Juventus. Ništa od planiranog nije međutim realizirano. Lovren je ostao na Anfield Roadu. Nezadovoljan i razočaran, izvan natjecateljskog ritma (bez utakmica)...

No, i opisani Lovren ima prednost pred konkurentima. A njih su dvojica – Matej Mitrović i Mile Škorić. Mitrović je za belgijski Club Brugge odigrao šest (od sveukupno devet) utakmica ove sezone. Škorić je pak neizostavan u momčadi Osijeka. Lovren praktički nema konkurenciju niti na proširenoj listi. HNS je pretpoziv za aktualne akcije reprezentacije poslao u Leicester, Filipu Benkoviću. On je među ''alternativcima'' jedini stoper. Ali, igrač koji je prošlu sezonu solidno odigrao (na posudbi) u škotskom Celticu vraćen je u Leicester City, gdje je ovog ljeta nastupio u dvije utakmice – za mladu momčad!?

U kontekstu hrvatske reprezentacije očigledan je deficit (kvalitetnih) stopera. Takva situacija revitalizira i raspravu o statusu Duje Ćalete-Cara. Na upit o srednjem braniču marsejskog Olympiquea, izbornik se u ponedjeljak očitovao slijeganjem ramena i riječima:

- Vidjet ćemo...

Nakon otkazivanja Eura U21, u javnoj polemici Ćalete-Cara i izbornika mlade vrste Nenada Gračana, Dalić se očigledno priklonio kolegi. Njegov – ''vidjet ćemo'', zvučao je skroz uopćeno. Čini se da čovjeka s dva prezimena ipak nećemo vidjeti tako skoro među kandidatima za A reprezentaciju...

#REPREZENTACIJA#DEJAN LOVREN#DOMAGOJ VIDA#OBRANA

Izdvojeno