StoryEditorOCM
Domaći nogometNije Liga nacija HNL

Dalićev eksperiment pao na jednom segmentu. Izmislio je Perišiću novu ulogu, a njegov slučaj je šala mala za Ronalda

6. rujna 2024. - 07:44

Hrvatska je u obranu srebra u Ligi nacija startala tijesnim 1:2 porazom na gostovanju u Portugalu. „Kockasti” su osakaćeni ozljedama stigli na noge Cristianu Ronaldu i društvu, jednom od favorita za osvajanje natjecanja, ali teško se oteti dojmu da je po prikazanom, pogotovo u drugom poluvremenu, mogla iz ovog susreta izvući i (mnogo) više. Neodlučeni ishod, pa možda čak i pobjeda Hrvatske ne bi također bili nezasluženi.

U prvih 35 minuta Hrvatska je primila dva vrlo jeftina pogotka, a djeluje kao da su oba posljedica promjene u sustavu igre. S obzirom na brojne probleme s bočnim igračima (oba desna beka Josip Juranović i Josip Jurišić su ozljeđeni, nominalni lijevi Ivan Perišić izvan forme i kluba) odlučio se izbornik Zlatko Dalić na igru s trojicom u zadnjoj liniji. U formaciji 3-4-2-1 desnog beka igrao je Kristijan Jakić, lijevog Borna Sosa koji je oživio odlaskom iz Ajaxa u Torino.

image

Ivan Perišić i Nelson Semedo
 

Damir Krajač/Cropix

Oba pogotka Portugala djeluju kao plod neuigranosti Hrvatske u takvom načinu igre, ali i poluaktivne HNL-ovske obrane kakva se na ovom nivou kažnjava. Kod prvog je Diogo Dalot izbjegao zaleđe, pobjegao Sosi. Kod drugog je slabiju reakciju obrane, loptu iza obrane koju nije dohvatio Marin Pongračić iskoristio Ronaldo za gol broj 900 u karijeri. Oba asistenta Bruno Fernandes i Nuno Mendes mogli su na miru odraditi svoj dio posla, nitko im nije smetao.

Operacija neuspjela, pacijent preživio

Međutim, u nastavku prvog dijela, pogotovo nastavku, Hrvatska je dosta toga kreirala, na kraju imala identičan posjed lopte kao i momčad koja u veznoj liniji ima tehničke genijalce Bernarda Silvu, Bruna Fernandesa, Vitinhu..., stvorila je dosta prigoda i poluprigoda. Operacija Portugal možda nije uspjela, ali se eksperiment pokazao opravdanim. U ovom sustavu ili sličnim alternacijama mnogi naši igrači su igrali ili igraju u klubovima (Gvardiol, Kovačić, Sosa, Perišić, Pjaca...). Juranovića i Stanišića nema do kraja Lige nacija, ali uz prvi start Martina Baturine, debitante Igora Matanovića i Petra Sučića dosta toga je Hrvatska dobila za budućnost u ovom susretu. Operacija nije uspjela, ali pacijent je preživio jer ostavila je Hrvatska dojam da je itekako u igri za jedno od dva mjesta koja vode u četvrtfinale. No, ne valja tražiti pobjede u porazima. Pogotovo kada je opet najbolji igrač Hrvatske bio – vratar Livaković. Ako Hrvatska u nedjelju u Osijeku ne svlada Poljsku većina ovoga pada u vodu.

image

Luka Modrić i Borna Sosa

Damir Krajač/Cropix

U nastavku susreta se ultra ofenzivni Portugal, osvajač prvog izdanja natjecanja 2019. godine, nakon početnih petnaestak minuta povukao, krilne napadače Rafaela Leaoa i Pedra Neta mijenjao je defenzivnijim Nelsonom Semedom i Joaom Nevesom, zgusnuo veznu liniju. Izbornik Roberto Martinez se pobojao reprize ishoda s lipanjske generalne probe za Euro istih protivnika kada je Hrvatska slavila u Lisabonu. Presudila je ukupno veća kvaliteta i širina kadra domaćina.

Dalićeve muke

Pokušao je u ovom susretu prema očekivanju izbornik Dalić malo oživjeti 35-godišnjeg Ivana Perišića. Nakon svega što mu se događalo s ozljedom, u Hajduku, dokapetan reprezentacije je trenutno daleko od forme i bez kluba. No, treba reprezentaciji, a i ona njemu. Dalić mu je dao petnaestak minuta, koje je uglavnom ipak proveo na - desnom beku. S u toj završnici kada je Hrvatska ganjala izjednačenje s poprilično ofenzivnim sklonostima, po heat mapu gotovo da je bio desno krilo.

image

‘Heat map‘ Ivana Perišića na susretu Portugal - Hrvatska

Screenshot Sofascore

Desni bek je trenutno Hrvatskoj najkritična pozicija i Dalić tu kemija tražeći pravo rješenje. Može se do sutra ujutro polemizirati o ispravnosti tog pristupa, kakvu poruku to što nogometaš bez kluba igra šalje drugim igračima. A onda pogled na suprotnu stranu pokazuje da je to u odnosu na neke dobrim dijelom i samo traženje dlake u jajetu. Da Hrvatska ima širi kadar, da je igrao cijeli susret ne bi bilo tako...

image

Igor Matanović

Damir Krajač/Cropix

Što je Perija za Ronalda?

Veliki Ronaldo zabio je nevjerojatni 131. gol za reprezentaciju, našao se u još jednoj odličnoj šansi koju mu je obranio odlični Dominik Livaković. Međutim, bio je u početnoj postavi sa 39 godina, nakon što prethodno u pet susreta kao starter (u dva je igrao po 120 minuta zbog produžetaka) na poziciji centralnog napadača na Euru nije zabio gol. Ispali su Portugalci u četvrtfinalu na penale od Francuske. Možda je moglo biti drugačije? Podsjetimo, igra u saudijskom Al Nassru gdje natjecateljski podražaj i nije na nivou Liga petice ili Lige prvaka. Konačno je Ronaldo golom uzvratio na nevjerojatnom povjerenju izbornika. Međutim, neka je čak 900. u karijeri, obrambeno je njegov ionako već tradicionalno skroman doprinos dodatno kopnio u drugom dijelu. No, svejedno je na travnjaku proveo čak 87 minuta kada je tek zamijenio napadač Liverpoola Diogo Jota. Vršnjak mu Luka Modrić kod kojeg nije baš toliko curilo u obrani izišao je deset minuta ranije. A manjak vrhunske konkurencije odnosno širine kadra nije baš problem Portugalaca, jer su na klupi bili i Joao Felix, Joao Palhinha...

image

Roberto Martinez i Cristiano Ronaldo

 

Damir Krajač/Cropix

Svaka čast na pogotku, na spektakularnoj karijeri, ali ovaj Portugal je taoc 39-godišnjeg Ronalda i kukavičluka njihovog izbornika koji nema hrabrosti da ga koristi drugačije. Ima i Dalić sličnih dilema i problema, ali makar to i ne radi uvijek najsretnije, njima ipak malo drugačije upravlja, ima više takta.

image

Andrej Kramarić
 

Damir Krajač/Cropix
image

Roberto Martinez
 

Damir Krajač/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 19:09