StoryEditorOCM
Domaći nogometBratići kreću skupa?

Dalić u prvih 11 vraća Perišića protiv momčadi koja nam je smijenila dva izbornika, a ima vratara starijeg od Modrića

Piše Frane Vulas
12. listopada 2024. - 15:54

Nogometna reprezentacija Hrvatske ugostit će večeras Škotsku u Maksimiru (18 sati, prijenos Nova TV), u prvom od dva susreta u ovom „prozoru” Lige nacija. Potom će tri dana kasnije na noge Poljskoj u Varšavu (utorak, 20.45 sati). Hrvatska koja nakon prva dva susreta s Portugalom u Lisabonu i Poljskom u Osijeku ima tri boda je apsolutni favorit protiv momčadi sa začelja skupine koja još nije osvojila niti bod. Međutim, treba to opravdati i na travnjaku. Uostalom, tradicija je čak na strani Škotske što s obzirom na renome dvije reprezentacije zadnjih desetljeća zvuči nevjerojatno.

Škoti su, iznenadit će se mnogi, jedna od rijetkih reprezentacija koja protiv Hrvatske ima pozitivan međusobni skor. Hrvatska u šest susreta sa Škotskom ima samo jednu pobjedu, tri neodlučena rezultata i dva poraza. Ta jedina pobjeda upisana je u posljednjem susretu, onom na Euru 2021. godine u Glasgowu na Hampden Parku (3:1).

Nema Kovačića

Zanimljivo je i da je Škotska reprezentacija koja je „smijenila” čak dva hrvatska izbornika. Stradao je danas pokojni Miroslav Ćiro Blažević ujesen 2000. godine nakon 1:1 remija u Maksimiru u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Prethodio je tome neuspjeh u pokušaju da se plasiramo na Euro 2000. godine, pa i remi u Belgiji zbog kojeg je Hrvatska imala skromni bodovni saldo, ali i potpisivanje podrške generalima koje je podiglo veliku prašinu. Blaževića je naslijedio Mirko Jozić.

image

Petar Sučić u dresu Hrvatske

Marin Franov/Cropix

A Igor Štimac je odletio s klupe 2013. nakon što je ponudio ostavku poslije 0:2 poraza u Škotskoj u kvalifikacijama za Mundijal 2014. godine u Brazilu. Prethodno je već Škotska slavila i na Maksimiru (0:1). Ostavka je prihvaćena, a na klupu je sjeo Niko Kovač.

Velika poveznica Hrvatske i Škotske je i video analitičar Marc Rochon. Ovaj stručnjak koji radi i u Aberdeenu je već niz godina blizak Dalićev suradnik, vrlo bitan član njegovog stručnog stožera.

U ovom susretu izbornik Zlatko Dalić neće moći računati na Matea Kovačića koji se zbog privatne situacije (supruga Isabel je bila pred porodom, iščekuju drugo dijete, ostao je uz nju) nije istovremeno sa suigračima priključio treninzima. Sve se to skupa oteglo i Kovačić nije bio s momčadi. Veznjak Manchester Cityja je jedan od ključnih igrača reprezentacije i to je velika glavobolja za Dalića.

image

Izbornik Zlatko Dalić traga za rješenjima zbog izostanaka nekih igrača

Vlado Kos/Cropix

Perišić od prve minute?

Izbornik je najavio kako će ponovno Hrvatska igrati s trojicom igrača u zadnjoj liniji. S obzirom na oporavak Josipa Šutala, očekuje se da će stoper Ajaxa biti u kadru, što je i najavio izbornik Dalić. Kao očekivana alternativa Kovačiću nameće se Petar Sučić. Moglo bi se tako dogoditi da bratići Luka i Petar Sučić, veznjaci Real Sociedada i Dinama, startaju za Hrvatsku na Maksimiru. Opet je otvoreno pitanje desnog beka. Ivan Perišić je na desnom krilu igrao za PSV, a u rujnu je na toj poziciji Dalić isprobavao Marka Pjacu i Kristijana Jakića.

Uz vjerojatno sigurnog Andreja Kramarića koji bi ako nastupi u oba susreta stigao do jubilarnih sto nastupa za reprezentaciju Hrvatske, u vrhu napada očekuje se Ante Budimir. Napadač Osasune je u odličnoj golgeterskoj formi u Primeri i vjeruje se kako će dobiti povjerenje izbornika Dalića. Budimir ili još robustiji Igor Matanović čine se logičnije rješenje za bitku sa Škotima od Bruna Petkovića.

image

Ante Budimir

Marin Franov/Cropix

S druge strane Škoti su došli u Zagreb bez čak 12 igrača koji izostaju iz ovih ili onih razloga. Prve violine su kapetan Andy Robertson, član Liverpoola, te Scott McTominay koji od ovog ljeta nosi dres Napolija. Zbog brojnih problema s kadrom među vratnice bi mogao vremešni čuvar mreže Heartsa Craig Gordon za kojeg je hrvatski kapetan Luka Modrić mladić. Modriću je 39, a Gordonu čak 41 godina. Izbornik Steve Clarke ne može računati prvog vratara Angusa Gunna iz Norwicha.

Hrvatska se kao i u susret s Poljskom mora od prve minute nametnuti agresijom, odnosno barem pokazati istu razinu čvrstine kao i suparnik. Bude li lopta na tlu, kvaliteta je apsolutno na strani Hrvatske. No, već smo mnogo puta imali probleme u skoku u okršajima s reprezentacijama s Otoka. Mogući sastav Hrvatske: Livaković – Šutalo, Ćaleta-Car, Gvardiol – Perišić, Modrić, P. Sučić, L. Sučić, Sosa – Kramarić, Budimir.

Standings provided by Sofascore
image

Ivan Perišić počeo je igrati za PSV

Damir Krajač/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. listopad 2024 15:55