StoryEditor
Domaći nogometLALJAK PONUDIO OSTAVKU AKO JE ČELNIK KARLOVCA KRIV

ČIŠĆENJE MOČVARE Uhićen Šprajcer, tajnik Udruge prvoligaša; HNS: Podržavamo sve aktivnosti pravosuđa; Laljak nudi ostavku

Piše PSD.
22. prosinca 2011. - 20:45
Neven Šprajcer, predsjednik Nogometnog saveza Karlovačke županije i tajnik Udruge prvoligaša jutros je uhićen i preiveden u prostorije USKOK-a gdje ga istražitelji ispitaju oko namješatanja utakmica, odnosno potplaćivanja sudaca iz vremena dok je Šprajcer obnašao dužnost tajnika NK Karlovca.

Uhićen je, doznajemo, u sklopu proširenja istrage uhićenog bivšeg potpredsjenika HNS-a i bivšeg suca Željka Širića.

Šprajcer je jedan od onih koji su navodno Širiću davali novac kako bi NK Karlovac imao pošteno suđenje.

Podsjetimo, prije nekoliko dana USKOK je zaprimio anonimno pismo navodnog “bivšeg nogometaša i člana NK Karlovca" koji je u pismu Šprajcera kao i tadašnjeg predsjednika Krešimira Perkovića te trenera Igora Pamića, optužio za potplaćivanje sudaca, te da si igrači puštali utakmice i na tome zarađivali na kladionicama.

- Otvoren sam za sve moguće istrage, ali ovo stvarno nema smisla. Kao prvo, uopće nismo bili u ponudi kladionica dok nismo došli do Prve lige, a kao drugo, onaj tko zna kakva je situacija bila tada u klubu zna kakav je naš stav, pogotovo stav trenera Pamića bio spram odlaska igrača u kladionicu - komentirao je Šprajcer.

Prisjetio se se sličnog anonimnog pisma neposredno prije izbora za predsjednika HNS-a.

On je naime, kao kandidat ŽNS-a podupirao kandidata VlatkaMarkovića, dok su vodeći ljudi NK Karlovca lobirali za njegovog protukandidata Igora Štimca, zbog čega su pokušali smijeniti Šprajcera kako bi imali svog igrača tijekom glasovanja.

Za te zakulisne igre Šprajcer je optužio tadašnjeg ministra Branka Vukelića, pozivajući čak i premijerku Kosor da utječe kako bi se smanjio "brutalan utjecaj politike na sport".

Povodom novog uhićenja čelnika oglasio se i HNS. Priopćenje HNS-a prenosimo u cjelosti:
 
Iako u ovom trenutku nemamo službenih saznanja o eventualnom uhićenju Nevena Šprajcera, v.d. tajnika Udruge profesionalnih klubova I. HNL i člana skupštine HNS-a, naglašavamo da kao krovna nogometna organizacija apsolutno podržavamo sve aktivnosti pravosudnih organa RH glede raščišćavanja mogućih kriminalnih radnji u hrvatskom nogometu.

Podvlačimo kako smo u potpunosti na dispoziciji svim insititucijama RH za svaku vrstu suradnje te ćemo i dalje podupirati sve mjere i radnje koje će biti poduzete od strane policije i pravosudnih tijela RH prema svim članovima nogometne organizacije koji su na bilo koji način prekršili zakon.

HNS će u okviru svog disciplinskog pravilnika i dalje poduzimati odgovarajuće mjere usmjerene protiv pojedinaca koji su nogomet koristili za protupravna i kriminalna djelovanja te će se od Disciplinske komisije tražiti da poduzme sve odgovarajuće mjere kako bi se u što kraćem roku nogomet očistio od korupcije.

HNS je o ovom slučaju, jednako kao i u svim drugim slučajevima vezanima uz kriminalne radnje u hrvatskom nogometu obavjestio UEFA-u i FIFA-u, stoji u priopćenju HNS-a.

Podsjetimo, jedan neimenovani i nezadovoljni nogometaš Karlovca poslao je na adresu USKOK-a priopćenje u kojem je iznio prljave radnje kojima se navodno koristio klub sa četiri rijeke, još dok su bili u drugoj ligi:

"Na tragu ovih najnovijih uhićenja u redovima čelništva HNS-a, a u interesu rasvjetljavanja događanja u i oko NK Karlovac, a zbog informiranja šire društvene javnosti, želim vam iznijeti neka svoja saznanja i ostati anoniman.
Dugo godina bavim se nogometom, najprije kao igrač, a sada kao djelatnik u klubu. Iz meni dostupnih izvora, a izrečeno je to mnogo puta na mnogo javnih mjesta, mogu vam kazati sljedeće:

NK Karlovac je ušao u Prvu HNL zahvaljujući kupovini utakmica preko delegiranih sudaca i protivničkih igrača.

Najveću ulogu u kupovini imali su tadašnji čelnici kluba Neven Šprajcer i Krešimir Petković potpomognuti tadašnjim trenerom Igorom Pamićem.

Utakmice su kupovane na način da se otišlo dan ranije na večeru sa sucima i ponudila određena cifra novca u crnim koferima. Često puta u koferima se nalazila mnogo veća svota novca od tražene pa su gore navedene osobe ostale zatečene sudačkom 'skromnošću' pa kada bi se vratili iz WC-a s odbrojanom svotom novca u kovertama, ovi bi ih dočekali pomalo nervozni s pitanjem jesu li previše rekli.
Kada bi sve bilo dogovoreno javili bi svojim igračima da sutradan mogu uplatiti određenu svotu na kladionici prema dogovorenom i na taj način dolaziti do svoje plaće.

Da je tome tako, govori činjenica da u klubu nekoliko mjeseci ne dolazi plaća, a sve je krenulo kada su Šprajcera, Perkovića i Pamića maknuli iz kluba.
Da je u klubu bilo kriminala svjedoči i činjenica da izvide vrši već neko vrijeme karlovačka policija, ali za sada ne izlazi s detaljima u javnost.

Opće je poznato da je protiv Nevena Šprajcera podnesena kaznena prijava Državnom odvjetništvu u Karlovcu i da taj čovjek ne bi smio preko granice, ali svejedno sjedi na čelnom mjestu Županijskog nogometnog saveza unatoč odredbama HNS-a koji to ne dopušta.

Uvjeren sam kada biste pritisnuli ovaj trojac da biste došli do mnoštva korisnih informacija koje bi bile od pomoći u pokrenutoj istrazi protiv ovog dvojca (Širić, Djedović), ali i šire.

Također, siguran sam da dugogodišnji tajnik NK Karlovca, gospodin Nikica Rudar, raspolaže mnoštvom informacija koje mogu biti korisne. Isto tako, gospodin Šprajcer raspolaže u svojoj kućnoj kolekciji brojnim sumnjivim ugovorima s igračima i sponzorima kluba koje je prilikom svoje smjene ukrao iz klupskog računala i prebacio sebi. I u to je upućen gospodin Rudar.

Nadam se da ću ovim pismom barem malo pomoći i pridonijeti rasvjetljavanju kriminala koji se uvukao u sve pore društva, a tako i u HNS i sve "njegove" ljude", stoji u priopćenju neimenovanog igrača, navodi se u anonimnoj prijavi USKOKU.

Branko Laljak, prvi čovjek Udruge klubova 1. HNL, dugo se nije javljao. Kada napokon jest, shvatili smo zašto mu je trebao time-out:

- Ovo je tragedija. Ne mogu doći sebi jer sam više nego šokiran! Ne znam ništa, osim da sam Nevena Šprajcera predložio za tajnika naše asocijacije, znajući koliko je beskompromisan, borben i kvalitetan sportski radnik. Upravo takvim se u ovih desetak mjeseci i dokazao.

Laljak, koji je po funkciji i jedan od petorice dopredsjednika HNS-a (trenutačno četvorice, budući da je Širić sklonjen), u završnoj poruci:

- Ispostavi li se da je Šprajcer pogriješio, da je kriv, da je ikad postupio nečasno, neću se ni najmanje ustručavati nego s tih dužnosti odstupiti zbog moralnih razloga!

Lijepo je u ovim čudnim vremenima čuti da se napokon netko oslonio na taj izraz: moral. Zato autoru sve pohvale.


SN, Mario Pušić, foto: cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2022 15:44