StoryEditorOCM

Čeferinova pomoć znači da je situaciju shvatio ozbiljno, ali Kustićev potez svejedno djeluje kao kupovanje vremena

4. ožujka 2024. - 17:48

Marijan Kustić još gasi vatru u hrvatskom nogometu koja se razbuktala curenjem snimki iz VAR sobe, a koja je eskalirala ostavkom Bruna Marića.

Bez obzira na to što se on nalazio na poziciji predsjednika Komisije sudaca HNS-a, daleko od toga da je on jedini bio u problem u cijeloj priči, stoga je njegov odlazak samo malo primirio situaciju. Da je Kustić toga svjestan, svjedoči njegov nastup u Dnevniku Nove TV, tijekom kojeg su se mogle čuti neuobičajeno "pomirljive" izjave, s naglaskom na one u vezi javnog objavljivanja snimki iz VAR sobe u budućnosti.

A  tome svjedoči i njegov posljednji potez, osnivanje "neovisnog stručnog povjerenstva za analizu VAR situacija i odluka". Ipak, kao i po pitanju Komisije sudaca, odmah u startu se javlja problem s tom "neovisnošću" povjerenstva, ali i s onim čime će se to povjerenstvo baviti.

Ono će biti sastavljeno od Lade Rojc kao predsjednice te Mira Grgića i Darka Čeferina kao članova. Rojc je jedna od samo 50-ak tehničkih instruktora FIFA-e u svijetu, radi s legendarnim Pierluigijem Collinom i smatra je se jednom od najvećih stručnjakinja za VAR u ovom dijelu Europe. No, Rojc je također team managerica ŽNK Gorice, kluba čiji je predsjednik Nenad Črnko ujedno i dopredsjednik HNS-a.

image

Lada Rojc

Bruno Konjević/Cropix

Miro Grgić je bivši međunarodni pomoćni sudac koji je nakon završetka sudačke karijere ostao aktivan kao pomoćni VAR sudac, zbog čega njegova neovisnost u pravom smislu te riječi također dolazi u pitanje, jer ipak je riječ o čovjeku iz sustava koji treba analizirati odluke svojih kolega.

Darko Čeferin smatra se jednim od najboljih slovenskih sudaca svih vremena i bio je na FIFA-inoj listi od 2000. do 2012. godine. Prvi je Slovenac koji je sudio u Ligi prvaka, a danas je UEFA-in kontrolor suđenja i stručni suradnik za sudačke poslove u Slovenskom nogometnom savezu. Unatoč prezimenu i tome što ga je upravo on Kustiću preporučio, s Aleksandrom Čeferinom ne dijeli nikakvu rodbinsku poveznicu.

image

Darko Čeferin iz sudačkih dana

AFP

Zbog njegovog prisustva pitanje neovisnosti povjerenstva zapravo je manji problem, jer u nekom smislu je ipak teško vidjeti kako bi se hrvatski dvojac blamirao pred čovjekom koji je poslan s vrha UEFA-e. Njegova involviranost se, dakle, može percipirati kao svojevrsni kontrolni mehanizam prezimenjaka mu koji vodi krovnu kuću europskog nogometa, što daje do znanja da je Aleksandar Čeferin shvatio ozbiljnost situacije u hrvatskom nogometu.

Veći problem je to što će to povjerenstvo analizirati samo snimke iz VAR sobe koje su procurile u javnost. Drugim riječima, analizirat će ono što se već dogodilo i što se ne može promijeniti, a neće raditi na tome da se promijeni funkcioniranje sustava kako se takve stvari u budućnosti ne bi događale.

Povjerenstvo će nakon analize, kojoj nije određen krajnji rok (barem ne javno), podnijeti detaljan izvještaj Izvršnom odboru, nakon čega će Savez donijeti eventualne daljnje odluke. Za to vrijeme šestorica preostalih članova Komisije sudaca ostaju na svojim pozicijama, a delegiranje djelitelja pravde na HNL travnjacima nastavlja se po diktatu povjerenika Ivana Novaka.

image

Dalibor Conjar, Tihomir Pejin i Miro Grgić

Vladimir Dugandžić/Cropix

Ukratko, sustav nastavlja funkcionirati po starom, samo se paralelno raspravlja o prošlosti kako bi se eventualno donijele promjene u budućnosti. Dok Rojc, Grgić i Čeferin analiziraju sporne odluke koje su već davna prošlost, iz tjedna u tjedan će se javljati nove pogreške i kršit će se VAR protokoli, a suci će se delegirati po istom, često nelogičnom principu.

Doduše, Kustić, a onda i izvršni direktor HNS-a Tomislav Svetina, rekli su da su spremni da se komunikacija iz VAR sobe objavljuje nakon svakog kola, ali dug je put do realizacije nečeg takvog, pogotovo u situaciji u kojoj je Komisija sudaca bez predsjednika.

Involviranost UEFA-e cijeloj stvari daje dozu legitimiteta, no svejedno se postavlja pitanje je li ovo samo Kustićevo kupovanje vremena "luksuznim" oruđem za smirivanje javnosti. Vrlo je važno koliko će sve ovo trajati, jer do kraja sezone u HNL-u ostala su još dva i pol mjeseca, a u tijesnoj utrci za prvaka u kojoj sudjeluju tri kluba svaki bod je od iznimne važnosti.

Ako će cijeli proces trajati toliko dugo da spriječi konkretne promjene do završetka aktualne sezone, onda baš i neće imati previše smisla. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:36