StoryEditorOCM
Domaći nogometnije ni bilo dileme

Bruno Marić priznao: ‘Dokaz o toj odluci nemamo, očito nisam shvatio ozbiljnost situacije‘

Piše SPORT SD
2. ožujka 2024. - 07:54

Bruno Marić nakon ostavke na mjesto predsjednika Komisije sudaca HNS-a dao je intervju za Sportske novosti, a u njemu je priznao da ne postoji dokaz da je situacija iz 78. minute utakmice Varaždin - Hajduk ispravno dosuđena u VAR sobi.

Što se dogodilo na press-konferenciji koju ste organizirali u srijedu, a nakon što je u eter plasirana informacija da su suci Hajdukov gol u Varaždinu poništili bez da su imali jasan dokaz da se radilo o zaleđu? Kako je moguće da vi na toj konferenciji niste ponudili konkretan dokaz popraćen snimkom, odnosno, crtežom koji bi razriješio sve dvojbe?

- Očito nisam na toj konferenciji prepoznao ozbiljnost ili zanimanje o toj situaciji kako bih je objasnio na čvršći ili jasniji način. Ne znam koliko puta, ali svakako više od pet-šest puta, u prijenos smo na raznim utakmicama puštali nekakav nedovršeni proizvod iz VAR sobe. Možda pogreškom tehničara, VAR suca ili koga već... Mi ne odlučujemo o tome što će izaći na ekranu, mi dajemo naputke, ali nije naša zadnja, nego od Croatela. U Varaždinu smo zakazali s objavom situacije koja se vidjela na snimci. No, nikako ne mogu prihvatiti da nema dokaza jer nitko ne dovodi u pitanje točnost odluke. Dokaz o toj odluci nemamo jer više nismo tehnički mogli napraviti ponovljeno mjerenje te situacije.

To ste napravili u Osijeku nakon utakmice s Dinamom (2:3) objašnjavajući kako je VAR sudac odredio da je sporna situacija bila za kazneni udarac?

- Nakon te utakmice rekao sam medijima da puštam dostupni materijal iz VAR sobe, a ne originalnu snimku, premda ni na njoj nije bilo ničeg spornog, ali nisam želio samo tako kršiti protokol. Međutim, na toj sam utakmici bio kontrolor i odmah nakon utakmice su nam svi materijali bili dostupni. U Varaždinu, nažalost, nisam imao tu mogućnost. Postoji snimka kompletne utakmice u Varaždinu, ali problem je što ne možemo iznova pristupiti povlačenju linija uz pomoć VAR tehnologije jer to nam više nije dostupno.

Tako je pitanje poništenog gola Hajduka zbog zaleđa ostalo "nedokazano"?

- Ono što je sudac nacrtao vama nije prihvatljivo, ali nakon što je to isporučio, on je još 10 ili 20 sekundi crtao linije i imao je konkretan dokaz o tome da je zaleđe. Pomoćni sudac je glavnom sucu Joviću u Varaždinu odmah sugerirao da je u pitanju zaleđe, ali glavni mu je rekao "pusti gol, pa neka VAR vidi". Neću reći da je sudac u VAR sobi napravio savršen posao, ali je napravio posao koji je trebao. Nije napamet donio odluku. Cijela hajka je došla zbog odluke koja je točna. Da smo pomislili da je ugrožen integritet utakmice, mi bismo odmah nakon završetka ponovno nacrtali kompletnu situaciju i pokazali je javnosti. Takvi su i napuci UEFA-e.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 09:20