StoryEditor
Domaći nogometpred nastavak sezone

Bruno Marić objasnio stav sudačke organizacije: ‘Ne treba suditi lagane penale, ali ako klubovi žele promjenu …‘

Piše Tomo Ničota/SN
26. siječnja 2022. - 22:45

Zanimljivo društvo, dosad rijetko kad u istoj prostoriji. Bruno Marić, šef Sudačke komisije HNS-a, drugi čovjek te organizacije Vlado Svilokos, predstavnici sedam klubova i mediji. Nisu bili samo ljudi iz Slavena Belupa, Lokomotive i Istre 1961. Intencija prvog čovjeka sudačke organizacije jest spojiti na jednom mjestu sve one koje se tiče suđenje, koji suđenje komentiraju. Nova je to ideja, nakana da sudačka organizacija bude transparentna, dostupna javnosti, pišu Sportske novosti.

Prema zamisli Brune Marića na ekranu su se vrtjele sporne situacije iz prvog dijela prvenstva. I svi su komentirali. Objašnjavao je Bruno Marić zašto je u nekoj situaciji bio crveni karton, zašto u nekom drugom nije...

- Ovo je, recimo, dosuđen žuti karton, ali da je sudac dosudio crveni karton, ne bi se uključio VAR - opisivao je Marić jednu od situacija.

I klubovi su se uključili u raspravu, posebno je aktivan bio Ivica Kulešević, bivši Osijekov trener, danas sportski direktor kluba iz Gradskog vrta.

- Bruno, što se događa kad suparnički igrač izvede aut deset metara dalje od mjesta gdje je bio i mi iz toga primimo gol? Zašto VAR ne može vratiti tu situaciju i poništiti gol? Nama se to dogodilo protiv Dinama.

Marić je odgovorio:

- To je jedno od pitanja koje smo postavili i na UEFA-i, svi kažu da VAR stalno evoluira, ali u ovom trenutku takva situacija nije dio VAR protokola. Recimo, postavio sam i ja pitanje pred Collinom i svima iz sudačke organizacije treba li poništiti prekršaj prije prvog gola Francuza u finalu Svjetskog prvenstva ako se svi slažemo da nije bio faul? Zasad se to ne može mijenjati, a kako će biti u budućnosti, vidjet ćemo - pričao je Marić.

Najveći je naglasak bio na kaznenim udarcima, najveći dio vremena zaokupila je rasprava o laganim ili težim jedanaestercima. I tu se rasplamsalo. Što jest kazneni udarac, a što nije?

- Mi smo u sudačkoj organizaciji svi stava, čak i suci, da ne treba suditi lagane kaznene udarce. Ako ste vi klubovi za to da se sudi, O.K., mi suci ćemo se tako postaviti, ali onda ćemo u svakom kolu imati tri ili četiri takva jedanaesterca. Mi nemamo problema, ako klubovi tako kažu, sve u redu.

No, nije tu bilo konsenzusa. Iako, između laganih penala ima i onih koji su još lakši, koji nisu penali. Zanimljiv je detalj da je jedan od Hajdukovih ljudi, Mislav Karoglan, koji je u stožeru prve momčadi, ovako komentirao:

Da ne kažete da sam pristran, meni je ovaj kazneni udarac na Kačavendi protiv Hajduka čist!

Iznenadio je sve ostale, velika većina je zaključila da je baš taj od tri pokazana penala bio najmanje za najstrožu kaznu.

Možemo o tim situacijama još. Igor Krlić iz Gorice protestirao je zbog nedosuđenog kaznenog udarca protiv Šibenika, za koji su svi, ali ne i sudačka organizacija, rekli da više jest nego nije, Rijekin sportski direktor Robert Palikuća najčešće je kimao glavom lijevo-desno negodujući i tražeći objašnjenja za neke odluke i formulacije. A Ivica Kulešević je ustao kad je Marić objasnio da Livaja opravdano nije dobio crveni karton za lakat u lice Lončara na Poljudu. Nije bio baš lakat, nije bilo namjerno, nije napravio Livaja veliki zamah.

- E, a to nije za crveni, ali meni je takav jedan start skoro prekinuo karijeru. Što, sudac je procijenio da je on malo zamahnuo, ali ne baš jako? - komentirao je Kulešević, koji se složio sa zaključkom da je Bočkaj trebao protiv Dinama dobiti crveni karton za faul.

- Dobro, Bočkaj više nije moj igrač, to je čisto isključenje - nasmijao je prisutne Kulešević.

Opisao je Marić situaciju kad je u Rijeci poništen Dinamov gol za 3:3 (kasnije su Modri zabili za 3:3).

- VAR je zvao suca Pajača za faul Ivanušeca prije dodavanja za gol, on je rukama udario po licu igrača Rijeke. I gol je poništen. Ali, je li to faul za poništiti gol? Svi se slažete da nije. A gledajte ovo... Ivanušec je zagazio igrača Rijeke na stopalo, to je faul. I to je, moram, priznati, izvuklo ovu situaciju, da nije bilo tog gaženja, bilo bi upitno poništenje tog gola. Tu smo imali i sreće.

I još puno tema i video-isječaka. Ali, moramo priznati, ovo je najbliže što smo u životu došli do objašnjenja sudačkih odluka. Naravno, Sudačka komisija će i u nastavku prvenstva nakon svakog kola javno objavljivati svoje komentare i objašnjenja.

Nismo, ako ste mislili, ostali uskraćeni za objašnjenje one situacije u Kranjčevićevoj kad u zadnjoj minuti zbog igranja rukom nije dosuđen kazneni udarac za Hajduk protiv Lokomotive.

- Vidite ovo... Četiri snimke i tek jedna, ona zadnja, otkriva da je tu igranje rukom. Ali, vidite snimku iz VAR sobe. VAR sudac pogleda sve tri snimke, ne vidi se ništa i baš u tom trenu pogleda gornji ekran, umjesto ovog na kojemu se vrti ta jedina snimka iz koje se nešto vidi i to mu promakne. Nije teorija zavjere, već pogreška, ali želimo vam pokazati s čime se sve mi suočavamo i koliko je tu problema. Da imamo više kamera, sigurno bi bilo bolje - kaže Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2022 21:07