StoryEditorOCM
Domaći nogometemotivni nastup

Bruno Marić napao trenera Hajduka zbog izjava, a pretvaranje kornera za domaćina u penal za Slaven opravdavao teoretiziranjem o pravilima i pravdi

Piše Toni Bilić
13. studenog 2022. - 22:04

Predsjednik HNS-ove Komisije nogometnih sudaca Bruno Marić bio je gost u emisiji o Supersport HNL-u na kanalu MaxSport1, gdje je analizirao sudačke odluke iz posljednjeg jesenskog kola. Naravno, najviše je vremena potrošeno na utakmicu Slaven Belupo – Hajduk u Koprivnici.

Marić je na početku naglasak stavio na incident kada je pomoćni sudac Anto Marić pogođen upaljačem, pa slomljenom stolicom u glavu, predmetima bačenim s mjesta gdje su se nalazili Hajdukovi navijači. Rekao je da neće dopustiti da analiza sudačkih odluka relativizira ono što se dogodilo na utakmici.

Najprije je analizirana situacija kod prvog Hajdukova pogotka, gdje je Krovinović oteo loptu Bosecu i zatim pogodio mrežu.

- Sudac je dobro odlučio što nije dosudio prekršaj ni ruku Krovinovića, ali sigurno ima onih koji misle da je bio prekršaj ili ruka. Da je sudac sudio tendeciozno, kako se govori, mogao je ovdje nešto dosuditi i ne priznati pogodak – kazao je Marić.

Potom je analiziran duel između Solde i Livaje, koji je prethodio incidentu koji je izazvao prekid utakmice.

- Prvo što sam pomislio bilo je: „Samo da se Livaja nije ozlijedio!.“, jer on treba putovati u Katar i tamo igrati za hrvatsku reprezentaciju. Prekršaj nije za opomenu, Livajina reakcija jest.

Uslijedio je novi duel Solde i Livaje, gdje su domaćini tražili drugi žuti karton za najboljeg hajdukovca.

- To nije bio start za opomenu, ali i tu je sudac, da je sudio tendeciozno, mogao pokazati Livaji drugi žuti karton. Ja kažem da je postupio ispravno jer nije dao opomenu Livaji.

U sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena Mikanović je kao zadnji igrač Hajdukove obrane bio u duelu s Hoxhom, koji je pao.

- Sudac je mogao prosuditi da se radi o prekršaju i posljedica bi bila isključenje. No, smatram da je postupio ispravno što nije dosudio prekršaj, ali da je bio tendeciozan, mogao je.

Tek onda je na red došao jedanaesterac za Slaven Belupo, kada je Simić izbio loptu glavom, pa u doskoku nagazio Crnca.

- Ovo je za suce „nesreća na radu“, nitko ne priželjkuje ovakve situacije. Postoji pravda i pravilo. Možda bi bila pravda da nema kaznenog udarca, ali pravilo kaže da se nesmotreni start na nogu kažnjava prekršajem, a pošto je to u kaznenom prostoru, onda je to jedanaesterac. To nisam izmislio ja. Reći da je ovo zločinački, izmišljeni penal je više nego nekorektno.

S bijele točke je zabio Krstanović, no u šesnaesterac su prije izvođenja penala ušli igrači obiju momčadi.

- Postoji pravda i pravilo. Prema pravilima, trebalo je ponoviti izvođenje jedanaesterca. No, VAR se radi toga nije mogao uključiti. Ajmo opet biti iskreni, ovakvih situacija ima i u Ligi prvaka, pa nitko ne diže revolucije zbog toga. Prema pravilima je odluka suca bila pogrešna, ali što je tu pravda? – upitao se Marić.

Sljedeća situacija je prvi žuti karton Sahitiju u 64. minuti.

- Ovo je u najmanju ruku opomena. Po meni je sudac dobro postupio, ali ima ih koji misle i da je trebao biti crveni karton. Da je sudac bio tendeciozan, mogao je i isključiti Sahitija.

Sahiti je u 79. minuti dobio drugi žuti karton zbog igranja rukom.

- Ante Čulina izvrsno poznaje pravila i zato je zaustavio igru tek kad je lopta došla do Sahitija, takvo je pravilo, da ne bi slučajno igrač koji je trebao biti isključen postigao gol.

Na kraju je u sudačkoj nadoknadi sudac Čulina dosudio novi jedanaesterac zbog prekršaja Krovinovića na Žuljeviću, no na intervenciju VAR-a promijenio je odluku i dosudio prekršaj izvan 16 metara.

- Sudac je to vidio unutra, a pomoćnik također nije dobro vidio. Srećom, imamo VAR, koji je donio ispravnu odluku. Ne mogu uopće zamisliti što bi bilo da nismo imali VAR i da smo ovo pogrešno prosudili, ne znam bih li ja bio ovdje u emisiji.

Bruno Marić se u TV emisiji osvrnuo na izjavu HJdukova trenera Mislava Karoglana kako ga je suđenje u Koprivnici podsjetilo na Jugoslaviju.

- Negdje sam danas pročitao da je Karoglan 82. godište, tako da ne vjerujem da je on gledao utakmice u Jugoslaviji i da se toga sjeća. Umjesto takvih izjava, bolje bi mu bilo da je optužio huligana koji je pogodio suca, možda je on kriv za Hajdukov pad. Nije mu bilo suđenje kao u Jugoslaviji kad mu je sudac donio odluku u njegovu korist protiv Varaždina! To je licemjerstvo, huškanje i populistička izjava. Ali, neće mu to uspjeti, nisu ljudi glupi! Mogao je Karoglan poslije utakmice i potražiti pokoji savjet od kolege Zekića - odaslao je otrovne strelice prema Hajdukovu treneru Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 10:27