StoryEditorOCM
Domaći nogometima druge ambicije

Bivši dinamovac odmarao je u Solinu i postao jedna od glavnih tema navijača Hajduka: ‘Sve je to divno...‘

Piše Dražen Antolić/SN
12. srpnja 2023. - 08:07

Nakon dojmljive završnice protekle sezone Nikola Moro ponovno se našao na širem popisu izbornika Zlatka Dalića, a Bologna je otkupila ugovor od Dinama iz Moskve za 2,5 milijuna eura, te je potpisao na četiri godine s Crveno-plavima.

Je li Moro igrač koji je budućnost Vatrenih? Hoće li sad kad je uhvatio konce Serie A u potpunosti potvrditi da može biti i alternativa i nasljednik Marcela Brozovića? To su pitanje o kojima sigurno razmišlja i Dalić, a vidjet ćemo kakve odgovore će donijeti sljedeća sezona - pišu Sportske novosti.

S Morom smo se čuli čim se vratio u Bolognu na početak pripreme.

- Nikad nisam imao više vremena za odmor. Italija je što se toga tiče stvarno dobra, nemam se što žaliti. Dobio sam više od mjesec dana - fino raspoložen javio se Nikola.

Dok je igrao u Rusiji morao je bitno ranije na pripreme, a našu ligu po tom pitanju označava daleko najgorom.

- U Rusiji rano završi prvenstvo u svibnju i rano se moraš vratiti na pripreme, pa nemaš na raspolaganju pravo ljeto. No, čak je i to bilo bolje nego u HNL. Mogu reći da HNL ima najgori odmor.

Očito su zadovoljni

Kad vidimo da su mladi reprezentativci nakon Eura U-21 dobili po četiri dana, nemamo što polemizirati. Moro je proživio jedno od najljepših ljeta otkako je profesionalni nogometaš.

- Iskreno rečeno, tako je. Baš sam stigao guštati...

Gdje ste bili većinu vremena?

- Najviše u Solinu...

Pretpostavljamo da vam odgovara i život u Italiji, to je izvrsna zemlja za uspješnog nogometaša.

- Nema sumnje da je život super. Nema jake zime, za razliku od Moskve, baš je laganica.

Uplovili ste i u bračne vode...

- Prošle godine mi je cura povremeno dolazila, a budući da sam se u međuvremenu oženio, Petra i ja krenuli smo u zajednički život. No, pokušavamo privatne teme držati što dalje od javnosti, ona se ne želi previše eksponirati.

Iza vas je zanimljiva sezona u Bologni, koja nije krenula lagano, ali je završnica bila na daleko višoj razini.

- U početku mi je bilo teško, nisam dobivao puno minutaže, iako je točno da mi je trebalo mjesec-dva kako bih došao na fizički nivo lige. Prvi dio nisam bio zadovoljan. Nikako. U drugom dijelu, kad sam počeo dobivati prilike, svaku sam iskoristio, skupio sam pet asistencija i zabio gol samo u drugoj polovici sezone, pa na kraju mogu biti zadovoljan. Očito su i oni jer su odmah odlučili da me otkupe. Potpisao sam na četiri godine, pa ćemo vidjeti...

image
Goran Mehkek/Cropix

Dvije sezone proveo je u moskovskom Dinamu kamo je stigao iz zagrebačkog imenjaka. Uvijek je govorio kako mu je u klubu i Moskvi izvrsno, ali zbog ratnih okolnosti vjerujemo da mu je laknulo što se riješio Rusije.

- Meni će te dvije godine ostati u odličnom sjećanju. Život je vrhunski u Moskvi i ljudi su dobri. U niti jednom trenutku nisam bježao od tamo, nego tražio sam nešto što bi za mene bilo bolje, što bi bio iskorak u kvalitetniji nogometni svijet. Kad sam stigao u Bolognu želio sam da me otkupe i to se dogodilo, ali kad govorim o Moskvi mogu reći samo sve pozitivno.

Jeste li u prvoj sezoni dobili spoznaju da možete itekako dobro igrati u Serie A?

- Da. To je dosta jača liga od HNL-a i ruskog prvenstva. Sam sebi htio sam dokazati da mogu, to mi je i bio poseban motiv. Mislim da sam na dobrom putu. Treba još raditi i vjerovati u sebe, ali smatram da sve ide pravim tijekom. Liga kao liga je sjajna, svaku drugu utakmicu igraš protiv velikih ekipa na velikim stadionima i stvarno je gušt.

Najpoštenije je govoriti istinu

Bologna je završila prvenstvo na devetom mjestu, kakve su najave za dalje? Vjerojatno postoje ambicije za Europu?

- Prošle sezone stvarno smo napravili O.K. rezultat. Do završna dva kola gajili smo neku nadu za Europu jer smo imali čak i dobar raspored, ali nije se poklopilo. Malo smo i kiksali u nekim utakmicama, iako smo mogli barem u Konferencijsku ligu. Za novo prvenstvo ćemo vidjeti. Nezgodno je išta reći, nije liga jednostavna za najave. Ali, borit ćemo se. Igramo dobar nogomet i ostanemo li na okupu, uz nekoliko pojačanja, mislim da možemo visoko.

Bili ste preko ljeta u Dalmaciji, jedna od tema navijača Hajduka bila je hoće li vas uspjeti vratiti na Poljud. Neki su govorili da ste vi taj kapitalac koji bi učinio Bijele boljima, dosta su se razočarali kad su vidjeli da ste potpisali za Bolognu. Je li bilo kakvih kontakata iz Hajduka ili su to samo navijačke želje?

- Više novinari i navijači to potenciraju nego što je to neka realna priča. Ništa specijalno nije bilo oko toga. Osim što novinari napišu i navijači govore, te pišu na društvenim mrežama. Na tu temu sam se oglasio već prije godinu dana, rekao sam da je sve to divno i krasno, ali imam ambicije da se dokažem u ligi Petice.

Ivan Perišić je posljednjih dana vrući “šlager”, on ima 34 godine i također još mogućnosti i planove da igra u najjačim ligama. Eto, kad vi budete negdje u njegovim godinama ili stariji možda dođe vrijeme za povratka u HNL?

- Vidjet ćemo što će biti, gdje ću biti s 35 godina.... - smije se Moro.

Vama hajdukovci nisu zamjerili što se otišli u Dinamo kao nekima drugima i toi zato što ste uvijek isticali da ste hajdukovac.

- Najpoštenije je govoriti istinu, pa kud puklo da puklo...

U subotu kreće hrvatska sezona Superkupom Dinama i Hajduka. Modri su domaćini i zadržali su ekipu koja je završila proteklu sezonu, barem zasad, a Hajduk dolazi oslabljen bez suspendiranog Livaje.

image
Ronald Goršić/Cropix

Vatrene ambicije

Kome dajete prednost?

- Što mogu reći? Kad nema Livaje, Hajduk je oslabljen, ali imaju dobru atmosferu i uvjereni su da će ove sezone napraviti veliki rezultat. Eventualna pobjeda u Superkupu bi im značila puno, no Dinamo je odradio pripreme s novim trenerom Igorom Bišćanom, ima kvalitetu... Ne znam što će biti, ne bih govorio ništa. Borba, bit će nešto gusto.

Našli ste se na pretpozivu za Ligu nacija, na kraju niste išli u Rotterdam, kako ste vidjeli završnicu? Na jedanaesterce smo izgubili trofej.

- Nažalost. Igrali smo dobar nogomet u tim utakmicama, da smo pobijedili u finalu bilo bi zasluženo, ali eto... Stalno smo blizu nekom od trofeja, no malo nedostaje. Osvajamo velike medalje što je sjajno, međutim, bila je dobra prilika da podignemo pehar, da budemo pobjednici. Ali, ima vremena...

Mislite da ima još vremena za nas?

- Ima. Poslije Rusije govorilo se da se to neće ponoviti, a dogodilo se već na sljedećem Svjetskom prvenstvu da smo osvojili broncu, pa sad srebro u Ligi nacija. Ne možemo više ništa reći, ne znamo gdje nam je kraj.

Ova sezona mogla bi možda biti i vaš pravi ulazak među Vatrene, izbornik još nije našao zamjenu za Marcela Brozovića. Jedini nastup imali ste u Dohi s Bugarima na pripremnom turniru u godini Svjetskog prvenstva i to iako ste pozivani više puta.

- Sigurno da su to moje ambicije. Tome se uvijek nadam i radim na tome. Želim biti u reprezentaciji i stabilizirati se u njoj. Sezona koja je prošla bila je bitna da se prilagodim, da vidim koliko mogu i što mogu. Od ove sezone radit ću sve da igram što bolje.

Karijere igrača rođenih 1998.

Igrači kad dođu u Italiju ističu taktički napredak. Jeste li i vi nešto naučili otkako igrate u Serie A?

- Ma, mislim da sam naučio puno više u ovih godinu dana nego u zadnje ne znam koliko vremena. Možda zbog kvalitete igrača, koji i mene natjeraju da više i brže razmišljam, da brže nađem rješenje. Napredovao sam puno.

S 25 godina tek ulazite u najbolje doba karijere.

- Tu sam negdje između mladih i onih koji više nisu tako mladi.

Generacija 1998., koja je u Čileu igrala u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva kadeta, dala je dosta reprezentativaca koji su sada u A vrsti.

- Puno se očekivalo od nas i mogu reći da nas je dosta napravilo dobru karijeru ili nelošu. Puno nas živi od nogometa. Što se tiče reprezentacije, tu je uvijek 20-25 najboljih iz svih generacija. Tu su iz 1998. godišta Sosa, Brekalo, Ivanušec, Majer... Ima ih koji igraju stalno ili povremeno. Polako, vidjet ćemo još što možemo - zaključio je Nikola Moro.

SLJEDEĆA TALIJANSKA SEZONA BIT ĆE VRHUNSKA

Što očekujete od nove sezone Serie A? Napoli brani naslov, ali je ostao bez trenera i nekih igrača, Juventus se skuplja, milanski klubovi se nastoje pojačati...

- U Italiji je puno jakih ekipa, nabrojili ste neke, ali tu su još i Lazio, Roma... Sve snažne momčadi. Napoli je prošle sezone dominirao, bili su najbolji, sada ovisi tko će koga prodati ili dovesti. Prvih nekoliko kola će puno toga pokazati, ne bih išao u procjene tko će osvojiti scudetto. Vrhunska će biti sezona, vidim da Milan uzima jako dobre igrače.

Thiago Motta je bio veliki igrač, spominjalo ga se kao kandidata za trenera PSG-a, ostao je u Bologni, pretpostavljamo da ste zadovoljni zbog toga.

- Rekao bih da je dobar trener. Zaista. Njegovim dolaskom zaigrali smo kvalitetan nogomet. Dosta je igrača iskočilo. S obzirom na to da je u PSG-u igrao jako dugo, nije bilo čudno što ga se stavljalo među kandidate, ali dobro je za nas što je ostao u Bologni.

ŠTO KAŽU ZA PETKOVIĆA? CHE GIOCATORE!

Igrački ste se afirmirali u zagrebačkom Dinamu, ali kao Splićanin možda znate koji su veliki igrači Hajduka u davnim godinama igrali za Bolognu?

- Davnih godina?

Bernard Bajdo Vukas i još prije njega Frane Matošić.

- A da, čuo sam...

Je li vam itko ikad, otkad ste u Bologni, spomenuo nekoga od njih dvojice?

- Spomenuli su mi samo Brunu Petkovića.

I, što kažu za njega?

- Che giocatore! Kakav igrač.

Ha, sad su to zaključili, ako dobro pamtimo nisu ga baš tako tretirali kad je igrao kod njih. Zato je i otišao.

- Pa da, ali oni se njega sjećaju jako dobro, pričaju da je majstor.

Pitanje je zašto nije ostavio dublji trag.

- Ah, dobro, to je pitanje za njega, nije za mene - uz lagani smiješak će Moro, koji je igrao s Petkovićem dvije sezone u Dinamu.

U REDU MI JE IĆI U ARABIJU

Kako ste doživjeli transfer Marcela Brozovića u Saudijsku Arabiju?

- Tamo sad ide dosta igrača, ta će liga biti za nekoliko godina konkurentna i europskima. Svatko tko ode ima neki svoj razlog, meni je to u redu. (da)

TRI KLUBA

DINAMO ZAGREB

114 odigranih utakmica

10 postignutih pogodaka

8 upisanih asistencija

DINAMO MOSKVA

66 odigranih utakmica

5 postignutih pogodaka

5 upisanih asistencija

BOLOGNA

28 odigranih utakmica

1 postignuti pogodak

5 upisanih asistencija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 07:29