StoryEditorOCM
Domaći nogometMatanović obećava

Bilić nahvalio novog napadača, ali upozorava: ‘Glupo je raditi usporedbe, Mandžukić je jedan jedini...‘

Piše Frane Maršić/SN
10. rujna 2024. - 08:19

Jesmo li napokon dobili novog generacijskog napadača? Pitanje je to koje često dolazi na um nakon pojave Igora Matanovića. Robusni 21-godišnjak debitirao je za reprezentaciju protiv Portugala i ostavio odličan dojam, a istim tempom je nastavio od prve minute protiv Poljske u Osijeku. Našao se u pregršt gol šansi i ne razmišlja puno kad treba opaliti po golu. Izrazito je opasan i u igri glavom, dok je posebno impresivna količina trke i konstantan pressing na zadnju liniju protivnika. Najbolji sugovornik za analizu 194 centimetra visokog diva jest legendarni bivši napadač Mate Bilić. Matanović ga se, kaže, baš dojmio, ali je i oprezan u najavama - pišu Sportske novosti.

- Ono što na prvu treba kazati jest da ima izrazito pozitivan razvoj karijere. Od Druge Bundeslige, preko St Paulija i Karlsruhera je došao do Bundeslige i Eintrachta. Odlično je krenuo, ali ne treba raditi halabuku, a mi smo po tome poznati. Vidi se da je igrač šesnaesterca, a to nam je godinama falilo - priča Bilić i dodaje:

image

Mate Bilić

Jakov Prkić/Cropix

- Trenutno mu fali mirnoće u završnici, ali nije imao ni sreće. Moramo uzeti u obzir i da je debitirao, ali to nije puno utjecalo na njega. Treba pratiti njegov razvoj.

Uslijedila je usporedba s Matanovićevim kolegom u napadu.

- Recimo, Ante Budimir je pravi napadač, klasični golgeter koji "ima nos" za gol. Nadam se da će i Matanović razviti te karakteristike jer ima sve predispozicije - objašnjava ovaj vrsni centarfor za igrače karijere pa još detaljnije opisuje novu potencijalnu zvijezdu u nastajanju.

image
Damir Krajač/Cropix

- Sigurno je dobitak za reprezentaciju, on je primjer klasične devetke koja je u današnjem nogometu praktički izumrla. Ono što je najvažnije za izdvojiti, on ima njemački način razmišljanja, njemačku glavu. Krenuo je s nekog dna i postepeno dolazi do vrha. Već je naučio sve sitne "fore" u postavljanju i čitanju igre što je vrlo važno za budućnost. On je u ove dvije utakmice samo radio napadačke kretnje koje lakše dolaze do izražaja uz igrače poput Modrića, Kovačića i ostalih.

Posebno je u oko upala njegova igra glavom.

image

Igor Matanović

Marin Franov/Cropix

- Da, vidjelo se da se napada s više ubačaja u šesnaesterac, a Matanović to sve kupi. Nije se na terenu vidjela nikakva debitantska trema. Lakše mu je igrati s igračima klase kakvu mi imamo, a ponavljam, već je naučio sve "fore" starijih iskusnjara što se tiče postavljanja. Krenuo je iz Bundeslige 2 koju je jako teško igrati, a on je tu žario i palio. Vrlo je važno za budućnost što je praktično krenuo s dna. U našoj reprezentaciji vlada zdrava klima. Dalić je tu dobro dozirao Matanovića, a on zna kako se postaviti i tu stvara početnu prednost.

Iako se našao u moru gol prilika, Matanović je pomalo ostavio dojam "sirovosti" u završnici. Bilića to ne brine.

- Završnica dolazi s godinama i iskustvom. Bitno je da se zna naći u prilikama. Nije važno je li to atraktivno ili ne, treba zabiti gol. To će doći s utakmicama - kaže bivši napadač koji ne pomišlja Matanovića promatrati u kontekstu Marija Mandžukića:

image
Vlado Kos/Cropix

- Ma, o Mandži pričamo s velikim M. Glupo je raditi usporedbe jer je Mandžukić jedan jedini. Matanović obećava i počeo je odlično, ne treba mu stavljati dodatne pritiske. Ide pravim putem i sa zadovoljstvom ćemo pratiti njegov razvoj.

Završna točka bila je smjena generacija koja je u tijeku u reprezentaciji, Bilić ističe kako je vrlo ponosan.

- Ponosan sam i sretan kad vidim ono što nam dolazi. Luka Sučić, Gvardiol... Baturina će napraviti veliki transfer. Pogledajte tek kadar U-21 reprezentacije. Luka Vušković, Prpić, Šotiček, pa Franjo Ivanović. U tom sam procesu sudjelovao i znam o čemu govorim. Treba samo ulagati, biološka dob će učiniti svoje. Zaboravljamo da je reprezentaciji falio i Nikola Vlašić koji isto spada u tu novu plejadu. Svakako, budućnost nam je svjetla samo trebamo biti pametni - zaključio je Mate Bilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 09:59