StoryEditorOCM
Domaći nogometgdje je bio dosad?

Belupov predsjednik licemjeran je zbog svog istupa nakon utakmice s Hajdukom, a jedna izjava posebno je apsurdna

6. kolovoza 2024. - 20:32

Nova sezona HNL-a tek je počela, odnosno odigrano je tek prvo kolo, a već imamo dramu "epskih" razmjera u vezi suđenja, koju su pokrenuli trener Slaven Belupa Ivan Radeljić i njegov predsjednik Robert Markulin.

Radeljić je, nezadovoljan predstavom Zdenka Lovrića na Poljudu, sasuo paljbu i krenuo pričati o ugnjetavanju malih klubova nauštrb velikih, a svoje izlaganje u poljudskom press salonu završio je zaključkom kako bi bilo najbolje da samo Hajduk i Dinamo igraju prvenstvo.

Njemu se kasnije pridružio i Markulin koji je danas, kako to već biva kada netko sudjeluje u procesima i ne reagira na vrijeme, otišao u smjeru retorike koja je, s obzirom na zbivanja proteklih mjeseci, jednostavno licemjerna.

Koprivničanima je sporan kazneni udarac za Hajduk i prekršaj u napadu Božića na Prpiću, koji je nogom proslijedio loptu u svoj gol. Kod prvog primjera, Radeljić i Markulin pozivaju se na slučaj nedosuđenog penala za Njemačku nakon očiglednog igranja rukom Marka Cucurelle u četvrtfinalu Eura, koji je bio očigledna pogreška Anthonyja Taylora.

Blok rukom Jelić Balte bio je evidentan i Lovrić ga je odmah morao vidjeti, a MAXSportov stručni komentator suđenja Damir Skomina također je naglasio kako "nogometna javnost očekuje da se takav kazneni udarac svira". Bez obzira na to što VAR soba nije imala savršen kut kamere, iz onih dostupnih je bilo jasno da je Belupov igrač rukom blokirao Pukštasov udarac, a usto je Lovrić sam morao odmah vidjeti tu situaciju.

image

Zdenko Lovrić očekivano se nije proslavio na Poljudu

Duje Klarić/Cropix

Situacija iz 82. minute malo je kompleksnija i dojam je da je taj prekršaj Božića u najmanju ruku sporan, a još je spornije to što je Lovrić svirao prekršaj dok je lopta putovala, iako su u doba VAR-a naputci takvi da bi trebao pričekati razvoj situacije i onda dosuditi prekršaj, kako bi se on mogao pregledati ako bude potrebe za tim.

No, ništa od toga nije razlog za toliku dramu u prvom kolu, pogotovo ne za onakvu kakvu je digao Markulin, član Izvršnog odbora HNS-a, koji je u jeku najveće krize koja je potresala hrvatski nogomet pružio podršku Brunu Mariću.

Belupo je tada u priopćenju, kojeg je potpisao zajedno s Dinamom, Goricom, Rijekom, Lokomotivom i Varaždinom, izrazio "duboku zabrinutost i neslaganje s nedavnom serijom javnih pritisaka prema sucima". Markulin je, kao predsjednik kluba koji je bio potpisnik priopćenja, također naglasio kako se o sudačkim odlukama "treba raspravljati između svih klubova sudionika Hrvatske nogometne lige kroz Komisiju za profesionalni nogomet i Komisije nogometnih sudaca”. A evo ga sada kako nakon jednog odigranog kola nove sezoni izlazi u javnost s kritikama prema sucu i najavljuje ulaganje žalbe.

- Imali smo zajednički dogovor da ne komentiramo javno suđenje, ali s obzirom na to da znam da predsjednik HNS-a s kompletnim Izvršnim odborom traži od sudačke organizacije da sude sve što vide, da ne razlikuju klubove, i da sude što poštenije može biti, u klubu smo odlučili da ne želimo više šutjeti i trpjeti pogreške koje izravno utječu na rezultate naših utakmica, pogotovo kad igramo s tzv. većim klubovima. Tko se ne može nositi s pritiskom 30.000 ljudi, ne mora dolaziti suditi takve utakmice - objasnio je predsjednik Belupa svoj istup za Sportske novosti, a onda apsurdno poentirao:

- Skoro 20 godina sam član Izvršnog odbora i mislim da je došlo vrijeme da se neke stvari počnu mijenjati i da svi imamo isti tretman.

Dakle, član Izvršnog odbora HNS-a otvoreno kaže da misli da je tek sad (!) došlo vrijeme da svi klubovi imaju isti tretman...

image

Markulin u ugodnom društvu

Srđan Vrančić/Cropix

U toj izjavi manifestira se sve ono što ne valja u našem nogometu, jer imamo predsjednika kluba koji je ujedno član IO Saveza, a koji u jeku najvećeg nogometnog skandala možda i u povijesti Hrvatske kao samostalne države daje podršku Komisiji i njenom na svaki mogući način kompromitiranom predsjedniku, a onda kada na čelo dođe neopterećeni stranac, baca drvlje i kamenje nakon prvog kola i dvije situacije, od kojih je samo jedna sporna.

Oduvijek su svi klubovi u svakom natjecanju trebali imati jednak tretman i Markulin se kao dugogodišnji član Izvršnog odbora odavno trebao za to zalagati. Ako nije, to je ogroman problem, ne samo njegov, već i cijelog našeg nogometa. A sudeći po njegovoj izjavi u kojoj kaže da je "došlo vrijeme" za to, očigledno je da se dosad nije dovoljno zalagao.

Zbog toga njegove otrovne strelice upućene sucima i Komisiji na čelu s Bertrandom Layecom odmah nakon prvog kola nisu ništa drugo nego najobičnije licemjerje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 20:58