StoryEditorOCM
Domaći nogometSinjski dijamant

Ante Vukušić s Varaždinom čeka Hajduk: ‘U tri navrata sam bio blizu povratka na Poljud, zadnji put sve je stopirao...‘

25. kolovoza 2023. - 18:30

Nastavak pobjedničkog niza na startu prvenstva Hajduk traži na gostovanju u Varaždinu (subota u 19 sati), a među bivšim igračima ‘bijelih‘ u domaćim redovima posebno se ipak ističe Ante Vukušić (32). Iskusni napadač ovog se ljeta nakon 11 godina vratio u HNL, u redove kluba iz baroknog grada. A u inozemstvo se, u talijansku Pescaru, otisnuo iz Hajduka kao ponajbolji igrač, strijelac i kapetan ‘bijelih‘ još 2012. godine. Još se pamti i pamtit će se onaj gol ‘sinjskog dijamanta‘ Anderlechtu na samom isteku sudačke nadoknade za dramatičnu pobjedu na Poljudu u skupini Europske lige 2010. godine.

- U Varaždinu mi je odlično. Od prvog dana su me svi fantastično primili, od predsjednika Dražena Viteza, sportskog direktora Nikole Šafarića, trenera Marija Kovačevića, svih suigrača... Imao sam i drugih ponuda, ali mislim da je ovo za mene bila najbolja opcija. Brzo smo se sve dogovorili i sve je ovdje baš prema dogovoru – kazao nam je Vukušić.

Poput Hajduka, i Varaždin je odlično startao u prvenstvo, neporažen je u dosadašnjem dijelu lige, ali je ostao i dojam da ste mogli i trebali imati i više bodova na kontu?

- Dvaput smo prokockali po dva boda prednosti zbog toga što bi nam se dogodile crne rupe od po 10-15 minuta. Mogli smo te obje utakmice čak i izgubiti, ali dojam je da smo trebali imati četiri boda više. Zaista igramo dobar nogomet. Vjerujem da ćemo biti još jači nego prošle sezone – uvjeren je Vukušić.

image

Vukušić u dresu Varaždina

Željko Hajdinjak/Cropix

Odlično je u sezonu ušao Fran Brodić s pet postignutih pogodaka?

- Ima fantastičan početak sezone što mu je donijelo i dosta ponuda, skrenuo je pozornost na sebe, kao i još neki mladi igrači. Sve je to posljedica dobrog rada i talenta, slaže se ovdje baš lijepa priča.

Što očekujete od susreta protiv Hajduka?

- Obično manji klubovi kada igraju protiv Hajduka pripremaju bunker zbog toga što igraju protiv favorita. Mi se spremamo baš kao i za svaku drugu utakmicu. Igrat ćemo na pobjedu, za gol više. Imamo trenera Kovačevića koji gaji takav stil nogometa. Bit će ovo dobra utakmica s vjerujem dosta golova jer igrat će dvije napadački orijentirane momčadi. Bit ćemo tvrd orah Hajduku.

Kako ocjenjuješ svoj start u Varaždinu?

- Došao sam desetak dana nakon početka priprema, ali sam se u međuvremenu uklopio. Startao sam u susretu protiv Slaven Belupa. Brodić je u velikoj formi. Neke ćemo utakmice možda igrati s dva napadača pa ćemo vidjeti. Vjerujem u sebe i osjećam se odlično. Najvažnije je da momčad pobjeđuje, a kad uđem u ritam bit će sve ok.

Može li ovaj Hajduk do naslova prvaka, prvog poslije 2005. godine?

- Mislim da Hajduk nikad nije bio bliže tituli, ali dugo je prvenstvo. Novi trener Sergej Jakirović je u kratkom roku uspio psihološki podignuti Dinamo. Međutim, Hajduk treba samo gledati sebe. Mislim da se čak treba posve fokusirati samo na prvenstvo, da je kup mnogo manje važan. Cijela Dalmacija iščekuje titulu prvaka. Samo da Hajduka ne ‘pojede‘ ta euforija i to ludilo. Trebaju biti strpljivi i ponizni.

image
Paun Paunović/Cropix

Kako zaustaviti Marka Livaju?

- Pa možda valjda i on jednom imati loš dan. Ha, ha... baš mi je drago zbog njega, kako igra od povratka u Hajduk. Otišao je vrlo mlad, prerano. Livaja je pokazatelj mladim igračima da ne treba rano srljati vani.

I ti si rano otišao u Italiju. Ne tako rano kao Livaja, ali otišao si brzo zbog teške financijske situacije u kojoj se tada Hajduk nalazio, kako bi pomogao klubu?

- Da nisam tada otišao u Pescaru tko zna gdje bih kasnije ili sada, u kojoj ligi igrao. A s obzirom što sam sve prošao dobro je da sam ostao živ. Pescara je bila financijski najpovoljnija ponuda i za Hajduk i za mene. Trebao sam klub u kojem ću se afirmirati, ali znao sam unaprijed da idem u klub koji će gotovo sigurno ispasti iz prve lige i koji igra antinogomet, koji nije prelazio centar, što nije dobro za napadača poput mene. A kada jednom upadneš u taj žrvanj, iz toga teško izlaziš.

Ti si u vrijeme igranja u Rusiji imao velikih problema s plućima i čudo je da si uopće do tada igrao nogomet, pa i ponovno nakon toga, operacije i duge stanke?

- Tri-četiri godine sam igrao praktično bez jednog plućnog krila. Stradao sam u jednom prometnoj nesreći koju sam imao mnogo ranije, dobio valjda udarac zbog kojeg je došlo do oštećenja pluća, koja su ‘puštala‘ zrak. No, tek godinama kasnije se to otkrilo. I sada imam tu fotografiju snimke mojih pluća na mobitelu. Jedno plućno krilo mi je bilo normalne, bijele boje, a drugo potpuno crno.

image
Joško Ponoš/Cropix

U nekoliko navrata se spominjao tvoj povratak u Hajduk?

- Triput sam se trebao vratiti u Hajduk, svaki put se to izjalovilo. Prvi put je to bilo u jednom zimskom prijelaznom roku dok sam bio u Pescari, ali tada je bilo više do financija. Pescara je tražila da Hajduk preuzme plaćanje većine mog ugovora, a Hajduk to nije mogao. Drugi put kada sam u njemačkoj igrao za Greuther Furth. U ‘Lava‘ sam razgovarao s predsjednikom Ivanom Kosom i sportskim direktorom Marijom Brancom. Sve smo dogovorili za minimalan, ‘juniorski‘ ugovor. Otišao sam se spakirati u Njemačku, ali nisu mi se više javili. S ljudske strane to je bilo nekorektno.

A treći put?

- Bilo je to prije nekih dvije i pol godine, nakon sezone u kojoj sam u Olimpiji zabio 26 golova. Kontaktirao me Joško Španjić, rekao mi je da me želi stručni stožer. Nismo ni pričali o lovi. Htio sam se vratiti. Stopirao je sve sportski direktor Nikoličius, ne znam zašto. Samo kažem sve otvoreno kako je bilo. Evo vjerujem da će se nakon Teklića ovdje u Varaždinu i Šego i Škaričić pokazati kao pravi igrači, da im je Hajduk trebao dati pravu šansu.

Ovo ti je prva utakmica protiv tvog Hajduka?

- Sigurno će biti dosta emocija. Ja ću biti domaćin u svakom pogledu ha, ha. Želim da Hajduk osvoji titulu, ali i da ih mi pobijedimo.

Ima li ipak uz neki poseban osjećaj i posebnog motiva?

- Pa ne trebam se ja više nikome posebno dokazivati, jedino sam sebi, a kada sam se već ‘vratio iz mrtvih‘ sve ovo drugo je lako. Ja i ostali bivši igrači Hajduka ovdje možemo jedino pokazati da nismo mi ta nekakva ‘škart roba‘ kao što ispada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 04:58