StoryEditorOCM
Domaći nogometiz vinjana do zvijezda

Ante Rebić: Sve je to prošlo tako brzo da se još ne mogu snaći

Piše PSD.
27. prosinca 2013. - 19:13
Zovem Antu Rebića, najperspektivnijeg hrvatskog nogometaša, na Božić, nekoliko puta, ali ne javlja se. Zovem mu oca Boška,a on kaže: Spava ti Ante, ne bi ga gromovi mogli  probuditi.Osim toga bio je do kasno kod babe Marije i dida Nede na Hršćevanima.Naljutio bi se did da ne dođe,a Ante ,znaš, mora zadovoljiti i ženinu stranu, u šali nam odgovara Antin otac.

No upornost se isplatila,dobismo Antu tek na poslije podne i padne dogovor da ćemo popričati o svemu.

- Amo, negdi sist na miru,jer ako me vide ovi moji prijatelji iz Vinjana Donjih i Imotskog,opet ćemo u priču,pa nećemo nikada završiti razgovor,veli Ante.

I tako sjedosmo,a razgovor Božićni s Antom Rebićem,pretvori se u dugu priču,ponajviše onu o Božiću.

- Ma, malo sam ljut,veli Ante, ostala mi cijela prtljaga u Rimu,kada sam krenuo kući. U prtljazi i hlače, majice,trenerka,ma sve, a u kući nisam ostavio ništa.Onda sam morao trčati po trgovinama,na brzinu nešto kupiti,da mogu izići vani, u crkvu.Bio sam na misi u Vinjanima Donjim u crkvi svetoga Nikole Tavelića.To je moja tradicija od malih nogu. No obavezno moram i u župnu crkvu u Imotski. Moram vidit Betlehem,pa moje vjeroučiteljice, prijatelje. Meni je Božić, uozbilji se Ante,stvarno dan ,kada se svi u kući okupimo i živim za taj dan.Na ručku smo bili ja mama Nediljka,otac,sestre Katarina i Marija. A, onda moj did Ante,baba Katica, pa došle tete,puna kuća. A moja mama odlično kuha,ja ti volim sve ono što stavi na sol. Bilo je sarmi, pa pečena tuka,a za Badnjak je moj Boško napravio takva gradela s ribom,da je nema ni u najboljim restoranima. Bio sam pun ko šipak.

Raspriča se tako šutljivi Ante,kada mu spomenusmo Božić u njegovoj obitelji,da ga bijaše teško i zaustaviti.

- Sitim se Božića i oni darova ispod bora,a ja ko jedini sin  imao prednost pred sestrama,pa uzmem prvi ,a onda mama i otac kritiku na moj račun. Ali tamo se javi did Ante i kaže ne dirajte mi maloga. Onda lipo je na Božić otići kod susjeda,uzajamno čestitanje,darovi,pa onda u babe i dida na Hršćevane. To nitko ne može platiti.I zato Božić je stvarno za mene  dan kada se mora biti u Rebićima i nastojat ću ga takvog držati,bez obzira na velike obveze koje su sada ispred mene, jer u Fiorentini treba raditi. To je veliki i ozbiljan klub,veli Ante.

I tako u razgovoru,zaboravismo obvezu krenuti u župnu crkvu svetoga Franje ,kako bi Ante vidio Betlehem.

- Ajmo,zakasnit ćemo, večernja misa je gotova,zatvorit će crkvu, a ja već u četvrtak moram u Split, na turnir Četiri kafića, pa testiranja za reprezentaciju,pa Italija.Razgovarat možemo i šetajući se,veli Ante.

A u crkvi,od onoga robusnog i  čvrstog momka,skrušeno dijete.Molitva,pa odlazak prema Betlehemu.Tamo se Ante pomoli, malo dodirnu Božićne figure.

Eto,ovo je meni dovoljno, napuni me duševnom energijom,veli.

I dok smo Antu fotografirali,on se okrenu te pozdravi časnu sestru Sofiju Vuković i Mariju Bubalo.

- Ovo su ti moje vjeroučiteljice, e sjećam se svakog sata nastave u osnovnoj školi u Imotskom.

- Anti sam, sijećam se jednom kazala da će biti uspješan u životu i imati mnogo novaca,ali da uvijek mora biti svoj, čvrst u vjeri i onako kao čovjek.Vidim da je na najboljem putu da to ostvari, veli nam prof. Marija Bubalo.

Nakon što Ante čestita Božić svojim prijateljima, popričasmo ponovno o reprezentaciji Fiorentini, naglom usponu njegove karijere.

- Znaš što, sve je to tako brzo da se još ne mogu snaći.Pa do jučer csam igrao u Vinjanima i Imotskom,za mlade kategorije, a danas u Fiorentini.Veliki je to klub,primili su me iznimno dobro. Odmah sam stekao povjerenje i prijateljstvo sa Crnogorcima Savićem i Bakićem.Savić je u prvih 11. Odlični momci,prave ljudine. Oni su mi pomogli da se prilagodim. A to što pomalo ulazim u prvu momčad,polako doći će. No, slobodno napišite da je moj trener Montella neki čudan stručnjak. On vas neće, ako je tako planirao, postaviti u prvu momčad u drugoj utakmici, pa makar zabili i nekoliko golova u prethodnoj. No, doći će sve na svoje mjesto. Ne bojim se konkurencije, a kada se otvori špina, biti će i golova. I još nešto iz Firence. Predivan grad, izvanredni ljudi, fantastični navijači. Ne možeš vani, zaustavljaju, pitaju, tapšu te. Moram im se i odužiti golovima,veli Ante.

I tako riječ,po riječ, na red dođe i reprezentacija. A Ante je jedan od kandidata za Brazil. A prva utakmica sa Brazilom.

- Kandidat jesam, ali zadnja je riječ selektora Kovača. Često me zove, pita, Ante kako si, kako zdravlje, prati me. Nadam se Brazilu. A reprezentacija? Primili me kao svoga starog suigrača. Upravo to jedinstvo među nama, taj žar da ćemo biti u središtu svijeta na prvoj utakmici, čini nas posebnim. Brazil jeste favorit,ali, nikada ne reci nikada, kada smo mi u pitanju. 

A Kamerun i Meksiko? 

Možemo mi,viruj ti Anti!

Završismo razgovor a već je bilo oko 20 sati.

Moram kući, večerati i pripremiti se jer sutra (četvrtak) imam mali nogomet. Igram za Kaure, sa Ercegom,Tešijom. Onda se moram javiti teta Višnji Žužul, Slavenu, Jozi. Tko ih može zaboraviti, da ih nije bilo, gdje bi danas Ante bio. Nakon toga 28. i 29. test , reprezentacije,pa 30. Firenca,treninzi. Što se mora nije teško, vidjet ćemo se, kaže Ante.

A mi za kraj, Anti onako dobacimo. A što bi bilo da se zabije koji zgoditak u Brazilu,eventualno da budeš strijelac prvenstva.

- Ma, ajme, o čemu ti to.Neka ja odem u Brazil,a vidjet ćemo, začuđeno će Ante.

No,ovo jesu snovi,ali ako je Ante Rebić u dvije godine od  od kadeta u NK Imotskom,došao na popis reprezentativaca koji konkuriraju za odlazak u Brazil, onda, molim lijepo, u toga momka je sve moguće.

BRACO ĆOSIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 14:46