StoryEditorOCM
Domaći nogometCR 7 i LM 10 = 380

Ako je Ronaldo svjetski fenomen, što je onda Modrić koji je rođen iste godine, a traje šest godina dulje u Realu?!

Piše Frane Vulas
5. lipnja 2024. - 22:07

Generalna proba Hrvatske pred nastup na Euru bit će subotnje gostovanje u Portugalu (18.45 sati, prijenos Nova TV). Za razliku od ogleda sa Sjevernom Makedonijom koji ipak nije bio pravi test mogućnosti i forme, izabranici Zlatka Dalića imat će protivnika koji pripada samom vrhu europskog nogometa. Međutim, taj okršaj bit će pod posebnim povećalom i zbog očekivanog sraza dvije nogometne ikone. Cristiano Ronaldo i Luka Modrić zajedno imaju 77 godina i 380 nastupa za svoje reprezentacije!

Nekad su Ronaldo (39) i Modrić (38) bili klupski suigrači u Real Madridu. S kraljevskim klubom su zajedno ostvarivali brojne uspjehe. No, prošlo je evo već šest godina otkad su u kraljevskom klubu Ronaldu indirektno poručili da je ostario prodajom u Juventus. Doduše, za pozamašnu odštetu za igrača njegovih godina. Nije bezazlena svota za tada 33-godišnjaka inkasirati 117 milijuna eura odštete. No, procjena je bila da su do tada iz njega izvukli ono najbolje, da je to logična odluka. A samo sedam mjeseci mlađi Modrić i šest godina kasnije nosi dres najvećeg i najuspješnijeg kluba na svijetu.

Ronaldo je u nogometnom svijetu od početaka karijere slovio kao personifikacija sportaša profesionalca, atlete, askete. I sada zabija kao lud u Saudijskoj Arabiji. Ali što je onda tek Modrić koji je rođen iste godine, a u slavnom Realu traje šest godina duže?! Ronaldo i Modrić obojica su rođeni 1985. godine, Portugalac u veljači, a kapetan hrvatske reprezentacije u rujnu. Ronaldo je nakon Juventusa, otišao u Manchester United (vratio se, ali se nije baš usrećio), pa u saudijski Al- Nassr prije godinu i pol. Modrić je zasad odolio zovu bogatih Saudijaca, pogotovo ljetos, i nanizao je već šest klupskih naslova prvaka Europe s Realom. Ronaldo ih ima pet, od toga četiri s Realom.

image
AFP

Portugalci će Hrvatskoj glumiti dva protivnika s Eura, starog znanca iz finala Lige nacija i dužnika s tog susreta Španjolsku te branitelja naslova europskog prvaka Italiju. Naravno, bliže su tehnički potkovani i tradicionalno razigrani Portugalci španjolskom stilu nogometa, i susjedi su uostalom, a ne uobičajenom „ne diraj me ne diram te” nogometu koji se gaji s one strane Jadrana. No, ovaj će susreti imati i posebnu težinu zbog tog očekivanog sraza Ronalda i Modrića.

Dva metuzalema svjetske klase

Propustio je Ronaldo prijateljski ogled s Finskom u utorak koji su njegovi suigrači lakoćom i bez njega riješili (4:2), baš kao što je i Modrić zbog kasnog završetka klupske sezone dobio poštedu i kasnije se priključio „kockastima”. Kapetan Hrvatske nije bio u kadru za susret sa Sjevernom Makedonijom odigran u ponedjeljak na riječkoj Rujevici koji je također riješen u drugoj-trećoj brzini (3:0). Međutim, očekuje se kako će obojica participirati u određenoj mjeri u ovoj utakmici koja se igra na nacionalnom stadionu u Oeirasu u blizini Lisabona.

image

Luka Modrić i Cristiano Ronaldo

Tom Dubravec/Cropix

Osim po godinama, fascinantnom roku trajanja na najvišem nivou, Ronaldo i Modrić spadaju među svjetske fenomene i po nevjerojatnom broju nastupa za svoje reprezentacije. Portugalac je svjetski rekorder s 206 odigranih utakmica za reprezentaciju. Jedini je nogometaš na svijetu koji je odigrao više od 200 utakmica za svoju izabranu vrstu. Kuvajčanin Bader Al-Mutawa odigrao ih je deset manje.

Na toj „all time” listi naš Modrić je na visokom 14. mjestu sa 174 nastupa za Hrvatsku. Modrić je na vječnoj listi četvrti Europljanin, uz naravno Ronalda, ispred su još samo Sergio Ramos (Španjolska) i Gianluigi Buffon (Italija).

Igrači s najviše nastupa za reprezentaciju

Cristiano Ronaldo (Portugal) 206

Bader Al-Mutawa (Kuvajt) 196

Chin Ann Soh (Malezija) 195

Ahmed Hassan (Egipat) 184

Ahmed Kano (Oman) 182

Andres Guardado (Meksiko) 181

Maynor Figueroa (Honduras) 181

Lionel Messi (Argentina) 180

Sergio Ramos (Španjolska) 180

Mohammad Al-Deayea (Saudijska Arabija) 178

Claudio Suarez (Meksiko) 177

Hossam Hassan (Egipat) 176

Gianluigi Buffon (Italija) 176

Luka Modrić (Hrvatska) 174

Amer Shafi (Jordan) 171

image

Cristiano Ronaldo iz najboljih dana u kraljevskom klubu

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 01:53