StoryEditor
Domaći nogometpreokret u hns-u

Akcija rušenja izbornika je propala, ali jedan dogovor još uvijek nije formaliziran! Zašto? To zna samo Šuker

Piše Dražen Antolić / SN
1. kolovoza 2019. - 21:47
111par

Akcija rušenje šefa U-21 vrste nije uspjela, iako su iz krugova bliskih DavoruŠukeru dolazile informacije da je prekrižen, što se i pisalo po medijima, Nenad Gračan ostaje izbornik mlade reprezentacije, pišu Sportske novosti. To nam je potvrđeno u HNS-u uz dodatak da će izbornik uskoro objaviti popis igrača za rujanske utakmice, da mu je Izvršni odbor još početkom lipnja izglasao novi dvogodišnji mandat i o tome se službeno više nikad nije raspravljalo. Ugovor zasad nije potpisan, no “to će se riješiti”, uvjeravaju u Savezu.

Pa kad će točno krenuti novi ciklus, nazvali smo Gračana?

- Okupljamo se 2. rujna u Zagrebu. Popis igrača objavit ću možda 19. kolovoza, a vjerojatno dan-dva kasnije. Kad se precizno uvjerim tko je taj vikend igrao, tko ima eventualno problema s ozljedama - rekao nam je izbornik.

Prvi ogled je 5. rujna, prijateljski s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Zagrebu ili okolici, možda u Velikoj Gorici. Potom je 10. rujna početak novih kvalifikacija za Euro, u Šibeniku sa Škotskom.

- Pravo nastupa imaju igrači rođeni 1998. godine i mlađi. Upravo ta generacija 1998., koja je bila svojedobno u kadetskom uzrastu u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, već i dosad je imala značajnu ulogu. No, Josip Brekalo je zaslužio da ga oslobodimo obveza i da bude u A vrsti. Za ostale ćemo vidjeti.

- Još moram razgovarati s Dalićem hoće li na nekoga, osim Brekala, računati. Dolaze novi igrači, mlađi. Pa i neki koji su rano otišli iz Hrvatske - rekao je Gračan inzistirajući da je prerano za imena.

Glavno je riješeno, on nastavlja voditi U-21, može se posvetiti terenu.

- Znate sve što i ja. Već odavno pripremam sljedeći ciklus, a ne zamaram se kad će biti formalan potpis ugovora.

Gračan je očito dobio informaciju iz Saveza, s dovoljno autoritativnog mjesta da može mirno raditi dalje. Izvršni odbor je uz njega.

Kako je HNS na svojoj službenoj web-stranici 4. lipnja objavio vijest da je produžena suradnja s Gračanom uz fotografiju rukovanja Šukera i izbornika, očekivalo se da će taj ugovor biti formaliziran odavno, a nije se dogodilo. Zašto? To zna Šuker. Štoviše, još prije Eura krenule su glasine da će ipak biti smijenjen, o tome se govorilo u taboru nacionalne momčadi u San Marinu i sigurno remetilo odnose i koncentraciju na utakmice, možda i rezultat.

Nakon Eura pojavili su se tekstovi da su Gračanu dani odbrojeni. Međutim, to nije bilo većinsko mišljenje u HNS-u, niti u Izvršnom odboru, niti među glavnim ljudima koji upravljaju Savezom. Pobornici smjene Nenada Gračana ostali su u manjini. Što ne znači da može biti bezbrižan do kraja, da ga nezadovoljnici neće čekati “na krivom zavoju”. Nenad Gračan postao je izbornik 25. listopada 2013. godine, usred natjecanja u skupini, nakon što je Niko Kovač ostavio mjesto preuzimajući A vrstu. U tri ciklusa dvaput je osvojio prvo mjesto, ali to je donijelo jedan plasman. Naime, 2014. je unatoč tome morao igrati play-off kojeg nije prošao protiv Engleske. Za 2017. je bio treći u skupini iza Švedske i Španjolske, posao je pokvaren na kraju, iako se pamti pobjeda u Španjolskoj 3:0.

- Otkako vodim U-21 u A reprezentaciju je otišlo 15 mojih igrača - ističe Gračan.

Kako je mlada reprezentacija u sjeni A vrsti nije je jednostavno voditi. Primjerice, Gračan prije ovogodišnjeg Eura na pripremama nije imao glavne ljude - Brekala, Vlašića, Benkovića i Halilovića koji su bili u ekipi Zlatka Dalića. Naravno da A momčad ima prioritet jer je daleko najvažnija, no to u državi koja nema široku bazu kao velike nacije utječe na domete mladih. Gračan je najdugovječniji aktualni izbornik u HNS-u.

Izvršni odbor se okuplja krajem kolovoza ili početkom rujna

Posljednja sjednica Izvršnog odbora HNS-a održana je 11. srpnja. Na njoj nije bilo govora o statusu Nenada Gračana, iako je Euro U-21 odigran u lipnju. Bilo bi logično da je to bila tema, ako bi se htjelo promijeniti odluku istog tog tijela Izvršnog odbora donijetu početkom lipnja da se s njim produži suradnja. No, to se nije dogodilo.

Prema trenutačnim najavama, a u HNS-u zna biti promjena ponekad po tom pitanju, sljedeća sljednica Izvršnog odbora održat će se 26. ili 27. kolovoza, a moguće i početkom rujna. Ovih dana mnogi su na godišnjem odmoru, ali primjerice predsjednik HNS-a Šuker uglavnom je u Zagrebu.

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 18:07