StoryEditorOCM
Domaći nogometposljednji ispraćaj

‘Adio barba Lovre‘, legendu dalmatinskog baluna ispratila i delegacija Hajduka s Jakobušićem na čelu

Piše Slaven Alfirević
16. studenog 2023. - 17:23

U Postirama je pokopan barba Lovre Kalašić, legendarni funkcioner kluba Postira Sardi, ali i nadasve ugledni mještanin, koji je preminuo u 92. godini... More ljudi okupilo se na posljednjem oproštaju od legende Postira i dalmatinskog baluna, s dužnim pijetetom, a i glazba je ispratila barba Lovru na posljednji počinak.

Kako je obitelj napisala u osmrtnici, "preminuo je u devedesetoj s produžecima, Glavni Sudac odsvirao je kraj velike životne raspjevane utakmice našeg dragog Lovre...  Vjerujemo da je za mnoga dobra nagrađen mjestom na tribini vječnosti".

Među mnogima koji su pohodili pokop nezaboravnog Kalašića na groblju u Postirama, uz golemu obitelj dalmatinskog baluna bila je tu neizostavno i delegacija Hajduka na čelu s predsjednikom Lukšom Jakobušićem. Barba Lovre je toliko volio Hajduk, jednako kao i svoja Postira, bivši Kolektivac.

Našlo se tu cvijeća, vijenac Hajduka, ali i Stefana Simića, donedavnog nogometaša Hajduka koji živi u Supetru, na pokopu je bio i Stefanov otac Rade, kao pravi Bračani koji su se nogometom i ljubavi prema splitskim "bijelima" prožimali s barba Lovrom, spojili su Postira i Supetar. Između ostalih i Hrvatski nogometni savez (HNS) poslao je brzojav sućuti.

Posmrtni kovčeg bio je pokriven zastavom Postira Sardi, žuto-plavo bojom, uz cvjetni ornament što je tvorio broj 1948., godinu osnutka Kolektivca, današnjeg Postira Sardija.

Vrijedi naglasiti i ovom prilikom da Lovre Kalašić nije bio samo nogometni entuzijast, čuven nadaleko te višestruko nagrađivan za svoj plodan amaterski rad, nego i zaljubljenik u glazbu. Bio je pjevač u klapi Boduli čiji je "O sole mio" bio široko poznat gdje bi Boduli nastupali, ili bi se okupili nogometni zaljubljenici i na neformalnim zabavama. Ajde barba Lovre, ajmo O sole mio... Čekao bi samo to, pobrao bi silan aplauz i ovacije...

Bio je i inicijator famoznih Postirskih fraja, zabavno-glazbene fešte koja bi ljeti uslijedila odmah poslije Splitskog festivala na Prokurativama. Priče iz davnine kazuju kako je baš barba Lovre doveo, animirao slavnog Arsena Dedića da mu pomogne i od Postirskih fraja da zajedno naprave sve ono što je u ta romantičarska vremena ta fešta godinama značila. Kako na Braču, tako i u splitsko-dalmatinskom okruženju. Pa je Arsen barba Lovri dovodio na Brač, u Postira, svu pjevačku elitu tadašnje zabavno-glazbene scene...

image
Privatni album
image
Privatni album
image
Privatni album
image
Privatni album
image
Privatni album
image
Privatni album
image
Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. studeni 2023 17:25