StoryEditorOCM

Zagrljaj vrijedan hrvatske povijesti na najvećoj pozornici: ‘Stvarno sam presretna, ne znam još kako to opisati drugim riječima‘

Piše Sport SD
10. listopada 2022. - 18:52

Nevjerojatno. Čudesno. Bajkovito. Fenomenalno. To su bile najčešće riječi koje su svi iz hrvatske judo obitelji koristili kada su se osvrtali na činjenicu da je Hrvatska, država od 3,7 milijuna ljudi, imala duplo finale u kategoriji do 70 kilograma. I to ne na nekom Europskom kupu za kadete, već na Svjetskom prvenstvu za seniore.

Mnogi su iščekivali finale u kategoriji do 70 kg između svjetske prvakinje iz 2021., Barbare MATIĆ (CRO) i njezine 21-godišnje momčadske kolegice Cvjetko. Par se naravno dobro poznaje i prijateljice su, ali i suparnici, a Cvjetko se ugledala na Matić dok je napredovala u karijeri. Međusobno natjecanje nije bilo tako napeto, ali je Matić zadržala svoju crvenu oznaku.

Barbara Matić je krasnom polugom u 2. minuti finala protiv Lare Cvjetko dodala drugu zvjezdicu na svom kimonu, a zatim zagrlila reprezentativnu kolegicu kako bi fotografi u Humo Areni ovjekovječili taj trenutak kojeg su dosad proživjeli velikani iz Japana, Kine, Kazahstana i SSSR-a. I sad dvije velike judašice iz Hrvatske. Ne iz Francuske. Ne iz Gruzije.

Obje su završile u velikom zagrljaju, monumentalnoj prigodi za hrvatski judo, već je povijest ispisana s Matić prošle godine, a sada ona nastavlja naslijeđe, uvelike dodana od strane njezine mlađe kolegice.

- Stvarno sam presretna, ne znam još kako to opisati drugim riječima, Hrvatsko finale ispisale smo još jednu povijest hrvatskog juda i stvarno svaka nam čast. Presretna sam! – rekla je Barbara Matić.

Govorimo o nastupu na najvećem natjecanju u 2022. godini. Na koje su došle najbolje na svijetu. Nije bilo možda tri imena koja bi se mogle uključiti u borbu za medalju. Međutim, kako su Barbara i Lara izgledale na tatamiju, niti one ne bi promijenile činjenicu da hrvatski judo ima u knjigama duplo finale na Svjetskom prvenstvu.

- Postala sam viceprvakinja u Taškentu, nevjerojatan osjećaj, a u finalu sam se borila s Barbarom. Dvije svjetske medalje putuju u Hrvatsku, predivan osjećaj, još ne mogu vjerovati da sam ovo napravila. Ovo mi je prva seniorska svjetska medalja, idem dalje, nastavit ću raditi i nadam se da je ovo tek početak – za kraj je dodala Lara Cvjetko.

Uz aktualnu Olimpijsku pobjednicu do -52kg Utu ABE (JPN), Barbara je jedina natjecateljica na Svjetskom prvenstvu u Taškentu koja je uspjela obraniti prošlogodišnju titulu.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 11:43