StoryEditorOCM

Gabrijel Veočić uvjerljiv na startu boksačkog turnira: Nikad u Parizu nisam amaterski boksao

Piše Hrvoje Slišković
30. srpnja 2024. - 12:33

Do finala, do zlata ostajemo! Bez imalo dvoumljenja poručivala je Veočićeva navijačka bojna koju smo sreli nakon premijernog nastupa i pobjede brodskog boksača na olimpijskom turniru. Još samo tri runde, devet minuta protiv borca iz Dominikane Cristana Pinalesa i oko vrata će imati olimpijsku medalju u poluteškoj kategoriji. Posljednji hrvatski boksač s olimpijskom medaljom je Filip Hrgović.

- Iz moje obitelji je došlo nekih 18, 20 osoba, a ima i prijatelja, pa predsjednik kluba - govorio nam je desetak minuta ranije.

Društvo je, osim iz Slavonskog Broda, stiglo iz Đakova, Osijeka, Malog Lošinja, Pule pa sve do Kanade...

- Ovo je proces koji je trajao godinu dana, toliko dugo smo sve planirali - rekla je Gabrijelova strina Ana.

- I ostajemo do kraja, do zlata. Samo nam recite kada je sljedeća Gabijeva borba da na vrijeme kupimo ulaznice - čulo se još iz velikog i šarolikog društva u kojem je bila i majka našeg borca, Darija Veočić.

U petak malo poslije 17 sati je četvrtfinale olimpijskog turnira (17.06), meč u kojem pobjeda donosi medalju.

- Ovdje vam je i Perin (trener i otac) brat blizanac, drugi stric, rođaci jedni, drugi, prijateljice, prijatelji. Ovakvo nešto se ne propušta - još su nam rekli komentirajući da su zadovoljni pobjedom.

Samo da sada uspijemo kupiti karte pa da budemo svi zajedno. Za prvu borbu nismo uspjeli.

Pohvalili smo ih i ovako, nije loše i kada se s različitih strana čuje "Gabi, Gabi!", "‘ajde Gabrijele!" i ostali uzvici podrške.

U borbi za medalju suparnik neće biti kao što su pretpostavljalo, prvi nositelj kategorije do 80 kilograma Kinez Tuohetaerbieke Tanglatihan, nego Dominikanac Cristian Pinales koji je pobijedio na bodove 5-0.

- Ne znam je li bolje za mene da se borim protiv Dominikanca ili da je to bio Kinez. Gledali smo njihovu borbu na TV-u u svlačionici i očekivali smo takav rasplet. Dominikanac ima stil sličan kubanskim borcima, a to ne odgovara Kinezima. Osim toga je malo duži, ima veći raspon ruku i to je presudilo. Ne znam što bih rekao, najvažnije je što imamo dva slobodna dana do te borbe.

O toj ćemo borbi još pisati. S Gabrijelom Veočićem smo podno tribine dvorane na sjeveru Pariza, još jednog adaptiranog borilišta koje se nalazi u paviljonu Parc des Expositionsa, još smo malo prevrtjeli film olimpijskog debija protiv Iashaisha kojeg su suci označili pobjedom 5-0.

- Nije bilo velike treme iako je to bila moja prva borba na najvećem natjecanju u karijeri. No, sigurno nije posljednje jer planiram i na sljedeće OI. Malo je neobično bilo jer u Parizu nikada nisam amaterski boksao i drago mi je bilo da mogu pokazati svoju vještinu. I u idućem meču idemo po pobjedu. Jordana Hussain Iashaish me iznenadio brzinom. Promijenio je težinsku karijeru, skidao je dosta kilograma pa sam očekivao sporijeg suparnika jer je dosta niži. No to je bilo samo malo iznenađenje, brzo sam se prilagodio i nametnuo svoj stil borbe. Što se tiče moje javne opomene, nepravedno sam ju dobio i izgubio bod. Ako je sudac već odlučio tako rano davati opomene, u prvoj minuti druge runde, onda je i njega trebao opomenuti. To nije bilo korektno. Nemaju se Jordanci što žaliti na suđenje - zaključio je Veočić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 01:46