StoryEditorOCM
Borilački sportovišpalir od baklji

Split je zaista gorio kako je poželjela. Barbaru su na Pujankama dočekale stotine ljudi, ali i - jedna koza! Evo zašto

Piše Frane Vulas
4. kolovoza 2024. - 23:44

Spektakularan doček na njenim Pujankama Barbari Matić priredili su prijatelji, kolege, susjedi, poznanici, sugrađani, navijači... Stotine, tisuće ljudi, djece došle su pozdraviti novu olimpijsku prvakinju u judu u kategoriji do 70 kilograma.

U isto vrijeme dok je na Poljudu igrao i zabijao Hajduk u utakmici sa Slaven Belupom, u nedjelju navečer rijetko viđena bakljada događala se na potpuno suprotnom dijelu grada. Automobil kojim je stizala Matić u svoj Judo klub Pujanke u istoimenom splitskom kvartu, upravo sa spomenute utakmice gdje je na stadionu izišla pred gledatelje, dočekan je špalirom od baklji. Nije se vidjelo prst pred nosom. Jedva smo spazili kako je kroz prozor automobila svima mahala razdragana Barbara i njen trener Vladimir Preradović. Tražila je – dobila je. Split je zaista, kako je i poželjela nakon što je osvojila zlato, gorio na njenom povratku.

A onda je uslijedio urnebes kada je sa suzama u očima izišla iz vozila, u dresu reprezentacije Hrvatske rukometaša Domagoja Duvnjaka. Nije se mogla, ali ni pokušavala obraniti od čestitara, svih onih koji su tražili selfie, autogram, koji su je poželjeli potapšati po ramenu... Najbolju na svijetu i okolici. A s Pujanki. Dvostruka svjetska, europska prvakinja osvojila je jedino zlato koje joj je nedostajalo.

Dočekali su je i gradonačelnik Ivica Puljak sa suprugom Marijanom, predstavnici Splitskog kluba olimpijaca na čelu sa Željkom Jerkovom i Josipom Reićem, predsjednica Judo saveza Sanda Čorak... Od velikog uzbuđenja Barbarinih navijača, pogotovo onih najmlađih, predviđena presica kasnila je petnaestak minuta dok se u legendarnoj improviziranoj dvorani u atomskom skloništu Judo kluba Pujanke koliko-toliko nije uveo red. No, vrućina je i dalje bila nepodnošljiva.

image
Frane Vulas

Uz Barbaru najveća atrakcija dočeka bila je i jedna - koza. Njeni prijatelji i navijači na doček su doveli kozu. Zašto? Na engleskom jeziku koza se kaže goat, a to je na istom jeziku ujedno i kratica za najbolje sportaš(ic)e svih vremena. Greatest Of All Time. Oduševila se Matić „dvojnicom” i fotografirale su se zajedno, uz natpis: „Goat 4 GOAT”.

image
Joško Šupić/Cropix

- Pretpostavljala sam da će biti dosta ljudi, ali baš sam ugodno iznenađena ovolikim brojem ljudi. Došlo je doista mojih kolega i prijatelja koji žive izvan Splita, iz Dubrovnika, Zagreba... Hvala svima što su došli – rekla je Matić, nakon trećeg splitskog dočeka, poslije onih u zračnoj luci i na Poljudu.

- Prekrasno je bilo izaći pred 30 tisuća ljudi koji skandiraju moje ime, to je stvarno bilo za naježit se. Hvala Hajduku što mi je to omogućio. Presretna sam– rekla je Matić.

Jerkov je istaknuo kako je napravila zaista veliku stvar, a Reić da će Barbarina ploča biti 79. ploča na zapadnoj obali gdje su postavljene one posvećene splitskim osvajačima olimpijskih medalja, odnosno 99. splitska olimpijska medalja uopće.

Puljak je opet najavio bolje uvjete, gradnju nove dvorane. A Matić je na upit kako je bilo kovati olimpijsko zlato u atomskom skloništu u šali uzvratila.

- A kako je vama ovdje sada samo stajati?! - uzvratila je kroz smijeh, dok smo se svi skupa kupali u znoju.

- Uvjeti nisu baš bajni, vruće je, klima i kad radi, ne radi, ne osjeti se, ali nastavljamo dalje! - najavila je Matić.

Trener Preradović je ipak naglasio.

- Na vlastitoj koži vidite kakvi su ovdje uvjeti. Sve smo ovdje napravili s naših deset prstiju, ruke trenera, roditelja, prijatelja kluba. Očekujemo da Grad stane iza nas. Treba nam dvorana od minimalno 300-400 kvadrata „flat” prostora, s klimom i ventilacijom da izniknu nove Barbare. Inače će ponavljati ovakve rezultate biti skoro pa nemoguće!

image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 14:10