StoryEditorOCM
Borilački sportovitehnički nokaut

Hrgović doživio prvi poraz u karijeri! Hrvat jedva stajao na nogama, sudac prekinuo meč

Piše SN/SD, Hina
2. lipnja 2024. - 01:40

Hrvatski boksač Filip Hrgović poražen je prekidom u osmoj rundi od Britanca Daniela Duboisa u borbi za privremeni naslov teškaškog prvaka organizacije IBF koja je održana u sklopu priredbe Queensberry vs Matchrom: 5v5 održana u saudijskom Rijadu.

Meč je prekinut u osmoj rundi nakon što je liječnik procijenio da Hrgović više ne može nastaviti meč.

Bio je to sasvim sigurno Hrgovićev najveći meč u karijeri, a ulozi su bili ogromni. Bila je to borba za privremeni pojas u teškoj kategoriji IBF-a, a postoji mogućnost da pobjednik ovog meča dobije i pravi pojas prvaka.

Hrgović je naime, bio obavezni izazvač IBF-a, međutim Oleksander Usik je zatražio iznimku kako bi mogao odraditi i uzvratni meč protiv Tysona Furyja. IBF još uvijek razmišlja hoće li Usiku oduzeti titulu, s obzirom da je Ukrajinac ignorirao obaveznu obranu kako bi se ponovo borio protiv Furyja. Večerašnja pobjeda donosi i vjerojatni okršaj s Anthonyjem Joshuom na stadionu Wembley u rujnu.

Dubuis je krenuo agresivnije, no Hrgović ga je smirio s nekoliko desnih direkata. Hrvatski boksač je bio dominantniji i na startu druge runde, međutim u završnici runde je Dubois zadao nekoliko teških udaraca. Hrgović je zaradio i posjekotinu pokraj desnog oka. U trećoj rundi oba su boksača zadala nekoliko snažnih udaraca, dok su u četvrtoj rundi oba boksača "prikočila". "El Animal" je u petoj rudni zadao nekoliko ozbilnih udaraca suparniku, no pred kraj runde probudio se i Britanac. Nakon šest rundi Hrgović je sasvim sigurno bio u maloj prednosti.

Nažalost, "Dynamite" je u sedmoj rundi bio sjajan, ubrzao je tempo i bila je to njegova najbolja runda. Hrgović je bio ozbiljno načet, a otvorila mu se i rana na drugom oku. Dubois je i nastavio dominirati i u osmoj rundi, u jednom trenutku sudac je pozvati pauzu kako bi liječnik pregledao Hrgović. Nakon što je liječnik pregledao hrvatskog boksača, sudac je signalizirao kraj meča i pobjedu 26-godišnjeg Britanca.

Bila je to 21. pobjeda za "Dynamitea" uz dva poraza, dok je Hrgović upisao prvi profesionalni poraz nakon 17 pobjeda.

Naš proslavljeni teškaš i brončani olimpijac iz Sesveta je nastupio u Rijadu na priredbi Queensberry vs Matchrom: 5v5. Bio je to okršaj dviju velikih svjetskih boksačkih promocija, Matchroom Boxinga na čijem je čelu Eddie Hearn te Queensberry Promotionsa kojeg vodi Frank Warren. Hrgović je bio u Hearnovo timu.

Pobjeda na bodove donosila je jedan bod promotorskoj kući čiji je boksač slavio. Pobjeda prekidom dva boda, a bodovi koje osvoje kapetani udvostručili su se. Kapetan Matchroom Boxinga bio je Deontay Wilder, dok je Queensberry Promotions predvodio Hamzah Sheeraz.

Queensberry Promotions je poveo 6-0 nakon prve tri borbe. U prvoj borbi večeri Willy Hutchinson je jednoglasnom odlukom sudaca pobijedio Craiga Richardsa u poluteškoj kategoriji. Potom je Nick Ball u perolakoj kategoriji podijeljenom odlukom sudaca pobijedio Raymonda Forda postavši novi prvak prema WBA, da bi Hamzah Sheeraz u srednjoj kategoriji tehničkim nokautom u 11. rundi porazio Austina Williamsa.

Matchroomu su nakon tri uvodna poraza trebale pobjede nokautom i Filipa Hrgovića i kapetana Deontayja Wildera nad Danielom Duboisom i Zhilei Zhangom. Kako je Dubois porazio našeg borca bilo je jasno kako je pobjedu odnio Queensberry Promotions.

U sklopu priredbe je održan i meč za WBA titulu u poluteškoj kategoriji. Rus Dmitrij Bivol je tehničkim nokautom u šestoj rundi svladao Libijca Malika Zinada obranivši titulu.

Bila je to njegova prva pobjeda prekidom od ožujka 2018., kada je pobijedio Sullivana Barreru u Madison Square Gardenu. Sada ima 23-0 uz 12 nokauta.

IZ MINUTE U MINUTU

8. RUNDA

Sudac je prekinuo borbu! Nakratko je zaustavio vrijeme, pozvao doktora da pregleda Hrgovića, a on mu je rekao da prekine meč!

Jako teška situacija za Hrgovića...

7. RUNDA

Vidljivo je da osim iznad desnog, postoji posjekotina i iznad lijevog oka Hrgovića.

Dubois je krenuo nasilno, imao Hrgovića na konopcima, ali nije ga uzdrmao do te mjere da natjera suca na brojanje.

Hrgovića je spasilo zvono! Dubois je nasrnuo na njega, silovito krenuo po završetak, ali kraj runde spasio je teškaša iz Sesveta.

E sad, kako će preživjeti u osmoj...

6. RUNDA

"El Animal" izgleda nešto bolje nego prethodnih par minuta te je opet počeo čišće pogađati Engleza,.

Sudac je u jednom trenutku opet upozorio Hrgovića da ne gađa u potiljak.

Problem je što Hrgović, iako bolje pogađa, izgleda nešto umornije te mu govor tijela ne ide u prilog...

Statistika DAZN-a kaže da je Hrgović i dalje u uvjerljivom vodstvu, pogodio je 58 udaraca, naprema 31 Duboisovih. Dojam ponešto vara zbog velike posjekotine kod desnog oka hrvatskog borca.

5. RUNDA

Odmah na početku Dubois je pogodio dva jaka lijeva krošea. Sudac je upozorio Hrgovića da ne smije gađati u potiljak te je nakratko zaustavio meč, ali ubrzo se akcija nastavila.

Kako borba odmiče, Englez izgleda sve bolje i bolje, ali Hrgović je na kraju runde povezao dva dobra direkta. Hoće li mu to biti dovoljno?

1.24 Komentatori DAZN-a kažu da Hrgović izgleda iscrpljeno, a krv se i dalje slijeva ispod njegovog desnog oka.

4. RUNDA

Čini se da je silovit početak pomalo utjecao na kondiciju Hrgovića koji na trenutke izgleda pomalo umorno. Treba napomenuti i krvari oko desnog oka, što mu dodatno otežava posao.

Vidljivo je i da je zadobio posjekotinu iznad desnog oka, ali ono što je pozitivno jest da je krajem runde opet počeo dobro pogađati. Loša vijest - to radi i Dubois...

Filip Hrgović je raskrvaren, udarci koje je primio u ovoj i prethodnoj rundi prilično su ga uzdrmali. Hoće li njegov tim uspjeti sanirati štetu?

3. RUNDA

Odličan kraj prošle runde utjecao je na samopouzdanje Duboisa koji je nastavio silovito pritiskati, ali i Hrgović dobro pogađa iz kontri, pogotovo krošeima.

I jedan i drugi čisto pogađaju, dosta tijesna runda te sucima neće biti lako bodovati...

image
Yuri Cortez/Afp

Šeici u prvom redu do ringa ustali su sa svojih stolica, toliko je napeto bilo u jednom trenutku. Iza nas je treća runda...

1.15 Nevjerojatno žustar početak obojice. Bilo bi iznenađenje da ovaj meč dogura do 12. runde...

2. RUNDA

Žestoko je krenula i druga runda! Siloviti udarci Hrgovića odsjedaju i na tijelu i bradi Duboisa, ali čini se da Englez nije uzdrman.

Dubois je također povezao nekoliko čistih "overhandova" i kombinacija u bradu, ali "El Animal" je jednostavno pretvrd. Gledamo najbolji meč večeri.

Pred sam kraj Dubois je pogodio još nekoliko čistih i jakih udaraca te si priskrbio rundu.

Po statistici DAZN-a, Hrgović je u prvoj rundi "smjestio" 13 udaraca, Dubois samo pet.

1.10 Doista silovit početak u Rijadu, sijevalo je u prvoj rundi na sve strane. Ovakav meč Filipa Hrgovića još nismo gledali, barem ako je suditi po prvoj rundi.

1. RUNDA

Uvodnog ispitivanja snaga - nema! Oba borca krenula su žestoko, Hrgović odlično pogađa desnim krošeima čisto u bradu Duboisa, ali Englezu prolaze prednji direkti.

Ipak, čini se da je Hrgović nešto precizniji i opasniji...

1.07 Započeo je meč!

0,55 - Minute nas dijele od ulaska u ring Filipa Hrgovića! To znači samo jedno - "Geni kameni" uskoro će zasvirati na razglasu u Rijadu.

0,01- Ušli smo u novi dan, a Filip Hrgović nestrpljivo čeka ulazak u ring u Rijadu. Ostala je još samo borba Dmitrija Bivola i Malika Zinada, na stolu su WBA-ov i IBO-ov pojas u poluteškoj kategoriji.

Još malo nas dijeli od početka borbe Filipa Hrgovića i Britanca Daniela Duboisa u Rijadu.

23.06 Započela je treća borba večeri. Bore se Hamzah Sheeraz i Austin Williams.

Hrgovićeva i Duboisova obračuna, posljednjih dana kontinuirano se provlačilo pitanje hoće li on biti za pojas. Hrgović je obvezni izazivač IBF-a, a ta je federacija još uoči meča za povijesno ujedinjenje svih teškaških titula najavila kako će, u slučaju aktivacije klauzule o revanšu, automatski uprazniti titulu. Tyson Fury je, u međuvremenu aktivirao spomenutu klauzulu, dok je Oleksandr Usik od IBF-a zatražio iznimku koja bi omogućila da i u revanšu ipak svi pojasevi budu na stolu. IBF je, na koncu, u posljednji tren (dan prije meča) iznjedrio solomonsko rješenje u vidu odluke da se Hrgović i Dubois bore za privremenu titulu. "Pravi" IBF-ov naslov, dakle, i dalje ostaje u Usikovim rukama, no, ako u mu u međuvremenu bude oduzet - pobjednik meča između Hrgovića i Duboisa automatizmom će biti unaprijeđen u potpunog prvaka.

Hrgović se oglasio tijekom večeri na Instagramu:

Meč možete gledati na platformi DAZN koja, kao i u slučaju prethodnih priredbi na saudijskom tlu, ima ekskluzivna prava na prijenos. Za gledanje meča bit će vam potrebna mjesečna pretplata na DAZN (9.99€), a onda i kupnja PPV prijenosa meča (19.99€).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2024 07:30