StoryEditorOCM

Sito i rešeto na olimpijskim kvalifikacijama: hrvatski boksači bore se za Pariz, konkurencija je strašna

Piše Sport SD
29. veljače 2024. - 22:07

Hrvatska reprezentacija otputovala je danas u Italiju na prvi svjetski kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine! Četiri boksača i dvije boksačice u pratnji trenera otputovali su u talijanski Busto Arsizio (Lombardija) gdje će se od 3. do 11. ožujka 2024. održati 1. svjetski kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Parizu 2024. Za kvalifikacije u Busto Arsiziju prijavljeno je 632 boksačica i boksača iz 114 reprezentacija svijeta, javlja Hrvatski boksački savez.

Naši predstavnici saznat će suparnike poslije tehničkog sastanka i ždrijeba u subotu, 2. ožujka, a mečevi počinju u nedjelju 3. ožujka. Za olimpijske norme od žena borit će se: do 57 kg Nikolina Ćaćić (Omega Zagreb), do 60 kg Sara Beram (Petar Zrinski Zagreb).

Kod muškaraca borit će se: do 63,5 kg Marin Jelačić (Pauk Split), do 71 kg Petar Krešimir Knežević (Sveti Donat Zadar), do 92 kg Marko Čalić (Pula), +92 kg Luka Pratljačić (Osijek).

U nedjelju, 3. ožujka moglo bi se u svojim kategorijama boriti već četvero naših predstavnika (Sara Beram 60 kg, Marin Jelačić 63,5 kg, Petar Krešimir Knežević 71 kg i Luka Pratljačić +92 kg). Hrvatsku reprezentaciju u Busto Arsiziju vodit će koordinator nacionalnih selekcija i izbornik seniorki Franjo Kristić uz trenere Mateja Matkovića, Marija Preskara i Damira Stručića. Konkurencija je strahovita, u svim olimpijskim kategorijama trebat će pobijediti najmanje četiri, a u nekima i pet, pa i šest mečeva da bi se uhvatila olimpijska norma.

image
Hrvatski boksački savez

Za plasman na Olimpijske igre u 7 muških i 6 ženskih kategorija morat će se osvojiti odličje i plasirati se u polufinale (Marin Jelačić u 63,5 kg, Petar Krešimir Knežević u 71 kg, Marko Čalić u 92 kg i Luka Pratljačić u +92 kg). Najteže će biti našim djevojkama – Nikolina Ćaćić, prva hrvatska olimpijka iz Tokija 2021. za plasman na OI u Parizu treba izboriti finale u Busto Arsiziju (2 mjesta u kategoriji do 57 kg), a Sara Beram osvojiti najmanje treće mjesto (tri prvoplasirane iz 60 kg).

Reprezentativka Sara Beram, osvajačica bronce na Europskom prvenstvu 2022., na Europskim igrama u Krakovu 2023. nakon dvije pobjede zaustavljena je u odlučnom meču za plasman na Olimpijske igre, a sada će morati izboriti pet pobjeda u Busto Arsiziju:

- Svi koji će se boriti u kvalifikacijama su vrhunski pripremljeni, nema laganih mečeva i znamo što nas čeka. Idemo korak po korak, iz meča u meč i vjerujemo u najbolji ishod.

Tako govori i osječki div, superteškaš Luka Pratljačić:

- Pripremali smo se se posljednja dva tjedna s odličnim sparing-partnerima u Italiji, u Bologni i Asizu. Vjerujem u sebe i da ću se već u Busto Arsiziju plasirati na Olimpijske igre u Pariz što bi bio vrhunac moje dosadašnje karijere!

Hrvatske boksačice i boksače na put za Italiju iz Ureda HBS-a ispratili su predsjednik HBS-a Bono Bošnjak, dopredsjednik HBS-a general Mladen Mikolčević i glavna tajnica Nikolina Jurić poželjevši im svu sreću i puno uspjeha, te povratak s olimpijskim plasmanima za Pariz 2024.

- Budite opušteni i veselite se nastupu na velikom natjecanju. Borite se bez opterećenja, jer pritiska nema, a znamo da ćete dati sve od sebe da se plasirate na Olimpijske igre. Borite se protiv najboljih, a uspijete li ostvariti svoj san, svi ćemo biti ponosni i razveselit ćete sve nas - poručio je predsjednik Bono Bošnjak.

image
Hrvatski boksački savez

Dopredsjednik HBS-a general Mladen Mikolčević se nadovezao:

- Uspjeh je svih vas i cijelog hrvatskog boksa što jedna po broju stanovnika mala Hrvatska uopće ima toliko vrhunskih boksačica i boksača koji se bore za Olimpijske igre.

Na Olimpijske igre u Parizu 2024. dosad se plasirao Brođanin Gabrijel Veočić u poluteškoj kategoriji do 80 kg s četiri pobjede i osvojenom srebrnom medaljom na Europskim igrama 2023. u Krakovu.

Drugi svjetski kvalifikacijski turnir održat će se u Bangkoku na Tajlandu (23. svibnja – 3. lipnja 2024.) nakon kojeg će biti poznati svi sudionici boksačkih natjecanja na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. (26. srpnja – 11. kolovoza 2024.) u sedam muških težinskih kategorija i šest ženskih (ukupno 124 boksača i 124 boksačice na olimpijskom turniru).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:26