StoryEditorOCM
Borilački sportovižestoki udar

Putinov pijun poslao oštru poruku Fedoru: ‘Bolje mu je da usmjeri energiju prema dobrobiti ruskog naroda!‘

Piše Sport SD
24. kolovoza 2023. - 18:28

Medijskim prostorom, prije otprilike dva tjedna, glasno je odjeknula vijest o tome kako je Fedor Emelianenko izazvao Mikea Tysona na boksački meč. Jedan od najboljih MMA boraca svih vremena izrazio je želju za ulaskom u ring s ponajvećim boksačem teške kategorije u povijesti, a kao idealno mjesto i vrijeme za taj "sudar titana" označio je priredbu koju će, 28. listopada u saudijskom Rijadu, predvoditi Tyson Fury i Francis Ngannou. Njegova prozivka naišla je na dvojake reakcije među borilačkom publikom, a jedan od onih koji su javno izrazili neslaganje s eventualnim "sudarom titana" jest Jeff Monson, piše Fight site.

- Vjerujem da bi se Fedor trebao suzdržati od povratka u ring i borbe protiv Mikea Tysona. On je izvanredan sportaš i šampion, ali treba sačuvati svoju ostavštinu - rekao je za rusku novinsku agenciju TASS ovaj 52-godišnji veteran slobodne borbe (61-27-2), koji se tijekom profesionalne karijere borio pod okriljem brojnih vrhunskih promocija kao što su UFC, PRIDE, M-1 i Cage Warriors, te dijelio kavez s brojnim velikanima MMA sporta (Chuck Liddell, Forrest Griffin, Tim Sylvia, Pedro Rizzo, Josh Barnett), a brojna značajna imena je i pobjeđivao (Kazuyuki Fujita, Roy Nelson, Ricco Rodriguez, Sergei Kharitonov, Sergej Maslobojev, Mark Kerr).

Monson se u studenom 2001. borio i protiv samog Fedora, te izgubio jednoglasnom odlukom sudaca, a danas, gotovo 22 kasnije, svom nekadašnjem protivniku savjetuje da se kloni meča s Tysonom, argumentirajući to na sljedeći način: "Bilo bi mu puno bolje da se usredotočio na treniranje djece i usmjerio svoju energiju prema dobrobiti ruskog naroda. Ne bi se trebao pokušavati vratiti u svijet sporta".

Monsonova argumentacija ne predstavlja osobito iznenađenje ako u vidu imamo činjenicu da se radi o radikalnom ljevičaru i samoprozvanom anarhistu (rođenom u Saint Paulu, Minnesota, Sjedinjene Američke Države) koji je 2015. godine zatražio rusko državljanstvo navodeći da Rusiju osjeća svojom domovinom. Godinu kasnije pridružio se Komunističkoj partiji Ruske Federacije, a 2018. mu je Putin, u konačnici, i dodijelio državljanstvo. Te, 2018., Monson je izabran u vijeće zastupnika u Krasnogorsku, malom gradu u blizini Moskve, kao kandidat Putinove stranke Ujedinjene Rusije.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Monsonova uloga u Putinovu režimu dignuta je na višu razinu, budući da otvoreno podržava agresiju Ruske Federacije i aktivno služi kao propagandist Kremlja. U travnju 2022. tako se pojavljivao u videozapisima Sveruskog narodnog fronta u kojima ponavlja dezinformacije o namjeri Rusije da oslobodi Ukrajinu od navodnog fašizma. Kasnije je surađivao s Donaldom Courterom, dopisnikom RT-a, na dokumentarcu koji je Rusiju prikazivao kao spasiteljicu Donbasa, regije u istočnoj Ukrajini. Objavio je i videozapis u kojem "provjerava činjenice" koje je prethodno iznio Oleksandr Usyk u svojim izjavama o rusko-ukrajinskom sukobu, te odgovorio svjetskom boksačkom prvaku (WBO, IBF, WBA) nazvavši ukrajinskog predsjednika "fašističkim diktatorom" i okrivivši Ukrajinu za vojnu ofenzivu u Donbasu. U nedavnom intervjuu za Sputnik, rusku državnu medijsku agenciju koja je zabranjena u Europskoj Uniji, Monson je ustvrdio kako je narativ da je Rusija napala Ukrajinu - izmišljena od strane američkih "mainstream" medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 16:52