StoryEditorOCM
Borilački sportoviGlavu gore Ivane

Ništa od nove medalje u taekwondou: Šapina ostao na korak do odličja, bronca nakon velike borbe pripala Kubancu

Piše Ivan Renić
10. kolovoza 2024. - 20:54

Na korak od brončane medalje ostao je Ivan Šapina u taekwondou u kategoriji iznad 80 kilograma. Nakon poraza u polufinalu, slijedila je borba za broncu u kojoj je s 0:2 izgubio od Kubanca Rafaela Albe. Bez odličja je na koncu ostao Šapina nakon sjajne dvije uvodne borbe.

Dočekali smo i posljednjeg našeg borca u Grand Palaisu. Šapina je odlično krenuo u turnir. Nakon brončane Lene Stojković, upravo on je bio naš najveći adut. I odmah na startu to je i pokazao u borbi s Gambijcem Alsanom Annom. Prva runda uvjerljivo je otišla na stranu hrvatskog borca sa 7:1. U drugoj je bio još uvjerljiviji i slavio s 11:1.

image
David Gray/AFP

Značilo je to četvrtfinale i okršaj s Norvežaninom Richardom Andreom Ordemannom. A njega je Šapina pobijedio velikim preokretom. Bolje je otvorio Norvežanin, uzeo prvu rundu s 5:3. U drugoj je uslijedio ‘vatromet‘. Udarci i bodovi sijevali su na sve strane, a Šapina je sjajno završio s 13:7. Prštalo je i u trećoj, no ‘vojnički spreman‘ Ivan u dramatičnoj je završnici pobijedio s 5:3 i tako izborio polufinale, odnosno borbu za medalje.

Tamo ga je čekao Iranac Arian Salimi. Nije bilo puno vremena za odmor nakon četvrtfinala. Oko sat vremena imali su samo Ivan i njegov trener Dejan Mesarov kako bi pripremili taktiku za Iranca.

A što se tek zbilo u polufinalu protiv Salimija... Teško je i sve prepričati. Još jednom je sjajno otvorio Šapina. Dominantan je bio u prvoj rundi koju je uzeo s 12:5. A onda drama u drugoj. Samo 10 sekundi dijelilo je Šapinu od plasmana u finale. Imao je 6:4 i trebalo je ‘samo‘ sačuvati glavu do kraja. Ali nažalost nije uspio, Iranac je okrenuo na 7:6 i do kraja runde dobio s 9:8. Tako blizu...

image
Tom Dubravec/Cropix

Bolje je Salimi otvorio treću rundu. Brzo je stigao do 9:1. A onda se, izgleda, i ozlijedio. Držao se za lijevu ruku Iranac. Izbjegavao je borbu na toj strani, ali i općenito. Imao je ‘kredita‘ u opomenama, pa ga je i koristio. Vratio se Šapina do 10:6, ali za nešto više nije bilo vremena. Imao je što kazati o suđenju njegov trener Dejan Mesarov.

- Četiri dana natjecanja, 200, 300 borbi, ne znam ni sam. Ne znam je li ijedan sudac ovo napravio, skinuo bodove i dao opomenu za povlačenje. Ja sam vidio možda jednu ili dvije situacije. Ubio nas je, ubio! Ne vadim se inače na suce, nikad ih ne spominjem. Ali ovo je klasična, čista krađa.

Kako bilo, valjalo se sabrati i pripremiti za borbu za broncu.

Biti ili ne biti za Šapinu je bila borba protiv Kubanca Rafaela Albe. Dva udarca u glavu bila su dovoljna Kubancu za vodstvo 6:1, a tim je rezultatom i pobijedio u prvoj rundi. Bolje je krenuo i u drugoj, poveo 4:0, a do kraja je završilo 9:0 za Kubanca koji je, valja priznati, bio bolji i zasluženo uzeo broncu.

image
David Gray/AFP

Biranim riječima Mesarov je govorio o Ivanu s kojim radi od 2017. godine.

- Radišan je, odgovoran, pristojan... S njim je gušt raditi. Napreduje iz godine u godinu. Teško se poluteškašu boriti u teškoj kategoriji. On je klasična poluteška. Kad dođu mečevi Grand prix serije i Olimpijskih igara onda moramo mijenjati stil. On to jako brzo usvaja. Ponovit ću, gušt mi je raditi s takvim sportašem.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
David Gray/AFP
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 10:25