StoryEditorOCM
Borilački sportovini traga ni glasa

Nestao poznati boksač, njegov prijatelj prozvao Ramzana Kadyrova: ‘Samo se pitam šta ti je on zgriješio?‘

Piše R. R.
13. svibnja 2023. - 10:45

Umar Salamov poznato je ime na boksačkoj sceni. Radi se o nekadašnjem IBO prvaku svijeta poluteške kategorije koji je posljednji meč odradio u rujnu 2022. godine. Za njegov nestanak navodno je krivac čečenski vođa Ramzan Kadyrov.

Salamov je bio dio momčadi iz Akhmata. U posljednjoj borbi mu je osobno Kadyrov čestitao na pobjedi, ali tri mjeseca kasnije je nestao i gubi mu se svaki trag. Njegov prijatelj Tumso Abdurakhmanov s nestankom je povezao čečenskog vođu. istakao je kako je vjerojatno došlo do otmice zbog političkih stavova.

- Kadyrov, znaš li gdje ga možemo pronaći? Uvjeren sam da znaš - napisao je na Telegramu Tumso Abdurakhmanov:

- Svi znamo gdje treba tražiti. Samo se pitam šta ti je on zgriješio? Zar nam nećeš reći? Sigurno je interesantna priča - poručio je on.

image

Damien Hooper i Umar Salamov u ringu 

Patrick Hamilton/AFP

Čečenska oporba tvrdi da je Salamov s još 26 osoba odveden iz svog sela Alkhan-Kala 13. siječnja kao dio ‘operacije čišćenja‘ i navodno su svi još uvijek u pritvoru, te su suočeni s torturom i zlostavljanjem. U proteklim godinama nestanci s ulica Čečenije bili su vrlo česti. Bilo je dosta i sumnjivih smrtnih ishoda i Kadyrov je navodno odgovoran za većinu otmica i ubojstava koja su se dogodila.

Umar Salamov je u karijeri odradio ukupno 29 borbi i ima učinak od 27 pobjeda i dva poraza. Od toga je 19 mečeva završio nokautom, a poraze je doživio od Damiena Hoopera i jednog od najboljih na svijetu Dmitryja Bivola. Titulu IBO prvaka svijeta Salamov je osvojio 2016. godine pobjedom nad Abubakerom Bobom Ajisafeom u Moskvi, ali je potom od Hoopera i Bivola gubio borbe za WB0 i IBF pojaseve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:56