StoryEditor
Borilački sportoviima ozbiljnu ponudu

Hrvatskom taekwondo savezu prioritet je spriječiti Tomasa da ode u Njemačku: ‘On ni ne traži da mu ponudimo isti iznos, znam da želi ostati‘

Piše Vedran Babić
7. rujna 2021. - 13:25

Toni Tomas dobio je dosad najozbiljniji poziv iz inozemstva, ponuđena mu je funkcija izbornika njemačke taekwondoaške reprezentacije! Prethodne ponude iz nekih drugih zemalja odbijao je, no ova ga je baš zagolicala. Ipak, naglašava da želi ostati kod kuće, ali samo ako će uvjeti za rad biti bolji nego što su sada.

- Ovo mi je peta ponuda. Zvali su me već Velika Britanija, Australija, Jordan i Katar, ali ova je ponuda najozbiljnija. Nijemci žele da im vodim reprezentaciju do Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine. Radio bih u Nürnbergu gdje je njihov nacionalni centar taekwondoa u koji je uloženo devet milijuna eura - otkrio nam je alfa i omega splitskog Marjana i dugogodišnji izbornik hrvatske reprezentacije kojeg su Nijemci osobno nazvali i upoznali ga sa svim detaljima ponude.

Radi se o velikom novcu, daleko većem od onog koji Tomas ima u Hrvatskoj i jasno je da ne može biti ravnodušan na poziv iz bogate zemlje kao što je Njemačka. Ali, ne krije da ga srce vuče domovini.

- Želja mi je ostati ovdje do kraja života. Tako sam rekao i Savezu. Spreman sam ostati i za manji novac, ali samo ako se osiguraju bolji uvjeti. Ne samo u smislu financiranja, nego i infrastrukture. Na Savezu je i HOO-u da vide kako unaprijediti naš taekwondo. Mi smo svoj dio napravili. Prošlog vikenda bio sam u Zagrebu i rekao im za ponudu jer ne bi bilo korektno da za nju saznaju iz medija. Stekao sam dojam da me žele zadržati kako god znaju - kazao je Tomas.

Dojam ga ne vara. Predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza Anto Nobilo potvrdio nam je da je zadržavanje Tonija Tomasa apsolutni prioritet.

- Tomas je motor, on je stvorio današnju generaciju nacionalnog tima koji je u svjetskom vrhu. Bilo je pitanje vremena kada će se dogoditi jedna ovakva ponuda. Naš sportski idealizam sudario se sa sportskim realizmom jer je taekwondo u svijetu samo biznis.

Nobilo iskreno veli kako sam Savez nema sredstva kojima bi zadržao Tomasa.

- Mi nemamo novca, pogotovo u usporedbi s konkurentima i pravo je čudo što smo ovako uspješni na velikim natjecanjima. Nemamo ekstra prihode, pogotovo sada u koroni. Možemo ga zadržati samo uz pomoć HOO-a i Vlade. Sportski autoriteti moraju se odlučiti hoće li nagrađivati izvrsnost ili prosječnost. Tomas je kao Mate Rimac u autoindustriji, ne smijemo gubiti takve ljude!

Ni uz pomoć Vlade Hrvatska nikako ne može parirati njemačkoj ponudi, svjestan je toga i Tomas, kaže Nobilo.

- On ni ne traži da mu ponudimo isti ili veći iznos od njemačkog, nego neki razuman iznos za naše prilike. Znam da želi ostati, u Njemačkoj bi radio samo za novac jer su oni ispod nas, ali moramo mu pružiti određene uvjete za ostanak. Volja je prisutna sa svih strana, moramo ovo riješiti na zadovoljstvo svih.

Za Tomasov ostanak zauzima se i prof. dr. Dragan Primorac, predstavnik HTS-a u Skupštini HOO-a i član Vijeća HOO-a koji aktivno surađuje s Nobilom u rješavanju ove situacije.

- Toni Tomas je skroman čovjek goleme energije i znanja koji svojim djelima pokazuje koliko mu je stalo do sporta i Hrvatske. Ne dvojim da će se pronaći način kako zadržati Tonija u Hrvatskoj jer bi bilo koja druga varijanta značila golem gubitak za hrvatski sport. Sad je pravi trenutak pružiti mu svu potrebnu potporu kako bi za dobrobit hrvatskog sporta ostao i dalje stvarao u Hrvatskoj - smatra Primorac.

Dodao je:

- Svaka osoba koja doprinosi razvoju Hrvatske je dragocjena, a posebno potporu treba pružiti izvrsnima jer oni Hrvatskoj daju svjetsku prepoznatljivost i podižu njenu globalnu konkurentnost. Upravo je Tomas čovjek koji svjedoči izvrsnost, a njegovi dosadašnji rezultati pozicioniraju ga na mjesto najuspješnijeg izbornika u povijesti Hrvatske na Ljetnim OI. Vjerujem da će Hrvatska kao velesila u taekwondou pod njegovim vodstvom u Parizu 2024. napraviti sjajan rezultat.

Dakle, na potezu su Hrvatski taekwondo savez i Hrvatski olimpijski odbor, čak i Vlada RH. Združenim snagama moraju učiniti sve da Toni Tomas ostane u našoj zemlji.

Pokreće se inicijativa za izgradnju dvaju nacionalnih taekwondo centara u Hrvatskoj

U svrhu poboljšanja generalnih uvjeta rada u hrvatskom taekwondou pokreće se inicijativa da se krene u izgradnju dvaju nacionalnih centara izvrsnosti u Zagrebu i Splitu koji bi značajno doprinijeli pripremi naših sportaša, edukaciji trenera, međunarodnoj i stručnoj suradnji s drugim svjetskim taekwondo savezima, te implementaciji najnovijih znanstvenih i medicinskih spoznaja u svakodnevnu praksu taekwondoa. Za državu čija je taekwondoaška reprezentacija nedavno na OI u Tokiju po broju osvojenih medalja osvojila drugo mjesto takva je inicijativa svakako korak u pravom smjeru i možda bude dodatni poticaj Tomasu da ostane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 19:11