StoryEditorOCM
Borilački sportoviVLADIMIR PREMUŠ

Hrvatska tuguje, preminuo čovjek koji je pet puta rušio legendarnog Matu Parlova, a zarađivao kao pekar i vozač kamiona

Piše M. Bi.
28. kolovoza 2024. - 12:02

U Osijeku je u 82. godini, nakon kratke i teške bolesti preminuo veliki hrvatski boksač, legenda slavonskog i osječkog boksa i sporta Vladimir Premuš.

Vladimir Premuš, rođen 1943. godine u Daruvaru, cijeli je životni vijek proveo u Osijeku, a boksom se aktivno bavio od 1962. do 1974. godine i u tom vremenu nanizao brojne pobjede.

U karijeri je imao 250 mečeva, a boksao je u Mladosti, pa najviše u Slavoniji, te potkraj karijere za Borovo. Premuš je oduševljavao osječke ljubitelje boksa tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća kad su se održavali momčadski ligaški mečevi.

U srednjoj kategoriji bio je višestruki prvak Hrvatske i bivše Jugoslavije, a najveće uspjehe postigao je na tada vrlo kvalitetnim i prestižnim Balkanskim prvenstvima – 1966. godine donio je u svoj Osijek zlatnu, a godinu kasnije i srebrnu medalju - piše, između ostalog, u objavi Hrvatskog boksačkog saveza.

Vladimir Premuš nadaleko je ostao zapamćen kao jedini boksač koji je imao pozitivan omjer pobjeda i poraza (5:4) protiv legendarnog Mate Parlova, našeg najvećeg boksača i službeno najvećeg hrvatskog sportaša 20. stoljeća. Tih pet pobjeda u devet žestokih mečeva s tada mladom pulskom zvijezdom Parlovom koji je kasnije osvojio sve titule u olimpijskom i profesionalnom boksu, Premuš je objasnio:

- Bio sam iskusniji i afirmiraniji boksač kad smo se Mate i ja sučeljavali u ringu, njegova je zvijezda tek bila u usponu, ali, gospodo, kako sam baš ja, Vlado iz Osijeka, bio i ostao jedini s pozitivnim skorom protiv takvog velikana?! Štoviše, taj jezičac na vagi, dogodio se u našem devetom okršaju, na otvorenom ringu u Puli, kad se tada 21-ogodišnji Parlov tek vratio s EP-a u Bukureštu u Rumunjskoj 1969. godine kao viceprvak Europe u srednjoj kategoriji, što je bila njegova prva velika europska medalja, ali se, ipak, i tada našao na koljenima.

image

Mate Parlov i Adinolfi u Beogradu 1976., borba za europskog prvaka

Goran Šebelic

Skromni i među svojim Osječanima omiljeni Vlado vrijedno je radio i za kruh zarađivao kao pekar i vozač kamiona, te je mirovinu dočekao u nekadašnjoj tvornici kruha i keksa "Slobodi“, a sa sinom Zoranom redovito je volio šetati gradskim ulicama i trgovima i družiti se sa svojim sugrađanima.

Kad je to bilo najpotrebnije, u ratnim danima agresije na Osijek 1991. godine, Vladimir Premuš dao je velik doprinos u obrani grada jer je neumorno, svakodnevno "Slobodinim“ kamionom razvozio kruh braniteljima na prvoj crti bojišnice, koji se i iz tih povijesnih mjeseci itekako dobro sjećaju neporecive hrabrosti njihova ljubimca „plemenite vještine“.

Za sve što je dao Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, Vladimir Premuš primio je 2022. godine Nagradu za životno djelo Osječko-baranjske županije.

Posljednji ispraćaj Vlade Premuša bit će u četvrtak, 29. kolovoza 2024. u 14.10 sati na osječkom groblju Sv. Ane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 13:03