StoryEditorOCM

Hrvatska jedanaestorka traži put do medalja na Europskom prvenstvu u Bugarskoj: glavni adut je aktualna svjetska prvakinja Barbara Matić

28. travnja 2022. - 16:50

Od petka do nedjelje najbolje europske džudašice i džudaši okupit će se u bugarskom glavnom gradu Sofiji, a među 362 natjecatelja je i 11 hrvatskih reprezentativaca, među kojima se najviše ističe Barbara Matić.

- Odradila sam kvalitetne pripreme u Mađarskoj i u Splitu, na kojima smo izvukli maksimum. Ozljeda koljena me malo usporila tijekom priprema tako da, iako se jako dobro osjećam, vjerojatno nisam na 100 posto. Zbog toga sam morala propustiti Grand Slam u Antalyji i pripreme nakon toga, ali sam se dobro odmorila i spremna dolazim u Bugarsku - najavila je svoj subotnji nastup aktualna svjetska prvakinja u kategoriji do 70 kilograma.

Splićanka dosad ima osvojene tri europske bronce u pojedinačnoj konkurenciji (2014., 2017. i 2019.).

Hrvatska je u Sofiji po prvi put na europskim prvenstvima mogla imati čak deset džudašica, ali su ozljede "skratile" popis putnica na osam imena.

- To je definitivno odličan pokazatelj da imamo široku bazu natjecateljica od kojih se očekuju veliki rezultati u naredne dvije do četiri godine. Otpale su Karla Prodan i Lara Cvjetko, koje su definitivno konkurentice za medalje. Ekipu predvode Barbara Matić i Ivana Maranić, pune iskustva i kvalitete, uz mlade judašice koje dolaze, željne dokazivanja i osvajanja velikih medalja - rekao je izbornik ženskih reprezentacija Vladimir Preradović.

Ovo će prvenstvo zbog ozljede propustiti i Dominik Družeta, osvajač europske bronce iz 2017.

- Nakon dugačkog perioda ozljeda, oscilacija i napornog rada Robert Klačar je na razini da bude konkurentan. Braća Kumrić su povezala dva jako dobra trening-kampa i uz pravi pristup vjerujem da možemo polučiti kvalitetan rezultat - najavio je nastupe hrvatskih reprezentativaca izbornik muških reprezentacija Dean Ilić.

Europsko prvenstvo za Hrvatsku, u petak 29. travnja, otvaraju Ana Viktorija Puljiz (do 52 kg), Tihea Topolovec (do 57 kg) i Robert Klačar (do 66 kg). 

- Ana Viktorija je juniorka, tako da je opuštena i bez očekivanja u Sofiji. Vjerujem da će pokazati svoj najbolji džudo nakon što je odradila odlične pripreme i nema nikakvih ozljeda. Na pripremama je pokazala da može i s najboljim seniorkama koje je bacala i bila na njihovoj razini - rekao je njen trener Dragan Crnov.

U subotu, 30. travnja, osim Barbare Matić, na tatami Armeec Arene izaći će još Katarina Krišto i Iva Oberan (obje do 63 kg), dok će u nedjelju, 1. svibnja, nastupiti Petrunjela Pavić (do 78 kg), Ivana Maranić i Tina Radić (obje preko 78 kg) u ženskoj te Marko Kumrić (do 100 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg) u muškoj konkurenciji.

Kvalifikacije u petak i subotu počinju u 9.30 sati, a u nedjelju u 10 sati, dok su finalni blokovi sva tri dana od 16 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 10:40