StoryEditorOCM

Splitsko zlatoooooo!!! Hrvatska ima zlatnu medalju! Sjajna Barbara Matić slavila u finalu nad Njemicom Butkereit

Piše Ivan Renić, Sport SD
31. srpnja 2024. - 16:36

Ma ona je najbolja! Bila je prvi favorit, svjetski broj jedan. Barbara Matić osvojila je zlatnu olimpijsku medalju!Zlato iz Pariza stiže na splitske Pujanke. Feštat će se i slaviti, prvo u Parizu, a onda nesumnjivo i u Splitu. U borbi za zlato Barbara je pobijedila Njemicu Miriam Butkereit, waz-arijem 1:0.

Waz-ari je bio i u polufinalu i pobjeda vrijedna finala, borbe za zlato. Pala je Nizozemka Sanne van Dijke.- Odlučujući potez dogodio se u trećoj minuti borbe. Agresivna je bila Splićanka od početka, od prve minute. Napadala, pokušavala srušiti Nizozemku koja se mahom branila. Odolijevala je nešto više od dvije minute, ali onda više nije mogla. Premoćna je bila Matić, predominantna.

image

Barbara Matić protiv Talijanke Polling

AFP

Aktualna europska prvakinja i bivša dvostruka svjetska prvakinja u Parizu je imala samo jednu misiju – doći do jedinog zlata koje joj je nedostajalo, onog olimpijskog. Treće su joj ovo olimpijske igre. Treća sreća!

Kao prva nositeljica u prvom je kolu bila slobodna. U osmini finala imala je okršaj s Nizozemkom, odnosno Talijankom Kim Pollong. Nezgodna je bila Talijanka, ali Barbara je borbu riješila za minutu i pol. Bez puno problema.

A onda Španjolka Ai Tsunoda Roustant. Trajala je borba, otišla u ‘golden score‘, a onda je zlatnim bodom svladala i nju. Nevjerojatno energijom zrači Barbara. Šampionski stavom odiše u svakom pokretu. Nevjerojatnu mirnoću uspjela je zadržati cijelog dana u dvorani. Toliko je bila svjesna toga da je favorit, ali to joj nije donijelo pritisak. Štoviše, samopouzdanje je otišlo ‘do neba‘. A sve to opravdala je na tatamiju.

Najava za finale ukratko je glasila: Barbi protiv Bambi. Poznato je da našu Barbaru zovu Barbi, dok je nadimak Njemice Miriam – Bambi. Barbi je bila jača! Kako je započela turnir, tako ga je i završila. Dominantno. Napadala je čitavu borbu, bila aktivnija. Nakon pola minute stekla je prednost, a onda je pametno izdržala do kraja. Ima sve, snagu i iskustvo.

image
Tom Dubravec/Cropix

Od nje se prije Olimpijskih igara najviše očekivalo. Medalja je bila u zraku. Osjećalo se u zraku da se sprema nešto veliko. I s njom smo razgovarali nekoliko dana prije nastupa u Parizu na treningu. Poput Katarine Krišto koja je, nesretnim raspletom ostala bez medalje, i Barbara je bila smirena, ali samouvjerena. Vidjelo se da ima plan, da će uz pomoć trenera pripremiti svaku borbu do detalja i ući spremna.

A kako nam je otkrila, dan joj je počeo – laganini.

- Volim ujutro popiti kavu na suncu. Ali kiša mi je jutros malo pokvarila plan – kazala je olimpijska s Pujanki. No, onaj najvažniji plan ništa joj nije moglo poremetiti. Zavijorila se hrvatska zastava, zapjevala naša himna. Matić je Hrvatskoj donijela prvo olimpijsko zlato u Parizu. I drugu medalju nakon Mirana Maričića koji je u streljaštvu zračnom puškom na 10 metara osvojio broncu.

Nevjerojatne su ovo igre za 29-godišnju Barbaru. Na otvaranju je imala čast nositi hrvatski stijeg uz Giovannija Cernogorza, a sada je osigurala i medalju. Berba je, čini se, počela! Samo neka se tako nastavi. Džudaški program za hrvatske predstavnike na rasporedu je još sutra kada nastupa Zlatko Kumrić u kategoriji do 100 kilograma.

UŽIVO

17:52 - Poikušavala je tijekom cijelog meča Butkereit s napadima, ali nikako nije imala pravi gard kako bi napravila i kvalitetno bacanje, Barbara je fantastično vodila borbu, bez ijedne pogreške, potpuno zatvorila obranu i povremenim napadima držala suparnicu na distanci. Uz to je odlično radila i u parteru i kvalitetnim zahvatima držala protivnicu daleko od mogućnosti za osvajanje boda. Na kraju zaslužena pobjeda, cijelu turnir je Barbara Matić odradila dominantno 

17:45 - Sjajan ulazak u meč, wazzari u prvoj minuti i prednost za našu judašicu

17:40 - Počinje predstavljanje finalnog meča, odrađene su borbe za brončane medalje. Barbara Matić ima puno bolji omjer u mečevima protiv Nijemice Miriam Butkereit, vodi s 5:1

16:45 - Šest borbi preostalo je do Barbarinog ponovnog izlaska na tatami.

U tijeku su okršaji judaša u kategoriji do 90 kg, a nakon toga kreću borbe za medalju kod judašica do 70 kg. Prvo ćemo gledati dvije borbe za broncu, a onda finale između Barbare i Njemice Miriam Butkereit.

16:34 - Barbara Matić je u finalu! Matić je protiv Nizozemke slavila ipponom nakon dvije minute borbe. Prvo je srušila suparnicu na bok, zaradila wazari, a onda zahvatom od 10 sekundi zaradila i ippon.

Matić je time osigurala najmanje srebrnu medalju, drugu medalju za Hrvatsku u Parizu nakon što je Miran Maričić osvojio broncu u finalu zračne puške na 10m. To je ujedno i prva medalja za hrvatski džudo u povijesti olimpijskih igara.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

16:31 - Krenula je borba

16:27 - Gotovo je prvo polufinale, sada slijedi Barbara Matić. Prva finalistica je Njemica Miriam Butkereit

16:05 - Krenula je završnica juda, borba Barbare Matić je četvrta na rasporedu

12:19 - Splićanka je brzo riješila borbu protiv Talijanke Polling, slijedi četvrtfinale protiv Španjolke Ai Tsunode Roustant. Bravo Barbara, san o olimpijskoj medalji i dalje živi, Splićanka je u polufinalu Olimpijskih igara.

Nakon što su prve četiri minute završile bez pobjednice borba je otišla u nastavak u kojem je Matić slavila kada je Španjolka dobila treću kaznu.

Protivnica Barabare Matić u polufinalu bit će Nizozemka Sanne van Dijke.

11:00 - Aktualna je europska prvakinja i bivša dvostruka svjetska prvakinja, što još nedostaje judašici Barbari Matić? Još ‘samo‘ olimpijska medalja. Nadamo se kako će ove treće Igre za Splićanku biti sretne. Rio de Janeiro (2016.) i Tokio (2021.) prošli su bez odličja za zlatnu curu s Pujanka, ali kako je i sama najavila, sada je zrelija, u odličnoj formi i bez ozljeda.

image

Barbara Matić protiv Talijanke Polling

AFP

U prvom kolu judaškog turnira na Olimpijskim igrama Barbara Matić bila je slobodna, a u osmini finala ipponom nakon svega minutu i pol borbe svladala je Talijanku Kim Polling.

Podsjetimo, jučer je Katarino Krišto ostala bez bronce u kategoriji do 63 kg nakon šokantnog poraza od kosovske judašice Laure Fazliu, presudila je treća opomena nakon minute i 23 sekunde dodatnog perioda.

Borba je završila bez bodova, ali s dvije opomene za svaku, u dodatnom periodu Krišto je nakon 1:23 minute igre ostvarila Wazari i već počela slaviti broncu. Međutim, nakon video pregleda Krišto je dobila treću opomenu zbog hvatanja ispod pojasa i pobjeda je pripala kosovskoj reprezentativki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 06:24