24788155
Jazz nije bauk

Miron Hauser: Radimo dobar posao! Poslušajte posebnu energiju koju donosimo na Prokurative!

Piše Milena Budimir
Foto Tomislav Kristo/Cropix
2. lipnja 2023. - 15:49

Drugi ovogodišnji vikend Splitskog festivala započinje Retrospektivom i koncertom Jazz orkestra HRT-a koji će pod ravnanjem Mirona Hausera izvesti petnaest skladbi iz festivalske arhive.

Kroz povijest splitskih festivala svojim će nas interpretacijama provesti Ana Uršula Najev, Max Hozić, Mario Huljev, Elena Stella, Sabrina Hebiri, Ana Opačak i Helena Gudelj. U iščekivanju ne sumnjamo sjajne večeri, željeli smo od Hausera doznati par stvari. Primjerice - što očekuje od nastupa, kako se priprema, raduje li ga ovakav rad, ovakav pristup glazbi, koja je, barem Dalmaciji ruku na srce, klasik. I kako uopće idu zajedno jazz i zabavna glazba?

image
Ante Cizmic/Cropix/Cropix

- Na sam pomen jazza ljudi vade srebrne križeve i kolce - nasmijao nas je maestro odmah u startu.

- A nema razloga za strah! Mi radimo dobar posao, doduše ne podilazeći publici. Stoga bi poručio svima: dođite, nije toliko strašno kako zvuči - sve kroz smijeh raspredamo o notama i ritmu i glasovima i tradiciji.

A Hausera je Splitska publika, od koje je, priznaje, strepio, prihvatila već prošle godine. I to uz ovacije!

- Pripremali smo tribute Dinu Dvorniku i to na Peristilu. Bilo je beskompromisno, aranžmani kakve smo zamišljali i željeli, jer nam "revijski" nastup nije padao na pamet. Nosio sam odijelo, preznojio sam se, ali, vjerujte, bilo mi je to najdivnije iskustvo u životu - kazuje nam glazbenik.

Jednaka hrabrost, svjestan je, treba mu i sada. Treba izaći pred publiku na Prokurativama i predstaviti im vječne hitove u novom ruhu.

- Promijeniti pjesme koje svi znaju i prikazati ih drugačijima je izazov - priznaje hauser, prijsećajući se večeri kada je pjesme Darka Rundeka aranžirao i izveo na način na koji baš nitko nije vjerovao da će kod publike proći.

- Dobili smo Porina - lakonski će.

Razgovaramo o činjenici kako žanrovi u glazbi nisu toliko bitni, jer glazba može biti samo dobra ili loša. Sredine nema.

Izazov njegovom radu je i činjenica kako u Retrospektivi pjevaju sve redom mladi ljudi. za njih će Hauser reći kako su veliki profesionalci i još veći radnici. S njima je, kazati će, kako s njima može lako postići dogovor, ne izigravaju zvijezde, samo žele dati svoje najbolje.

image
Jakov Prkic/Cropix

Pa ćemo tako doznati od maestra kako je Ana Uršula Najev jedna posebna energija, koja donosi vatru i zavodljivost juga, Max Hozić je "strašan" vokal, Mario Huljev sve jako dobro zna i hoće, Elena Stella ima "smokey" vokal, ko rođen za jazz, Sabrina Hebiri je vrhunska pjevačica koja besprijekorno izvodi svoju točku, Ana Opačak kao da je sinonim za šansonu, odmah vam njeno ime padne na pamet i Helena Gudelj koja je vrsna pjevačica.

- To vam je uz Jazz orkestar HRT-a moj "Dream Team" - raznježeno će maestro.

I sad nakon svega, ne možemo dočekati drugi vikend Splitskog festivala. Eto nas u prvom redu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2023 16:34