StoryEditorOCM
Splitkrizna situacija

LIVEBeroš potvrdio: Svih 49 evakuiranih štićenika Doma ima simptome; Zaraženo dvoje djelatnika, strahuje se od širenja virusa po zgradi

Piše A.B.Krile, A.Franić, I.Marković, S.Barčot, T.Gattin, PSD
8. travnja 2020. - 07:25
Ministar zdravstva Vili Beroš doputovao je u Split zbog novog žarista zaraze koronavirusom u Domu za starije i nemoćne.Tom Dubravec, Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

13:20 "Među evakuiranima iz Doma za stare i nemoćne dva bolesnika dobivaju kisik, ali nisu na respiratoru. Ostalih 47 ima blaže simptome. U ovom trenutku 10 je pozitivnih, rezultate testova za ostale imat ćemo tijekom dana - kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije u Splitu. Opširnije pročitajte OVDJE 

12:31 - "Uživo iz Splita: nitko od 49 evakuiranih korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Split iz Vukovarske ulice u ovom trenutku nije na respiratoru. 47 ih ima blaže tegobe, a dvoje ima umjerene tegobe", objavio je ministar Vili Beroš na svojemu Twitter profilu.

12:23 Ivan Đikić gostovao je u N1 studiju uživo gdje se osvrnuo i na situaciju u splitskom Domu za starije i nemoćne:

Sada smo u najopasnijoj fazi, u domu u Splitu može se dogoditi proboj virusa u nekontroliranu populaciju i možemo izgubiti podatke koji su dobri. Ne smije se dogoditi da najavljujemo relaksaciju mjera, ne smijemo govoriti ljudima da ostaju doma, a onda se nađu problemi na političkoj strani. Neka se svi povuku i puste stručnjake da rade.

Hrvatska nije ni blizu na vrhu svjetske borbe protiv covida, nema razloga da se uspoređujemo s drugima, da se hvalimo kako smo dobri, a istovremeno radimo ovakve gafove. Ne smijemo izgubiti utakmicu u produžetku - kazao je ugledni znanstvenik.

11:39 Kako doznajemo u razgovoru s članom obitelji jednog od štićenika Doma u Vukovarskoj, nitko ih nije obavijestio o novonastaloj situaciji. Sami su kontaktirali Dom, poručili su im tek da se jave oko podne. OPŠIRNIJE OVDJE

11:15 Iako je u nekim medijima objavljeno da je svih 10 štićenika Doma za starije trenutno na respiratoru, prema informacijama kojima Slobodna Dalmacija raspolaže nitko se od njih trenutno ne nalazi na respiratoru.

11:10 Pučka pravobraniteljica objavila je na službenom profilu na Twitteru kako su pokrenuli ispitni postupak o pojavi koronavirusa u splitskom Domu za starije. Istražuju zašto nikome nije javljeno da korisnici imaju temperaturu.

- Više ćemo moći reći kad prikupimo dovoljno informacija, poručeno je iz ureda Pravobraniteljice.

10:50 HRT je objavio da je dvoje djelatnika Doma za starije u Vukovarskoj ulici pozitivno na koronavirus. Ravnateljica NZJZ dr. Željka Karin izjavila je za Radio Dalmaciju da će biti testirani svi zaposlenici Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj, a svi štićenici neće biti testirani. "Za sada će biti testirani samo štićenici s drugog kata na kojem se pojavio COVID-19", dodala je.

10:32 Policija nakon evakuacije dežura pred Domom u Vukovarskoj, nitko se ne smije približiti ulazu. Otvoreni su prozori gotovo svih prostorija u zgradi, s ulice se može vidjeti da su u nekim sobama u prizemlju štićenici i medicinsko osoblje. U tijeku je dezinfekcija stambene zgrade u susjedstvu OPŠIRNIJE OVDJE.

10:21 Ministar Beroš i ministrica Bedeković stigli su u Split. Odmah su se sastali s ravnateljem splitskog KBC-a Julijem Meštrovićem. U KBC Split, u 12 sati održat će press konferenciju, a osim njih govorit će i župan Blaženko Boban.

10:15 Dogradonačelnik Splita Nino Vela uživo je emisiji HRT-a 'Dobro jutro, Hrvatska' za situaciju u splitskom Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici rekao je kako je riječ o velikoj ugrozi. - Umirovljenici na ostalim katovima zasad su u domu dok se ne izvidi je li se virus proširio i na druge katove, rekao je Vela. Opširnije pročitajte OVDJE.

09:46 Razgovarali smo s medicinskom sestrom koja radi u Domu: Nivo higijene je kao u klinici Švarcvald, sve se dezinficira! Ali pitam se zašto oni koji mogu nisu roditelje odveli kući. OPŠIRNIJE OVDJE

09:37 Osim ministra zdravstva Vilija Beroša i ministrice socijalne skrbi Vesne Bedeković, u Split se hitno jutros zaputio i epidemiolog dr. Bernard Kaić, šef službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije nakon proboja koronavirusa u Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici.

Ministar Beroš u 10 sati sastat će se s ravnateljom splitskog KBC-a dr. Julijem Meštrovićem, a oko 12 sati očekuje se zajednička press konferencija na splitskim Križinama.

09:15 Prvi čovjek regionalnog Stožera civilne zaštite Luka Brčić izjavio je kako će odluku o eventualnom zatvaranju Doma za starije u Vukovarskoj tijekom dana donijeti epidemiolozi sa ravnateljicom NZJZ Željkom Karin, a ravnatelj Doma Ivan Škaričić, tvrdi kako su katovi bili izolirani, pa po svemu sudeći je spriječeno širenje zaraze s kata na kat. Tijekom jutra započet će se s dezinfekcijom ustanove - poručio je Brčić.

Priča o ravnatelju Doma u Vukovarskoj priča je o Hrvatskoj. On je tek jedan od mnogih partijskih uhljeba koji su postali direktori svega i svačega

09:04 - Ako se utvrdi odgovornost bilo koga u lancu, uključujući i ravnatelja Škaričića, bit ću vrlo rigorozan u sankcijama - poručio je župan splitsko-dalmatinski, Blaženko Boban koji je dodao da je tek sinoć saznao da je dio štićenika imao temperaturu. Noćas je Boban razgovarao s premijerom Andrejom PlenkovićemOPŠIRNIJE OVDJE

09:00 Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Krunoslav Capak, također je potvrdio da nisu znali kako su štićenici Doma još prije 10-ak dana počeli pokazivati simptome. OPŠIRNIJE OVDJE

08:58 Ministar Beroš na putu je za Split, našoj novinarki otkrio je kako je za slučaj u Domu u Vukovarskoj saznao tek jučer. OPŠIRNIJE OVDJE

08:40 Policija se ispričala zbog ispada svog djelatnika prema novinarima OPŠIRNIJE OVDJE

08:30 Bivši ministar Ranko Ostojić otkrio je kako se njegova majka nalazi u Domu u Vukovarskoj i iznio teške optužbe na račun vodstva: Evo kako nas lažu! Petnaest dana znate da su ljudi ugroženi i čekali ste da vam se ne pokvari statistika! Opširnije OVDJE

08:16 Prema najnovijim informacijama iz splitskog KBC-a, prebačeno je ukupno 49 štićenika, a sedam još uvijek čeka na transfer. Virus je potvrđen kod 10 osoba, no još uvijek se čekaju rezultati više testova te se pretpostavlja kako će ova brojka rasti. Svi bolesnici imaju blaže simptome i nitko ne pokazuje znakove teže bolesti.

 

7:47 Luka Brčić, šef Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije nam je potvrdio da je evakuacija dijela štićenika iz Doma za stariju u Vukovarskoj ulici još u tijekuu.

Još sedam štićenika treba prevesti u KBC Split. Od sinoć su 42 štićenika prevezena, kratko nam je potvrdio Brčić.

7:25 Nakon što su sinoć evakuirani korisnici Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici, a iz KBC-a Split potvrđeno da ih je desetero zaraženo koronavirusom, hitno u Split stiže i ministar zdravstva Vili Beroš

Za Slobodnu Dalmaciju ministar je potvrdio da se upravo nalazi na putu prema Splitu, a zajedno s njim stiže i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

- U Split stižemo oko 10.30 sati - potvrdio nam je ministar Beroš. 

Noćas je 45 štićenika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici zbog deset osoba zaraženih koronavirusom prebačeno u KBC Split, a prebacivanje je trajalo cijelu noć. U tijeku je prebacivanje još preostalih štićenika.

Ministrica Bedeković sinoć je za Jutarnji list izjavila kako je za prodor koronavirusa u sustav domova za starije i nemoćne osobe saznala je iz medija.

- Dom o kojem govorimo nije državni, nego decentralizirani dom, u nadležnosti Splitsko-dalmatinske županije. Kad sam u medijima vidjela što se događa, odmah sam kontaktirala ravnatelja Ivana Škaričića, koji me izvijestio o čemu se radi. Štićenici su iznimno rizična skupina i najvažnije mi je bilo jesu li zbrinuti. Evakuira se 50-ak osoba s jednog kata, na kojem borave teže pokretni štićenici, štićenici s demencijom i oni koju boluju od Alzheimerove bolesti. Ravnatelj me uvjerava da su štićenici smješteni na ostala dva kata doma potptuno sigurni - kazala je sinoć ministrica Vesna Bedeković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 16:01