StoryEditor
SplitNOVOSTI IZ DOMA

Beroš u Splitu: Dokaže li se da je netko od korisnika ili djelatnika Doma imao određene tegobe, to je dovoljan razlog za određene sankcije

Piše Ana Franić
8. travnja 2020. - 13:59
Tom Dubravec/Hanza Media

Ravnatelj Meštrović je kazao kako je osim 49 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe, u bolnici smješteno još 39 bolesnika, od kojih je osam na respiratoru. 

Ministar Beroš je rekao da je jutros postavljeno puno pitanja i da su oni sada ovdje i traže odgovore na iste.

- U bolnici ima 82 respiratora, a postoji mogućnost hitne nabavke 10 respiratora iz Dubrovnika i Šibenika. Najveće svjetske države biju bitku s respiratorima. Naš broj intezivnih kreveta je zadovoljavajući. Pripremamo se u maksimalno na ono što nam dolazi, ali se iskreno nadam da nećemo morati sve resurse koristiti. 

Župan Boban je kazao kako prikupljaju izvještaje o tome kako su se kronološki odvijali događaji u domu. 

- Kada dobijemo izvještaje epidemiološke službe i jesu li i koje greške napravljene u koracima, odgovorno tvrdim da onaj tko ih je i ako ih je napravio će snositi sankcije. To ćemo raditi vrlo ubrzano. Izvještaj o radu i postupcima u proteklih 15 dana smo dobili iz Doma. Epidemiološka služba će tijekom popodneva napraviti izvid, rekao je župan.

Ministrica Bedeković je kazala kako je nitko u posljednih 10 dana nije obavijestio da se nešto čudno događa u splitskom Domu za starije i nemogućne osobe. 

Što se tiče obiteljskog nasilja ministrica Bedeković je kazala kako su Centri za socijalnu skrb i obiteljski centri dobili jasne upute oko takvih situacija.

- Postupanje u slučaju nasilja se odvija žurno i bez odgode, posebno u ovo vrijeme. Sada je rizik od nasilja povećan. Za nasilje nema opravdanja, potrebno ga je prijaviti.

13:44 - Ravnateljica NZJZ, Željka Karin je kazala kako je jedan pacijent bio u bonici prije, ali tada nije imao simptome nikakve bolesti.

- Glavna sestra je u ponedjeljak ujutro u 10 sati zvala dežurnog epidemiologa te kazala kako pojedini korinsici imaju temperaturu, na što smo odmah i reagirali, rekla je ravnateljica Karin kako su djelatnici koji su radili na tom katu upućeni na testiranje.

- Po epidemiološkom izvidu za sada imamo podatke da je pet djelatnika imalo nekakve simptome bolesti.

Ministrica Bedeković je odgovorila na novinarsko pitanje jesu li korisnici doma izlazili izvan zgrade.

- Podrazumijeva se ako zabranjujete posjetu izvana u dom da jednako tako vrijedi da ne možete pustiti korisnika doma da izlazi izvan kruga doma.

13:38 - Ukoliko se dokaže da je netko od korisnika ili djelatnika imao određene tegobe, to je dovoljan razlog za određene sankcije, istaknuo je Beroš.

Na novinarsko pitanje je li ovaj slučaj zvono za uzbunu i za ostale domove, Beroš je kazao kako je način širenja virusa nepoznanica te kako će iz ovog sigurno ići još detaljnije upute nastavno na ove koje postoje.  

- Ovo je situacija iz koje moramo učiti jer s eprvi put susrećemo s epidemijom ovakve vrste. Prva preporuka domovima bila izdana 27. veljača što je već više od mjesec dana, a odnosila se na zabranu posjeta. Držim da smo na temelju te upute ovako dugo izdržali, kazala je ministrica Bedeković.

13:34 - Na novinarsko pitanje oko izmjene djelatnika u Domu, ministar Beroš je kazao kako se prema njegovim informacijama smjena dogodila u ponedjeljak. 

- Prema ostalim djelatnicima, kojih ima oko 134 će se postupati i biti će testirani, rekao je Beroš.

13:32 - Župan Blaženko Boban je kazao kako je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ukupno 17 novooboljelih, a u karanteni na Duilovu se nalazi 22 osoba, od toga sedam stranaca.

- U stožeru smo dobili informaciju u ponedjeljak oko 12 sata kako ima naznaka simptoma u Domu za starije i nemoćne osobe. Jučer oko 17 sati su došli nalazi i utvrđeno je da je 10 korisnika pozitivno. Zatražio sam izvještaj ravnatelja i stručnih službi unutar doma da me kronološki izvjete o svemu što se događalo u posljednje vrijeme, kazao je župan. 

Dodao je da ako je bilo propusta da će biti i sankacija. 

13:27 - Ravnatelja KBC-a Split, Julije Meštrović  je kazao kako većina korisnika ima blaže obilike bolesti, a samo dvoje umjerene.

- Sve pretrage su učinjene i oni su svi pod nadzorom. Transport bolesnika je učinjen na najboji mogući način. 

13:25 - Svi štićenici doma su zbrinuti i imaju odgovarajući skrb što je u ovom trenutku od izuzetne važnosti. Starije i nemoćne osobe posebno su osjetljiva skupina kada govorimo o epidemiji koronavirusa. Stalno smo u komunikaciji sa svim pružateljima institucijskog smještaja za stare i nemoćne osobe, ali i sa svim drugim pružiteljima usluga u sustavu socijalne skrbi, rekla je Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Što se tiče izdanih preporuka, ministrica je kazala kako su u zadnja 4 tjedna izdali čitav niz. Prva preporuka je izdana 27. veljače, radi se o preporuci zabrani posjeta. 

13:15 - Do jučer smo uspješno branili domove za starije, koji su od iznimne važnosti. Nažalost jučer je u Splitu koronavirus ušao u dom. Tijekom noći je evakuirano 49 bolesnika od njih ukupno 318. Zbrinuti su u KBC-u na Križinama, samo dva bolesnika imaju srednje teške tegobe. Nitko od jučer premještenih korisnika doma nije na respiratoru.

Njihova prosječna dob je 86 godina. Postupa se u preostalom dijelu Doma za starije. Sretna okolnost je što je zahvaćen jedan kat, a ostali dijelovi doma su fizički dovojeni. Svim djelatnicima koji su bili na drugom katu određena je samoizolacija. 

Primarni cilj nam je spriječiti daljnje širenje na ostale korisnike doma. Od njih 49, deset je pozitivnih u ovom trenutku. Učinjeno je testiranje za sve i rezultate ćemo imati tijekom dana, kazao je ministar Beroš.

12:56 - Na Facebook stranici Splitsko-dalmatinske županije objavljeno je kako će se konferencija za medije održati u 13.15 sati.

12:40 - Konferencija za medije kasni, prema novim informacijama trebala bi početi oko 13 sati. 

Iz Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici evakuirano je ukupno 49 štićenika s drugog kata na kojem je utvrđeno kako je 10 korisnika zaraženo koronavirusom. Dvoje djelatnika Doma pozitivno je na koronavirus, a još se uvijek čekaju rezultati više testova. 

U Split su jutros stigli ministar zdravstva Vili Beroš, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković i epidemiolog dr. Bernard Kaić, šef službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije nakon proboja koronavirusa u Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici.

Trenutno je u tijeku sastanak s ravnateljem splitskog KBC-a Julijem Meštrovićem,  a u 12.30 sati održat će se konferencija za medije, na kojoj će osim njih govoriti i župan Blaženko Boban

Konferenciju uživo pratite na portalu Slobodne Dalmacije. 

#DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE U VUKOVARSKOJ#VILI BEROŠ#VESNA BEDEKOVIĆ#KORONAVIRUS#SPLIT

Izdvojeno

03. lipanj 2020 11:26