StoryEditor
Splittragičan propust

Zašto braća Zavadlav nisu dobila priliku? Doznali smo za preporuku sudskih vještakinja koje su još 2012. godine tražile da ih se odvoji od roditelja

25. listopada 2020. - 19:34
Filipu Zavadlavu sudi se za trostruko ubojstvo  Tom Dubravec/Cropix

Nakon objave našeg teksta u kojemu se ravnatelj splitskog Centra za socijalnu skrb Ante Bjažević "posipa pepelom" zbog upropaštenog djetinjstva braće Zavadlav (Antona i Stanislava, danas narkomana, jedan na odvikavanju, te Filipa Zavadlava optuženog za trostruko ubojstvo), rečeni ravnatelj – otvorio je bolovanje.

Podsjetimo, kao najdugovječnijeg ravnatelja ustanove koja bi trebala skrbiti o djeci iz problematičnih obitelji, poput one roditeljskog dueta Ante i Etel Zavadlav, Bjaževiću smo postavili nekoliko pitanja, koja se njemu očigledno nisu svidjela. Najvažnije od njih je glasilo kako je moguće da tada malodobni dječaci Anton, Stanislav i Filip jednostavno nisu dobili priliku za sretnije djetinjstvo kod nekih drugih udomitelja, makar i međusobno razdvojeni?

U međuvremenu smo došli u posjed informacije da je prema nalogu Općinskog suda u Splitu provedeno u prvoj polovici 2012. godine kombinirano psihološko-psihijatrijsko vještačenje, kojim je nedvojbeno utvrđena podkapacitiranost oba roditelja (Ante i Etel Zavadlav) za odgoj djece, te izdana preporuka za njihovo odvajanje od bioloških roditelja. Zašto to nije učinjeno?

Navod nam je potvrdila jedna od dvije vještakinje angažirane na slučaju, mr. Danijela Didić, specijalistica kliničke psihologije – stalna sudska vještakinja za psihologiju, koja je vještačenje provela zajedno sa psihijatricom prof. dr. sc. Dolores Britvić. Didić nam nije mogla odati detalje koji su presudili tako drastičnoj odluci, no potvrdila nam je da su oba roditelja proglašena podkapacitiranima, te da je rješenje nedvojbeno glasilo: preporučeno izdvajanje djece.

I opet se nameće pitanje: zašto to nije učinjeno?

Centar s 11.000 korisnika

Rečeno pitanje uputili smo na dvije, točnije tri adrese: onu nesusretljivog ravnatelja Bjaževića, koji je doduše u 2012. godini prestao biti ravnatelj, ali je ostao raditi u Centru. U fotelju se vratio kad je najmlađi od Zavadlava ušao u punoljetnost, to jest 2016. godine, te istu funkciju obnaša i danas. U međuvremenu je ravnateljsku palicu preuzela Tatjana Vukman, koja je za razliku od Ante Bjaževića promijenila više radnih mjesta tijekom karijere; pamtimo je kao ravnateljicu Doma za nezbrinutu djecu "Maestral", potom je radila u CZSS-u, a nakon Splita bila je i u zadarskom Domu za odgoj djece i mladeži. Potom se vraća u Split, gdje je aktualna ravnateljica Centra za rehabilitaciju.

Vukman je odgovorila pismenim putem sljedeće:

"Za sve poslove i postupke, kao i donošenje odluka u radu s obiteljima nadležan je Odjel za obiteljsko pravnu zaštitu CZSS Split. Stručnjaci Odjela (socijalni radnici, psiholozi, pravnici) samostalno donose odluke o mjerama koje će poduzeti u odnosu na svaku obitelj u tretmanu CZSS, kao i izvršenja Rješenja.

Konkretni slučaj ne mogu komentirati, kako iz profesionalnog razloga tako i iz činjenice da nisam bila upoznata s istim. Naime, CZSS Split ima oko 11.000 korisnika i nije moguće da ravnatelj bude upoznat s postupanjem u svim slučajevima, osim onih istaknuto najtežim", poručila je Vukman, koja je tijekom radnog vijeka doista promijenila dovoljan broj ustanova kojima je upravljala te je realno moguće da se više ne sjeća detalja. No to nije slučaj s aktualnim ravnateljem, koji je u CZSS-u zaposlen još od 1985. godine.

image
Centar za socijalnu skrb u Splitu ima 11.000 korisnika
 
Jakov Prkić/Cropix

Na naše upite i telefonske pozive Bjažević je nekoliko dana bio gluh, pa smo e-mail s upitima poslali na adresu kabineta nadležnog ministra, odnosno Ureda za odnose s javnošću Ministarstva za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku. Uputili smo i apel kojim pozivamo višu instanciju da ravnatelja CZSS-a Split pouči da zbog svoje funkcije mora odgovarati i na pitanja novinara koji mu možda i nisu simpatični.

U međuvremenu nam je ravnatelj Bjažević ipak na WhatsApp poslao poruku sljedećeg sadržaja:

Nismo nadležni

"Poštovana, na bolovanju sam te na Vaša pitanja više ne mogu odgovarati jer je nakon onakvog članka sve predano odvjetnicima. Srdačan pozdrav, Ante Bjažević."

Ipak, čini se da se predomislio, jer nam je naknadno stigao mail iz CZSS-a Split.

"Uobičajeno je da se u sudskim postupcima ponekad traži vještačenje članova obitelji kako bi sud mogao donijeti odluku. Centri za socijalnu skrb nisu nadležni donositi odluke u tim postupcima već je to u nadležnosti sudova. Mišljenja članova stručnih timova centara za socijalnu skrb i vještačenja vještaka pomoćna su sredstva da bi sud donosio odluke. O konkretnoj obitelji ne smijemo iznositi podatke u javnost, s obzirom na odredbe Zakona o socijalnoj skrbi i Zakona o zaštiti osobnih podataka, a prisutna je i činjenica da svi možemo biti pozvani u sudskom postupku koji je u tijeku.

Zapisnikom o primopredaji ravnateljske dužnosti, koji sastavlja neovisno povjerenstvo od 3 (tri) člana, ravnatelj centra kojemu je istekao mandat predaje dužnosti ravnatelju koji stupa na dužnost. Budućem ravnatelju predaju se poslovi, prava i obveze, radnici, prostori i oprema, te evidencije i dokumentacije, novčana sredstva i arhive. Spisi predmeta predaju se u ukupnom broju korisnika i obitelji, ne i pojedinačno s obzirom na ogroman broj korisnika i obitelji koji/e su u tretmanu splitskog Centra te podružnica Hvar, Vis, Kaštela, Solin i Obiteljskog centra", stoji u e-mailu koji je na adresu redakcije poslala tajnica ravnatelja CZSS-a Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2021 18:53