StoryEditorOCM
SplitMEDIĆ OTKRIVA PLAN

Za sezonu se najavljivalo otvaranje nekoliko luksuznih hotela u Splitu, među njima i ‘Ambasadora‘: ‘Korona nas je usporila, ali krećemo uoči Božića‘

3. svibnja 2020. - 16:33

Za nadolazeću turističku sezonu najavljivalo se otvaranje nekoliko luksuznih hotela u Splitu, među njima je bio i “Ambasador” na početku Zapadne obale.

Od toga, kako stvari stoje, neće biti ništa, čak i u slučaju da pandemija popusti, odnosno da sezona u potpunosti ne podbaci.

Tonči Medić, direktor tvrtke “Retoi” u čijem je portfelju i “Ambasador”, te bliski prijatelj njemačkog biznismena Klausa Alexa Birkenstocka, vlasnika ovog hotela, povjerava nam da će vrata gostima, ako ih bude s obzirom na cijelu situaciju, moći otvoriti ovog Božića.

- Korona-kriza nas je definitivno sve iznenadila. U ožujku smo počeli prikupljati životopise i organizirati razgovore s potencijalnim zaposlenicima, ali smo to, naravno, morali prekinuti. Plan je, naime, bio “za stalno” zaposliti 55 djelatnika i angažirati još tridesetak sezonaca. Budući da smo računali otvoriti vrata hotela ovog ljeta, početkom godine smo zaposlili šestero ljudi ključnih za njegovo funkcioniranje; među njima direktoricu i šefa kuhinje.

Ovo nas je u potpunosti omelo - vanjski građevinski radovi su obustavljeni na zamolbu izvođača, odnosno straha radnika od zaraze virusom. Što se tiče radova u unutarnjem dijelu objekta, smatrali smo da nema smisla žuriti se s njihovim završavanjem kad hotel moramo držati zatvorenim.

Jednostavno smo procijenili da ništa ne želimo riskirati i da je bolje preskočiti ovu sezonu, ako je uopće bude, nego startati u situaciji pandemije i strahovati hoće li ti netko od osoblja ili gostiju prenijeti virus po hotelu - smatra Medić, inače, poznati ugostitelj iz Brela u koja već godinama dolazi “Ambasadorov” vlasnik, jedan od najpoznatijih svjetskih obućara, inače, veliki zaljubljenik u Hrvatsku.

image
U fitness i wellness centar će dopirati dnevno svjetlo kroz veliki atrij na terasi prema moru

Podsjetimo kako je Klaus Alex Birkenstock hotel na Trumbićevoj obali kupio 2016. godine od Regine Ivić, udovice Tomislava Ivića, legendarnog “Hajdukova” trenera. Najavljivalo se kako će “Ambasador” biti otvoren na proljeće 2018. godine, no taj rok investitor nije mogao ispoštivati zbog nemogućnosti dobivanja građevinske dozvole.

Radi toga se, podsjetimo, kasnilo s rušenjem starog objekta izgrađenog 1937. godine, kasnijeg Doma JNA, a potom i s izvođenjem radova. Zbog cijele situacije, ulagač je bio prisiljen zatražiti od Županije produljenje roka za izgradnju s dvije na četiri godine.

U međuvremenu je došlo i do promjene visine investicije s ranije najavljenih 14 milijuna eura na 23 milijuna. To bi trebalo “Ambasadoru” omogućiti najmanje “četiri i pol” zvjezdice, a nadaju se, kaže nam Medić, dobiti i “petu”.

Prema projektu arhitekata Nene Kezića, Emila Šverka i Nore Roje, hotel će imati 101 sobu i apartman, 240 mjesta u restoranu, spa, teretanu, noćni klub i podzemnu garažu s 59 mjesta. Ugostiteljski objekti u hotelu moći će, inače, primiti ukupno 640 gostiju, uz spomenutih 240 u restoranu, tu je još oko 400 mjesta u lobby i cocktail i poll barovima, te u noćnom klubu koji je još jedna novost u projektu.

U fitness i wellness centar će dopirati dnevno svjetlo kroz veliki atrij na terasi prema moru. Zanimljivost je i da će se u nadgrađu kinodvorane, koja je 1953. godine podignuta uz “Ambasador”, nalaziti 120 kvadrata veliki bazen koji će dijelom biti ograđen staklom, pa će prolaznici moći vidjeti one koji se kupaju, a kupači će, s druge strane, imati pogled na Trumbićevu obalu.

U svakom slučaju, Birkenstock je najavljivao kako svoj hotel u Splitu planira pretvoriti u novo omiljeno odmaralište turista iz Velike Britanije, Njemačke, Austrije i Francuske. Taj plan je, na žalost, zasad na čekanju, no nadajmo se ne zadugo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 17:33