StoryEditorOCM
SplitU CAJTNOTU

Vlada od kraha spašava MedILS: više neće biti Radmanov privatni institut. Kakva je sudbina vremešnog akademika?

Piše Marijana Cvrtila
14. ožujka 2024. - 17:52

Vlada spašava Mediteranski institut za istraživanje života (MedILS) Miroslava Radmana u Splitu, čime se pokreću radnje za njegovo pripajanje Sveučilištu u Splitu – sažetak je odluke koju je na svojoj sjednici u četvrtak donijela Vlada RH premijera Andreja Plenkovića, praktički na odlasku. Nakon što je Jutarnji list prije nekoliko dana objavio kako zbog velikih gubitaka MedILS-a, koje su se popeli na oko 400.000 eura, tome institutu prijeti stečaj, a u sve se uključio i DORH, čini se da bi ovim Vladinim potezom ta ustanova trebala opet stati na noge i to u sastavu Splitskog sveučilišta.

Na sjednici Vlade u četvrtak je, naime, usvojena odluka o određivanju mjera za održavanje i nastavak znanstvenoistraživačkog rada MedILS-a te je u tu svrhu odlučila institutu osigurati 700.000 eura.

- Vlada Republike Hrvatske prepoznaje važnost nastavka znanstvenoistraživačkih aktivnosti koje provodi MedILS, čiji je primarni cilj unaprjeđenje javnog zdravlja. Ovom se Odlukom određuju mjere za održavanje i nastavak znanstvenoistraživačkog rada MedILS-a koji obuhvaća provođenje multidisciplinarnih znanstvenih istraživanja i projekata na području biokemije, nanobiologije, stanične biologije, neuroznanosti, genetike i drugih odgovarajućih područja u skladu s djelatnošću MedILS-a – stoji u Vladinoj odluci. Također, navodi se da će se sredstva za izvršenje ove odluke osigurati u okviru limita ukupnih rashoda državnog proračuna RH za 2024. godinu i to na razdjelu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Sljedeći je korak na Sveučilištu u Splitu i MedILS-u koji u skladu sa sporazumom o suradnji od 4. studenoga 2020. u roku od šest mjeseci od dana donošenja ove odluke trebaju poduzeti sve potrebne radnje kako bi Splitsko sveučilište preuzelo znanstvenoistraživački rad MedILS-a, u skladu s pripadajućim zakonima.

Sporazum između MedILS-a i Sveučilišta

- Utvrđuje se da će Sveučilište u Splitu i MedILS sva daljnja prava i obveze koje proizlaze iz preuzimanja znanstvenoistraživačkog rada MedILS-a riješiti međusobnim sporazumom koji će sklopiti u roku od šest mjeseci od dana donošenja ove Odluke – stoji nadalje u Vladinoj odluci.

Podsjećaju također kako je MedILS osnovan na temelju Ugovora o osnivanju ustanove 2003. godine, kao privatni, međunarodni i neprofitni znanstvenoistraživački institut na području prirodnih znanosti. Interdisciplinarna istraživanja usmjerena su na molekularnu biologiju i funkcioniranje živih organizama. Primarni je cilj MedILS-a unaprjeđenje javnog zdravlja kroz otkrivanje i razvoj ciljane prevencije prevalentnih bolesti, novih dijagnostičkih metoda i liječenja bolesti povezanih sa starenjem, provođenjem vrhunskih biomedicinskih istraživanja na području biologije starenja te bolestima povezanih sa starenjem i liječenjem raka. MedILS je ostvario suradnju s vodećim znanstvenoistraživačkim institucijama na području prirodnih znanosti te je od 2007. godine održao preko 300 događanja, navodi se uz ostalo u obrazloženju odluke.

Smješten u dijelu kompleksa splitske Vile Dalmacije, koje je Institutu ustupio grad Split na 40 godina, a država početkom dvijetisućitih u obnovu uložila oko 40 milijuna kuna, Institutu je na korištenje predan 2006. godine. Iako je nedavno dospio u velike dugove, Vlada je, očigledno prepoznala njegov potencijal te da se pripojenjem Sveučilištu u Splitu, kako kažu, poveća znanstvena produktivnost i interdisciplinarnost Instituta, kao i radi veće međunarodne prepoznatljivosti Sveučilišta u Splitu.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Integracijom MedILS-a Sveučilište u Splitu dobiva moderan istraživački objekt opremljen suvremenim instrumentima kao i pristup velikoj mreži međunarodnih stručnjaka i institucija. Nadalje, osigurat će se pretpostavke za vrhunska temeljna znanstvena istraživanja i suradnju s gospodarstvom te stvoriti stimulativno akademsko i znanstveno okruženje na području prirodnih, biomedicinskih i biotehničkih znanosti – obrazlaže Vlada odluku o dodjeli financijske injekcije MedILS-u.

Rektor Ljutić zadovoljan

Tu je odluku među prvima u četvrtak pozdravio rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, koji je u izjavi za našu novinu rekao kako se razgovori između Sveučilišta i MedILS-a o intenziviranju suradnje vode već pet godina.

image

Rektor Sveučilista u Splitu profesor Dragan Ljutić
 

Paun Paunović/Cropix

- Ovo je velika vijest za naše Sveučilište jer je MedILS ustanova prepoznata u svijetu i uz pametno upravljanje možemo postići još više. Imam potrebu zahvaliti premijeru Andreju Plenkoviću, doista, na svoj pomoći koju je dao za Splitsko sveučilište – prva je reakcija rektora Ljutića na Vladino spašavanje MedILS-a, a koji nakon "Vladine financijske potpore de facto dolazi čist u sastav Sveučilišta u Splitu". Ipak, sada još slijedi službena procedura, jer odluku o pripajanju u sljedećih šest mjeseci treba, uz ostalo, ‘blagosloviti‘ i Senat splitskog sveučilišta.

Kakva je u tom kontekstu sudbina dosadašnjeg vlasnika MedILS-a profesora Miroslava Radmana, nemamo službenih informacija. On u travnju puni 80 godina, pa prema neslužbenim informacijama, nakon što vlasništvo nad MedILS-om preuzme Sveučilište, neće biti mogućnosti da on ostane ondje raditi kao zaposlenik nego bi mogao participirati u radu, recimo, na poziciji savjetnika.

image

Miroslav Radman

Duje Klarić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:17