StoryEditorOCM
Splitdošli nam iz trsta

Većini ih je lakše kupiti, nego napraviti, ali za Sve svete bi ih morali imati na stolu. Čuvarica splitske baštine nam je dala recept: ‘Svaki zet bi počastija punicu s njima...‘

Piše D.B.
31. listopada 2022. - 09:54

Sutra je blagdan Svih svetih, a kako iz godine u godine podsjeća Adela Roudi, zaljubljenica u splitsku ostavštinu, taj blagdan su ljudi nekad zvali "prvi Božić" ili "čelo o‘ Božića". Osim odlaska na groblje, postoje i njeguju se i neki drugi običaji vezani za ove dane, pa tako Adela kaže da su oni koji drže do njih napravili ili kupili tradicionalno delikatesu - bobiće.

image

Adela Roudi

Andro Vrcan

- Većini ih je "pepavo" činit, pa je puno lakše kupit. Može ih se nać na više mista u gradu, ma se oduvik držalo do Kiriginovih bobića. Još u predratnome Splitu svaki zet ili budući zet bi punicu počastija bar sa deset deki - podsjeća ova članica Društva prijatelja Kulturne baštine Splita i dopredsjednica Udruge Collegium Split kroz povijest.

image
Duje Klarić/Cropix

Iako se bobići prema nekim izvorima spominju u Veneciji još u 17. stoljeću, smatra se da su svoj službeni slastičarski debi imali u Trstu u 18. stoljeću. Simbolika sjemenke boba svoje podrijetlo vuče daleko u prošlost, podučava Adela, pa dijeli još jednu povijesnu lekciju:

Bob se od davnina vezao uz stara praznovjerja i mitove. Još su ga Egipćani sa strahopoštovanjem koristili u pogrebnim ritualima zbog vjerovanja da u poljima boba obitavaju duše pokojnika. Posebno mjesto ove su sjemenke imale i u staroj Grčkoj gdje su slovile kao omiljeno jelo Mojra, božica sudbine. Stoljećima kasnije bob se ukorijenio i u kršćanskoj tradiciji, posebno nakon što je u 10. stoljeću opat Odilon iz francuske opatije Cluny njime nahranio svoje redovnike na dušni dan, 2. studenoga, kako bi lakše podnijeli bdijenje. Od tada je bob postao neizostavan u obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana. Tek je austrijska slastičarska mašta ovoj sjemenki podarila njezin slatki oblik prije više od dva stoljeća u tada habsburškom Trstu, odakle se proširila našim krajevima.

Fevete (tal. Favette) ili bobići kao znak dobrih želja za srećom i životom, dobrim i dugim životom, rađanjem novoga života, osvojili su ponajprije građanske kuće duž čitave naše obale Jadrana.

Trk po bobiće, ako ih nemate volje napraviti. A ako ste voljni, dolje vam je i Adelin recept.

image
Tom Dubravec/Cropix

Adelina riceta 

SASTOJCI:

- 25 dkg bajama

- 50 dkg šećera u prahu

- 1 jaje

- 1 vanilija šećer

- kora 1 limuna

- 2 žlice rakije

- 1 žlica kakaa ili čokolade

- MALA TAJNA: na vrh noža mljevenog oraščića

POSTUPAK: 

Bajame samljeti fino, umiješati sa štaub šećerom, dodati vaniliju, rakiju i jaje, umijesiti tvrdu smjesu, odvojiti jednu polovinu i dodati kakao Peći na 125 stupnjeva na masnom papiru, bijele 23 a crne 25 minuta. U slast !!!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 23:30