StoryEditorOCM
SplitMEDITERANSKA SPIZA

U Split na gurmanski festival stigli vrhunski svjetski chefovi i vinari. Alijana Vukšić: Kroz okuse i mirise najbolje se može upoznati grad

Piše PSD
8. listopada 2020. - 14:56

Split će do subote ugostiti 7. izdanje međunarodnog festivala "Taste the Mediterranean".

Ova jedinstvena gurmanska i kulturna manifestacija, koja ima za cilj promicanje mediteranske prehrane, kulture, tradicije, proizvoda i načina života, jučer je i službeno otvorena u hotelu "Briig" na Bačvicama.

– Presretna sam da smo, unatoč svim izazovima trenutka u kojem živimo, uspjeli upravo u Splitu organizirati ovako ozbiljnu i veliku međunarodnu manifestaciju, koja se temelji na druženju i razmjeni iskustava mediteranskih zemalja. Vrhunski svjetski chefovi, vinari i predavači tijekom četiri dana festivala prikazat će Mediteran, svaki na svoj jedinstven način. Ovo je i jedinstvena prilika za promociju sektora koji je među najviše pogođenima pandemijom i posljedičnim mjerama, što manifestaciji daje dodatnu važnost – kazala je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica manifestacije.

Dobrodošlicu sudionicima i posjetiteljima poželio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara, čestitavši organizatoru na hrabrosti i ustrajnosti.

image
Otvoren festival 'Taste the Mediterranean'
Grad Split/Facebook

– Ovo je sjajna prigoda za promociju zajedničke nematerijalne baštine mediteranskog bazena i razmjenu iskustava, što će biti od velike koristi svima iz turističko-ugostiteljskog sektora – kazao je Krstulović Opara, pozvavši sve da svoj boravak u Splitu obogate cjelovitim iskustvom bogatoga grada prožetog kulturnom baštinom.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina istaknuo je važnost turističkog pozicioniranja Hrvatske kao buduće zvijezde europske i svjetske gastronomije.

– Ovo je prilika da učimo od najboljih i jedni od drugih. Pandemija je još više naglasila nužnost zajedništva europskih zemalja kao jedinstvene turističke destinacije. Iskoristimo priliku našeg partnerstva da se pozicioniramo kao najjača turistička regija – pozvao je Glavina.

Važnost festivala u promociji dalmatinske gastro-enološke ponude kao jednog od najvećih aduta ukupne turističke ponude ovoga kraja, istaknuli su i Joško Stella uime županijske Turističke zajednice, te Alijana Vukšić, direktorica splitskog TZ-a, koja je dodala kako se kroz okuse i mirise najbolje može upoznati jedan grad i zemlja.

Kako se ovogodišnje izdanje festivala podudara s 10. godišnjicom uvrštenja mediteranske prehrane na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine, uvodni panel posvećen je važnosti mediteranske prehrane u razvoju održivog turizma, a na njemu će kao poseban gost sudjelovati i španjolski veleposlanik u Hrvatskoj, nj.e. Alonso Dezcallar de Mazzaredo

image
Otvoren festival "Taste the Mediterranean"
Grad Split/Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 08:27