
Split će do subote ugostiti 7. izdanje međunarodnog festivala "Taste the Mediterranean".
Ova jedinstvena gurmanska i kulturna manifestacija, koja ima za cilj promicanje mediteranske prehrane, kulture, tradicije, proizvoda i načina života, jučer je i službeno otvorena u hotelu "Briig" na Bačvicama.
– Presretna sam da smo, unatoč svim izazovima trenutka u kojem živimo, uspjeli upravo u Splitu organizirati ovako ozbiljnu i veliku međunarodnu manifestaciju, koja se temelji na druženju i razmjeni iskustava mediteranskih zemalja. Vrhunski svjetski chefovi, vinari i predavači tijekom četiri dana festivala prikazat će Mediteran, svaki na svoj jedinstven način. Ovo je i jedinstvena prilika za promociju sektora koji je među najviše pogođenima pandemijom i posljedičnim mjerama, što manifestaciji daje dodatnu važnost – kazala je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica manifestacije.
Dobrodošlicu sudionicima i posjetiteljima poželio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara, čestitavši organizatoru na hrabrosti i ustrajnosti.
– Ovo je sjajna prigoda za promociju zajedničke nematerijalne baštine mediteranskog bazena i razmjenu iskustava, što će biti od velike koristi svima iz turističko-ugostiteljskog sektora – kazao je Krstulović Opara, pozvavši sve da svoj boravak u Splitu obogate cjelovitim iskustvom bogatoga grada prožetog kulturnom baštinom.
Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina istaknuo je važnost turističkog pozicioniranja Hrvatske kao buduće zvijezde europske i svjetske gastronomije.
– Ovo je prilika da učimo od najboljih i jedni od drugih. Pandemija je još više naglasila nužnost zajedništva europskih zemalja kao jedinstvene turističke destinacije. Iskoristimo priliku našeg partnerstva da se pozicioniramo kao najjača turistička regija – pozvao je Glavina.
Važnost festivala u promociji dalmatinske gastro-enološke ponude kao jednog od najvećih aduta ukupne turističke ponude ovoga kraja, istaknuli su i Joško Stella uime županijske Turističke zajednice, te Alijana Vukšić, direktorica splitskog TZ-a, koja je dodala kako se kroz okuse i mirise najbolje može upoznati jedan grad i zemlja.
Kako se ovogodišnje izdanje festivala podudara s 10. godišnjicom uvrštenja mediteranske prehrane na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine, uvodni panel posvećen je važnosti mediteranske prehrane u razvoju održivog turizma, a na njemu će kao poseban gost sudjelovati i španjolski veleposlanik u Hrvatskoj, nj.e. Alonso Dezcallar de Mazzaredo.