StoryEditorOCM
SplitINSPEKCIJA GRADSKE

U patroli po splitskim plažama provjerili smo kakvo je stanje na Benama: čeka vas hlad i mir, kupači dolaze iz tradicije, neki i iz Beča, a svi imaju jednu jedinu zamjerku

Piše Tanja Giovanelli
8. kolovoza 2022. - 10:04

Odavno omiljeno, a odnedavno zbog peripetija s koncesionarom ozloglašeno marjansko odmorište, uvala sv. Benedikta, iliti po splitski – Bene idilična je oaza zelenila u čijem se zagrljaju ljuljuška more, a koja se ove nedjelje našla na meti naše patrole gradskih plaža.

Bogata hladovina borove šume ovu pješčanu uvali čini idealnim kupalištem, pogotovo za obitelji s malom djecom, ali i one koje ne žale koraka za uživanje u nešto smirenijem, intimnijem doživljaju morskih radosti u odnosu na popularnije plaže. Stigavši malo prije 10 sati tamo smo zatekli šačicu kupača koji su i sami tek odložili ručnike, pa od duge šetnje osvježenje krenuli potražiti u moru. Među njima, pozdravljamo Borisa Katića iz Splita, koji je sa suprugom i unucima taman smočio noge.

image

Boris Katić

Duje Klarić/Cropix

Na pitanje zašto bira Bene, kao iz topa, vidno uzrujan ispaljuje:

– Znate zašto biram Bene? Radi smeća. Pogledajte tamo smeće, pogledajte boce od piva, čaše… Ako se već plaća sve nešto, ležaljke, kajaci… onda neka nas dočeka plaža kako treba – sasipa gorčinu, pa nešto olakšan nastavlja:

"Inače biram Bene samo radi malog diteta i radi pijeska, ali neću sigurno skoro doći, jer ovo je katastrofa. Pogledajte na što liči plaža", pa na odlasku u dubinu dodaje "Tu sam se ja kupao, kupala su se moja dica i kupaju se moji unuci. No ovo je kriminal".

image
Duje Klarić/Cropix

– Mi smo sami jutros skupljali smeće, boce, čaše i čikove da se imamo gdje smjestiti. Netko je tu uzeo koncesiju i dužan je ovo počistiti, održavati, ne bi smjelo biti ovako – nadovezuje se njegova supruga.

Opravdana ljutnja

Ohlađeni ovakvim prvim dojmom, a prije nego smo i sami imali prilike promotriti plažu uviđamo da je ljutnja opravdana. Zaista, svako toliko po kamenom platou, kao i uz zidić koji ga okružuje, a pogotovo na i pored klupica ostavljene su plastične i staklene boce, čaše i drugo smeće, očiti dokaz sinoćnjeg druženja, a ništa bolja situacija nije ni oko koševa za smeće iz kojih se ono doslovno izlijeva.

Pozdravljajući sugrađane koji nas ostavljaju s porukom nade da će objava stanja doprijeti do odgovornih koji će reagirati čišćenjem nailazimo na mladu obitelj iz Francuske, koja isto ne smatra prevelikim problemom.

– Nama je plaža savršena. Ovo nam je prvi put da smo tu, bili smo se kupati na Firule i Bačvice, ali ovdje nam je najljepše. Jako je tiho i mirno, puno je hlada i nema gužve. Uvala je lijepa, more je čisto. Sviđa mi se i što ima igralište za djecu i restoran, i za nas je to dovoljno, ne vidim ništa što bih mijenjala – zadovoljno će Elsa, očito očarana ranojutarnjim iskustvom marjanskog spokoja.

image

Francuzica Elsa

Duje Klarić/Cropix

A sličnog je dojma i njezin zemljak Serge Dufant, koji s obitelji uživa u hladovini rastežući se na spomenutim ležaljkama.

– Sviđa nam se sve ovdje; i pogled i lokacija, sve je baš kul. Došli smo pješice s druge strane šume, hodali smo sigurno 40 minuta, ali smo uživali na svakom koraku. Valjda zato i nema puno ljudi, što je još jedna prednost ove plaže – govore nam, pa tek na pitanje vide li prostora za unaprjeđenje ističu kako bi bilo dobro da netko malo očisti plažu.

Iz Beča na Bene

Jednako entuzijastična je i vojvođanska obitelj Keresteš koja u Split dolazi iz Beča, da bi se kupala upravo u ovoj uvali.

image

Obitelj Keresteš iz Vojvodine

Duje Klarić/Cropix

– Bili smo ovdje i lani, i ove godine mi je još i ljepše, čišće čak. Jedino što nema prilaz na ovom kraju uvale. Skale su pale u more, ali nitko ih nije popravio. Samo one tamo na drugom kraju uvale su u funkciji. Isto su se bile potrgale, ali njih su već sutradan popravili – govori nam Anita, na što njezin suprug Dean dodaje kako žali tek što ne radi ni tuš.

image

Tuš koji ne radi

Duje Klarić/Cropix

– Nama je ovdje predivno. Kafić je odličan, cijene su odlične, baš korektne. A ne kao u gradu gdje ih napuhavaju do besmisla. Ovdje je kava 12, 13 kuna… a to je ipak prvi red. I domaćini su jako gostoljubivi. Doći ćemo i nagodinu, najavljuje vidno oduševljen tihom oazom na rubu šume, ne štedeći pohvale ni po pitanju čistoće grada, za koju kaže da je i bolja nego lani.

Ostavljajući ih na marendi primjećujemo kako se plaža u ovo kratko vrijeme dobrano napunila, pa među “novim” kupačima koji se tek gledaju negdje smjestiti nailazimo na Splićanku Gordanu, koja ovdje, kako nam je kazala, dolazi iz praktičnih razloga.

image

Gordana sa kćerkom

Duje Klarić/Cropix

– Tu smo zbog djece, zbog plićaka i pijeska. Budemo mi i na Fire, jučer smo bili tamo, ali tamo je samo mali dio u hladovini, pa se svi tamo skupe i onda baš nije komotno. A ovdje ima širine. A ima i sadržaja za dicu, gore su ljulje, to je svakako plus. Jedino što šetnju do ovdje ne bih baš nazvala plusom, jer imali smo puno stvari za nositi – veli kroz.

Pozvana da iznese prijedlog u vidu unaprjeđenja kupališta vraća nas na očito rak-ranu Bena.

– Pa jedino malo da se počisti. Vidite ove plastike, tamo je čaša, a tamo neki zavoj. Tu svakako ima dosta prostora za unaprjeđenje – zaključuje.

Fetiva ekipa

I taman kad smo mislili da smo gotovi, na svom starom mjestu, u sjeni bora smjestila se i vremešna fetiva ekipa bez koje, odmah nam je bilo jasno, doživljaj Bena ne bi bio potpun, pa im prilazimo zanimajući se za njihovo iskustvo i razloge koji ih ovdje uporno dovode.

– To će vam reći gospodin Boris, doajen koji se kupa ovdje već godinama.

– Biram Bene jer je to jedna umirujuća tiha uvala. Ima dosta zelenila za nas. Ali me jako smeta prljavština o kojoj se nitko ne brine. Koji je to kriterij, tko vodi računa o ovoj plaži? Tko zna što mladi ovdje rade tijekom noći. Tu bude i robe i čaša i flaša i svega ujutro, mora biti da bude veliki dernek. Jako je to neodrživo, a ovo je raj na zemlji. Mi ne znamo cijeniti koliko ljepote imamo; najvažnije je da je neka masovnost. Netko bi morao voditi računa o ovom blagu, čuvati tu vrijednost da je ne pretvorimo u smeće – kazuje šjor Biskupović, na što Tanja, Odesa, Vinka, Katja i Anči u čijem društvu uživa, odbijaju išta dodati, ili oduzeti, ističući kako bolje nije mogao reći.

image

Fetivo društvo: Tanja, Boris Biskupović, Odesa, Vinka, Katija i Anči

Duje Klarić/Cropix

Ulovili žbirca na bokun kruha

Kristian i njegov sin Mateo pohvalili su se fotografijom žbirca kojeg su ranije jutros imali priliku uhvatiti ne bi li im na tren pozirao.

– Vidjeli smo ga još neki dan, ali ga nismo uspjeli uhvatiti. Sin je jutros bacio bokun kruha u more i došao je baš u kraj, tako da sam ga rukama izvadio da se slikamo i vratio u more – govori nam Kristian, ističući kako i on, kao i mnogi, na Bene dolazi zbog djeteta i čistog mora, pa dodaje kako vali fali tek da je netko redovito počisti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 10:48