StoryEditorOCM
Splitinovativno vozilo

Studenti splitskog Sveučilišta su napravili zanimljivu jurilicu. Otkrili su nam sve detalje o brzini, motoru, dizajnu...

Piše Split SD
15. svibnja 2024. - 14:58

Na splitskim ulicama uskoro bismo mogli vidjeti i električni buggy, inovativno vozilo studenata splitskog Sveučilišnog odjela za stručne studije. Naime, kako nam je pojasnio pročelnik Odsjeka za elektrotehniku dr. sc. Marko Vukšić, studenti su elektrificirali buggy vozilo ugradnjom električne pogonske grupe.

image
Privatni Album

U provedbi projekta elektrifikacije buggy vozila studenti su zamijenili motor s unutarnjim sagorijevanjem s dva BLDC elektromotora i baterijama, te razvili upravljačko računalo i tako pokazali kreativnu primjenu stečenih znanja u praksi. Karoserija je prilagođena novim potrebama kao i sustav upravljanja.

No, prije nego što bude na cesti, mora proći iduće korake u projektu, a to su homologacija i registracija.

image
Privatni Album

- Brzina mu je limitirana na 60 kilometara na sat, a imamo u planu razvoj još nekih komponenti s kojima bismo mogli nadograditi postojeće sustave na vozilu, primjerice ugradnja "digitalnog diferencijala" omogućila bi poboljšani radijus okretanja vozila, a nadogradili bismo i neke elektroničke podsustave kao što je primjerice "battery management sustav" za održavanje baterije - objašnjava profesor Vukšić.

Ideja je potekla od profesora Odsjeka, a studenti, njih preko 10, su se pod mentorstvom profesora Marka Vukšića, Tonka Kovačevića i Slavena Šitića uključili u izradu ovog električnog vozila.

image
Privatni Album

- Za vrijeme rada na komponentama ovog buggyja odradili su praksu, ali i timske projekte, a izrađeno je i nekoliko završnih radova - kazao je pročelnik Vukšić.

Ne nedostaje im ni domišljatosti za budućnost pa tako saznajemo da im je u planu razviti i autonomno električno vozilo, kojim bi upravljalo računalo, a žele i dalje razvijati složenije aplikacije za što već dobru podlogu imaju i u postojećem "buggyju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 03:50