StoryEditorOCM
Splitlanac solidarnosti

Studenti izrađuju zaštitne vizire za liječnike i sestre: sve je krenulo na FESB-u, Slaven je smislio kako može pomoći bolnicama i upalio 3D printer...

23. ožujka 2020. - 21:05

Korona je ipak nešto dobro i donijela, većinu nas je solidarizirala, neke i navela na kreativne ideje koje će zdravstvenim djelatnicima olakšati muke kroz koje svakodnevno prolaze.

Jedna od takvih je zaštitni plastični “vizir” za glavu, izrađen u 3D printeru, izum Slavena Damjanovića, 23-godišnjeg studenta pete godine splitskog FESB-a. U samo nekoliko dana Damjanović je usavršio i 3D tehnologijom realizirao nosač za plastičnu foliju, koji s debelom trakom što ga drži iza glave medicinskom osoblju omogućuje zaštitu od prijenosa direktne zaraze s pacijenta pozitivnog na koronu.

Iz dva 3D printera koja drži u sobi u splitskom Studentskom centru već je izišlo deset vizira, odmah predanih u ruke djelatnika splitskoga KBC-a. Na njegovu inicijativu, akciji pomoći uvezalo se još 200 printera, u za sada 24 hrvatska grada. Dok ovo čitate, na njima se rade nove maskice za naše zdravstvene djelatnike.

Apel iz Ministarstva

– Prvo sam čuo apel iz Ministarstva gospodarstva i zaštite okoliša, u kojem su od pojedinaca i tvrtki tražili pomoć u raznim materijalima, zaštitnim maskama, rukavicama, dezinfekcijskim sredstvima, opremi. S druge strane, i više je nego jasno kako nam na prvoj crti obrane u bitki s koronavirusom nedostaje svega. Kako već imam start-up i E-agrar, počeo sam razmišljati kako pomoći. Jer svatko od nas mora pomoći. Prvo sam mislio napraviti cijevi za respiratore, koje 3D printer može napraviti. No ideja je otpala jer ne pruža stopostotnu zdravstvenu sigurnost. A onda sam se dosjetio vizira – veli.

Dizajn vizira već je bio dostupan na internetu, rad je češke tvrtke koja se bavi proizvodnjom 3D printera. Datoteku s postojećim modelom ubacio je u svoj printer. I dok je izrada vizira počela, već je imao podršku Hrvatskog studentskog zbora i onu sa Splitskog sveučilišta. Njegov poziv na akciju oni su raspodijelili društvenim mrežama po cijeloj zemlji. I stvorili još jedan predivan lanac solidarnosti, uvezanih 200 printera iz Hrvatske, od Osijeka, preko Zagreba, Pule, Splita do Dubrovnika. Ovog trena, dok ovo čitate, oni kontinuirano “rađaju” nove vizire.

– Vizir je dugačak oko 25 centimetara, težak 60 grama, sastoji se od nosača koji gradimo u 3D printeru. Na njega se stavlja i pričvršćuje plastična folija koja se kupuje gotova i prilagođava nosaču. A onda se nakači elastična traka koja ide iza glave. Recimo da je najsličniji viziru koji se koristi u radovima košnje trave. Pruža ogromnu sigurnost liječnicima i ostalom medicinskom osoblju. Zapravo on onemogućuje kapljični kontakt pacijenta i zdravstvenog djelatnika. Čuva mu usta, nos, oči od virusa. Za konstruiranje jedne maske treba maksimalno tri sata, nakon čega odmah ide prema svojim korisnicima – veli Slaven, tvrdeći kako je ovo primjer koji pokazuje koliko su naši studenti snaga i budućnost Hrvatske.

image
Slaven Damjanović
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Da bi se nosač napravio, potreban je poseban plastični materijal, kojem kilogram iznosi 150 do 200 kuna. Od te se količine može napraviti 20 nosača za vizire. Ono što je do sada napravio, platio je svojim sredstvima, isto kao i svi oni diljem Hrvatske, pojedinci, tvrtke koji 3D printere imaju pri ruci. No da bi se oboružala vojska naših zdravstvenih djelatnika, trebat će puno toga.

Zato Damjanović, ali i studenti koji su se uključili u ovaj neizmjerno važan projekt, mole ljude dobre volje da im doniraju materijal za rad, da uključe svoje printere u lanac. Prenosimo poruku, apeliramo, vičemo, jer ovo što oni rade je dobrobit za sve nas.

– S obzirom da je inicijativa krenula od nas iz Splita, mi smo postali svojevrsni logistički centar i za ostale gradove, koordinacija koja raspodjeljuje zaštitne vizire za ostala hrvatska područja. Dogovoreno je da pojedinci iz svakog grada koji su nam se pridružili, za početak rade vizire za svoje bolničke centre. Kako se broj printera bude povećavao, dogovarat ćemo se o raspodjeli i za šire. I da, nedostaje nam printera i još materijala za rad. Uključite se, donirajte, donesite, pomozite, jer ovo što radimo, radimo za sve nas. Pomažući našem zdravstvenom osoblju u njihovu radu, čuvamo cijelu našu zajednicu – poručuje Slaven Damjanović, kao i svi ostali iz lanca uključeni u ovu akciju. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 01:53