StoryEditorOCM
SplitKRAJ JAVNE RASPRAVE

Stanari Palače o dokumentu od kojega se puno očekuje: Ne treba nam komunalni red koji ima više iznimki nego pravila; trebaju nam konzervatori, redari, kante za otpad...

Piše Tanja Giovanelli
30. studenog 2022. - 20:55

Komentare na prijedlog odluke o komunalnom redu, po čijem pitajnu upravo večeras završava rok za podnošenje primjedbi kroz postupak javnog savjetovanja, potražili smo kod stanara Palače čiji napori idu u korist ove krhke zajednice. Da imaju niz zamjerki kazala nam je Ana Peraica, povjesničarska umjetnosti i sveučilišna profesorica među Splićanima poznata po pokretanju Facebook grupe Get Getanima, osvrćući se na aktualnu problematiku organiziranja manifestacija.

-Imamo popriličan broj zamjerki vezano uz definicije manifestacija u Staroj Gradskoj Jezgri, a koje su već uvedene kao iznimke od pravila i prije samog izglasavanja reda. Naime, a kao što je izvještavala Slobodna Dalmacija, gradonačelnik je odobrio neograničeno povećanje buke na Peristilu od čak 210 dana u godini proglasivši svirku dva svirača manifestacijom, a za što, po svemu sudeći nema ovlasti. On, prema važećim pravilnicima objavljenima u Službenim glasnicima (26/2016, članak, 21 i 31/2018, članak 19), ima pravo dati dozvolu bez javnog natječaja tek na 60 dana – ističe, pa dodaje kako za sam Peristil, prema važećem Pravilniku o Peristilu, a što je i normalno jer se radi o spomeniku, to mora dati uz suglasnost konzervatora i njihove odluke o visini dopuštene buke.

 

image


Koncert Zorice Kondže i gostiju na Peristilu
 

Sasa Burić/Cropix

 

Ako se ovakve stvari budu nastavile izglasavati kao iznimke, komunalni red kao takav nam, kaže, i ne treba, jer ima više iznimki nego pravila. A kako ne bi došlo do poplava takvih "manifestacija" predlaže da o njima odlučuju stručne komisije.

-Smatramo da bi kriterije manifestacija trebala definirati nadležna ministarstva, prvenstveno uvjetujući profesionalnost organizatora i adekvatnost programa, a da bi o njima trebali odlučivati stručni žiriji i odbori imajući u vidu od kolike su važnosti za grad. I naposljetku o prikladnosti svake, kada je u pitanju Stara gradska jezgra, mora bez pogovora odlučivati i Konzervatorski ured, uz poštovanje svih modela osiguranja kako propisuje Zakon o javnim okupljanjima- zaključuje Peraica.

Koju minutu prije nego će ispred skupine stanovnika Gradske jezgre i službeno uputiti primjedbe na dokument od kojeg se očekuje da uvede reda u Dioklecijanovu Palaču, zapažanja s nama je podijelila Jelena Liović, članica tima koji ih je sastavljao, ističući kako se zalažu za to da Palača u cijelosti uživa kontekst zaštićenog lokaliteta.

-Mi bismo da se pravilnik o Peristilu primjenjuje na cijelu Gradsku jezgru. Onda bi o svim, pa tako i spornim manifestacijama odlučivala struka, a ne politički interesi. A kada smo već krenuli od manifestacija dodat ću i da smatramo kako bi bilo dobro kada bi se plan za njihovo održavanja donosio godinu dana unaprijed kako bi komisija mogla pravovremeno i osnovano donijeti svoje odluke – nadovezuje se Liović.

Među primjedbama ističe i radno vrijeme komunalnih redara, koje bi, kako navodi, moralo biti istovjetno onom koji odrađuje rad subjekata koje su dužni nadzirati, pa bi, tako, objašnjava morali raditi dok god rade i ugostiteljski objekti.

-Kako će oni u protivnom kontrolirati da li je netko zatvorio lokal na vrijeme, da li poštuje ograničenje buke, da li su pospremljeni stolovi i stolice po završetku rada? – pita se naša sugovornica pa spomenutu temu ugostiteljstva širi i na pitanje veličine štekata.

 

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

 

Prema postojećem Nacrtu prijedloga odluke ugostiteljski objekti mogu, upozorava, uživati površinu štekata i do 50 posto veću od zatvorene površine, što povlači pitanje kapaciteta prostora za pospremanje stolova i stolica po završetku rada, kako se na istima noću ne bi zadržavale alkoholizirane osobe.

-A pitanje površine štekata vodi nas i do pitanja visine naknade za usluge splitske ˝Čistoće˝. Mi nismo uspjeli doći do informacije da li ugostitelji ovu naknadu plaćaju proporcionalno površini zakupljenog prostora, što bi bilo logično, ili drugačije pa se nadamo da ćemo i na to dobiti odgovor – navodi.

Šireći temu osvrće i na pitanje organizacije prikupljanja otpada, koja, ističe za sada nije dobro riješeno, a dijelom i zbog prekomjernog širenja štekata koji su ˝ukrali˝ prostor kantama za otpad.

-Stara gradska jezgra nema dovoljno kanti za otpad jer i nemamo gdje s njima. Bile su na ulicama i po pjacama, ali su ugostitelji, opravdano, tražili da se dobar dio njih ukloni zbog sanitarnih razloga, jer ne može kanta stajati pored stola za kojim netko jede, i sad imamo problem. U ovoj Odluci nema nekog plana gdje bi trebale stajati. Naši portuni su u dobrom dijelu premali, a smeće ne možemo ostavljati u kesama ispred vrata, na ulici. Rješenje vidimo u nekim gradskim prostorima te predlažemo da nam se ustupe za uredno i organizirano prikupljanje otpada – kazuje Jelena Liović.

 

image 

Sasa Burić/Cropix

 

Nizanje primjedbi stanara Palače završila je osvrtom na održavanje samih kanti kao i ostale komunalne opreme, koju, ističe, osim kiše, nitko ne čisti.

-Spominje se održavanje kanti, bilo ovih većih, ili manjih uličnih, zatim klupa, pa i autobusnih stanica, ali nitko ne spominje čišćenje. A netko će u kantu baciti sladoled, netko će unerediti klupu, te smatramo da bi se putem javne nabave trebalo riješiti i pitanje čišćenja ove opreme, kao što se to radi drugdje u svijetu – dodaje, ostavljajući diskusiju o (djelomičnoj) zabrani tiramola za neku drugu priliku.

 

image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. siječanj 2023 18:44