StoryEditorOCM
SplitPROZIVA nadređene

Srđan Marinić: Država će nagraditi ilegalce s Marjana umjesto da ih kazni jer su gradili bez dozvola

Piše PSD.
27. srpnja 2014. - 00:10
Šokiran informacijom o prodaji zemljišta talijanske državljanke Alessandre Simete na splitskim Mejama, Srđan Marinić, predsjednik Društva “Marjan”, odlučio je reagirati i upozoriti županijske i gradske vlasti te odgovorne iz Ministarstva kulture na nepoštovanje zakona.
– Zemljište gospođe Simete, područje na kojemu su vile Ferić i Tresić-Pavičić, te kuća Burazin i cijelo područje od Sustipana do iza Vile Dalmacije, zaštićeno je područje park-šume Marjan, a ujedno i državno kulturno dobro, pa se parcele ne mogu tek tako prodavati niti se na njima može bilo što graditi. Ako se već prodaju, pravo prvokupa najprije ima Grad, zatim Županija, a tek onda država Hrvatska. Ako oni nisu zainteresirani, tek onda se zemljište može prodati privatnoj osobi ili tvrtki. Na tim parcelama postoji “plomba” u katastru i zemljišniku, pa mi nije jasno kako se ta zemljišta, unatoč svemu, prodaju i najnormalnije prenose na nove vlasnike bez da prođu sve ove instancije – rezolutan je Marinić.

Čelnik “Marjana” poziva se i na odredbe Zakona o zaštiti prirode iz 1964. i 1988. godine koji točno određuju granice park-šume, ali i na Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.
– Status kulturnog dobra tom je prostoru dala Uprava za zaštitu kulturne baštine pri Ministarstvu kulture. Dakle, ako se to sve zna, onda svi koji tamo žive i imaju ta zemljišta i kuće znaju da tamo vladaju posebna pravila ponašanja, da nema gradnje i prodaje bez prava prvokupa, a opet se nedopušteno gradi i prodaje “leva-leva”. Sada imamo 59 zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata koji se nalaze u području park-šume, pa se pitam tko je tim ljudima uopće dopustio da izgrade te objekte. Kako je to uopće moguće pokraj stručnih službi Grada i Županije, a u konačnici i države? Njih 59 sada traže legalizaciju svojih objekata, a trebali bi kazneno odgovarati, jer zakon jasno kaže da će se gradnja u zaštićenom prostoru kazniti zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina – dodaje Marinić.

Društvo “Marjan” prijavilo je nedopuštene graditeljske zahvate na predjelu Sturine iznad Kašjuna, a prije četiri mjeseca i bespravnu gradnju na samim Kašjunima.

Propala zaklada za otkup

– Zar je to posao našeg društva ili je to posao Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan i građevinske inspekcije? – pita se Marinić, koji kaže da su nakon donošenja novoga GUP-a 2006. u Banovini predvidjeli osnivanje zaklade za otkup privatnih parcela od strane Grada, ali ta inicijativa nikad nije zaživjela niti skupila ijednu kunu.


MARKO DIDIĆ

Koharević: Mi sve prijavljujemo

Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park-šumom Robert Koharević kaže da je ta institucija 2011. prijavila pet bespravnih gradnji, godinu kasnije donijela tri usmene zabrane, lani je napisano je šest prijava prema Građevinskoj inspekciji, a do 1. lipnja 2014. izdana je jedna usmena zabrana.

‘Upalili smo bagere’

Iz ureda glasnogovornice Ministarstva prostornog uređenja Đurđice Čočić stigao nam je sljedeći odgovor:

– Građevinska inspekcija kontinuirano provodi nadzore na Marjanu. U inspekcijskom postupanju doneseno je 28 rješenja o uklanjanju bespravno izgrađenih građevina.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 22:40