StoryEditorOCM
SplitNISU MOGLI ŠUTJETI

Splitski branitelji stali u obranu udruga koje koriste prostore u sklopu Vile Dalmacije: ‘Banovina bezočno laže!‘

Piše Split SD
11. veljače 2023. - 15:24

Nakon što su Udruzi BATT i Ronilačko-ekološkom klubu Hvidra iz Banovine poslani dopisi u kojima ih se izviještava da moraju vratiti u posjed Grada objekte koje koriste u sklopu Vile Dalmacije, javila se Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata s priopćenjem.

- Ponukani senzaciolističkim naslovima, zluradim objavama te lažnim, nepotpunim i nadasve zlonamjernim izjavama izrečenim samo s jednim ciljem - lažno optužiti i ocrniti udruge BATT- Split i REK HVIDRA proistekle iz Domovinskog rata, radi istine dužni smo reagirati.

image
Joško Ponoš/Cropix

Ne trebamo napominjati da bezuvjetno stojimo uz svoju braću po oružju koji su prvi stali u obranu Republike Hrvatske i čija je ratna baza od 1990. do 1998. bila upravo Vila Dalmacija iz koje su kretali na prve crte bojišnica u neizvjesnost ratnih zbivanja diljem "Lijepe naše".

Nažalost, izvršavajući borbene zadaće u krvavim bitkama Domovinskog rata najbolji od njih položili su svoje mlade živote za slobodu domovine i nisu se vratili u pomenutu bazu. I upravo zato pripadnicima specijalne policije prostor u Vili Dalmaciji ima posebmo značenje i sentimentalnu vrijednost - navodi se u priopćenju koje potpisuje Zoran Buzdovačić u ime Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

image

Zoran Buzdovačić

Ante Čizmić/Cropix

Naglašava kako su pojmovi bespravnog korištenja ili neproduživanja ugovora dvije sasvim različite stvari. Obje udruge su, navode, temeljem ugovora s Gradom Splitom dobile na korištenje derutne, zapuštene prostore u fazi raspadanja - dva neupotrebljiva objekta i staklenik u kompleksu Vile Dalmacija.

- O zapuštenom okolišu koji je izgledom bio bliže prašumi nego "centru Mediterana" da ne govorimo. Na višekratnim konzultacijama s gradskom upravom kazano im je koje suglasnosti i dozvole moraju ishodovati da bi uopće mogli konzumirati prava iz ugovora. Kada su to ishodovali krenili su u privođenje prostora svrsi plaćajući nastale troškove vlastitim sredstvima.

Prostor "staklenika" nije bio u funkciji više od 30 godina. Da se radi o "uništavanju" kulturnog dobra, oni koji su zaduženi za evidenciju i brigu o kulturnom dobru ne bi dopustili rekonstukciju na predloženi idejni način, a jesu.

Sve je išlo svojim tijekom do trenutka promjene vlasti. Tada slijedi prijava građevinskoj inspekciji koja nedvojbeno utvrđuje da je za takvu rekonstrukciju postojećeg objekta u istim gabaritima potrebna građevinska dozvola. Po saznanju ove informacije na razgovoru predstavnika udruge sa aktualnom vlašću grada Splita kazano im je da ishoduju spomenutu dozvolu, a da je špranca ugovora spremna na potpisivanje po istim uvjetima.

image
Joško Ponoš/Cropix

I tu leži "kvaka". Radilo se o bezočnoj laži jer za ishodovanje građevinske dozvole za rekonstrukciju spomenutog objekta treba dokazati pravni interes, a to je ugovor s Gradom koji im ga ne želi produžiti - stoji u priopćenju.

Nastavljaju kako se već duži period svi odgovorni oglušuju na njihove pozive za sastankom.

- Konkretan odgovor bi bio: "Dobar dan! Ne želimo vas više vidjeti u tim prostorima isključivo zato jer ste udruge branitelja, dok u ostalim popratnim objektima Vile Dalmacija, također izrazito devastiranim i opasnim po korisnike mogu ostati djelatnici HNK Split, te velebni MedILS." Sve ovo ćemo Vam uskoro detaljno prezentirati uz pripadajuću dokumentaciju i fotografije na predstojećoj tiskovnoj konferenciji - zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 07:38