StoryEditorOCM
Splitnajgori smo

Splitska pedijatrica kod pet pacijenata dijagnosticirala hripavac: ‘Krene kao prehlada, onda kašalj izazove povraćanje‘

Piše Split SD
13. studenog 2023. - 17:32

U Hrvatskoj je više od 400 slučajeva hripavca, a pola ih je na splitskom području, javlja Dnevnik.hr.

- Bilježimo blagi porast među djecom školske i predškolske dobi. Simptomi su u prvom tjednu kao prehlada, no u drugom tjednu počinju karakteristični napadi kašlja od nekoliko minuta koji dovode do povraćanja ili gušenja - objasnila je Snježana Kapor Jeričević, pedijatrica iz Splita koja je u svojoj ordinacija dijagnosticirala pet slučajeva hripavca. 

Hripavac je zarazna bolest koja zahvaća pluća i dišne puteve kod novorođenčadi i dojenčadi.

- Procijepljenost je nažalost u našoj županiji još uvijek dosta niska, zbog toga imamo i pojavu bolesti. Na to roditelje neprestano upozoravamo, međutim, zadnjih tjedana je nešto veći interes za cijepljenje - rekla je Kapor Jeričević za Dnevnik.hr.

Iz KBC-a Split kažu da ne treba dizati paniku te da je samo jedno dojenče preventivno hospitalizirano zbog hripavca.

image
Saša Burić/Cropix/Ilustracija

Dnevnik.hr piše da je znatan porast među učenicima osnovnih i srednjih škola, ali oni obično nemaju teže simptome. Najveće komplikacije moguće su kod novorođenčadi i dojenčadi.

- Jer djeca u toj dobi imaju napadaje kašlja od jedne do dvije minute bez udisaja. Nakon čega slijedi duboki uzdah praćen malaksalosti, napadi kašlja se pogoršavaju noću - poručila je Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a SDŽ.

Nakon Splita najviše slučajeva ima u Zagrebu.

Cjepivo protiv hripavca spada u skupinu obaveznog cjepiva, a roditelje koji odbiju cijepiti svoju djecu može se i novčano kazniti.

Iz Državnog inspektorata za Dnevnik Nove TV odgovorili su da je kazna 265 eura. Sanitarna inspekcija u zadnje dvije godine zaprimila je 42 prijave zbog odbijanja cijepljenja djece, 32 njih prekršajno je kažnjeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 23:48