StoryEditor
SplitO ‘NADZORNICIMA‘

Splitom se proširila informacija da neke stranke zahtijevaju kontrolu nad gradskim tvrtkama: ‘Nema podjele plijena, ali ni dogovora ‘ispod stola‘!‘

Piše Ivana Perković
27. kolovoza 2021. - 10:16

Drama oko izbora članova i predsjednika nadzornih odbora splitskih gradskih tvrtki i upravnih vijeća ustanova ne jenjava.

Nakon curenja liste potencijalnih favorita, gradom se pronijela informacija da neke stranke ne odustaju od starog načina podjele plijena, pa zahtijevaju kontrolu nad određenim gradskim tvrtkama. Kontaktirali smo predstavnike svih opcija koje čine većinu u Gradskom vijeću. Redom tvrde da se radi o - glasinama.

Sastanak na kojem će raspravljati o kandidatima još se nije ni dogodio, govori predsjednik SDP-a Goran Kotur.

- Mi smo tražili da nam se dostave svi materijali i da sastanak odgodimo dok ih ne proučimo, jer nije malen posao pregledati više stotina životopisa i motivacijskih pisama.

Ne znam odakle sve te netočne informacije. Čuo sam prije i da SDP traži mjesto predsjednika Gradskog vijeća i razne druge slične priče. Nismo ni službeno ni neslužbeno još o ovoj temi razgovarali. Možda to zvuči nevjerojatno nakon prošle vlasti. Naravno da ćemo birati stručne osobe, kad se o tome radi, ne znam koja je razlika između stranačke ili nestranačke osobe, bez obzira o kojoj se struci radilo - kaže Kotur.

'Nismo nikoga gurali'

- Ne. Mogu to reći iz prve ruke, apsolutno ne - odbacuje svaku mogućnost dogovora "ispod stola" Jakov Prkić iz koalicije Pametno, Možemo i Nova ljevica.

Ništa drugačiji stav nemaju ni Branka Ramljak iz NL Ramljak-Mamić i predstavnik Mosta Ivica Grković.

- Prvi put čujem, ja za to ne znam - odgovara iznenađeno Ramljak.

- Mogu reći, što se Mosta tiče, da nismo nikoga gurali niti za ikoga intervenirali. Rekli smo svim članovima, ako smatraju da imaju kompetencije i ispunjavaju uvjete, da se prijave na javni poziv. Za druge stranke ne mogu komentirati, ali s obzirom na imena koja smo vidjeli, većina ljudi koji su se prijavili nisu iz stranaka. Nismo imali ni sastanke vezane uz to, a za Most mogu potvrditi da nije bilo takvih traženja - kaže Grković.

I IVICA PULJAK DEMANTIRA:

'Usuglasili smo se da ćemo imenovati najstručnije ljude'
Da nije bilo nikakvih pregovora tog tipa, tvrdi i gradonačelnik Ivica Puljak.
- Jedina stvar o kojoj smo razgovarali i usuglasali se je da imenujemo najstručnije ljude i da im stranačka pripadnost ne bude ni prednost ni mana - objašnjava.
Unatoč govorkanjima, sve opcije koje čine većinu odbijaju bilo kakvu mogućnost namještanja fotelja u nadzornim odborima i upravnim vijećima. A je li to stvarno tako, najbolje će pokazati konačan odabir kandidata koji se očekuje idućih tjedana.

item - id = 1122919
related id = 0 -> 1160637
related id = 1 -> 1160590
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. siječanj 2022 18:53