StoryEditorOCM
SplitŠARENI KUTAK

Splićani od svoje male ulice napravili pravi božićni grad, okitili okućnice, sve blješti... ‘Mi smo vam ka mala dica...‘

Piše Frano Kiso
9. prosinca 2023. - 16:14

Božićni adventi zavladali su centrima gradova diljem Hrvatske, no čim zađete u manje ulice razbija se blagdanska čarolija i tek na obrisima ponekih prozora zasvjetlucaju treperave lampice. No, to nije slučaj i na Bačvicama čiji su stanari odlučili na svoju ulicu baciti pravu dekorativnu bombu!

Na završetku slijepe ulice Gospinica može vam se učiniti da ste zašli u nekakav božićni grad. Dočekala su nas blještava svjetla, dekorirani balkoni, okićeni prozori i hrpa djece i susjeda kako se zabavljaju na vlastito organiziranom adventu.

- Sve je počelo spontano. Mi susjedi smo pomalo natjecateljski nastrojeni i nadmetali smo se tko će više, ljepše i bolje ukrasiti svoje kuće i okućnice. Naravno, sve u dobrom duhu i svi skupa smo se baš zabavili - kaže Danira Vasović, idejna začetnica ove svjetlucave bajke.

image

Danira Vasović, idejna začetnica uličnog adventa

Vojko Bašić/Cropix

- Mi smo vam kao mala djeca, svi su aktivno uključeni i svaki dan vidimo neki novi ukras. Malo smo izludile muževe, stalno se jadni penju i montiraju sve ovo - vele nam raspoložene susjede koje su nas gostoljubivo dočekale hrpom hrane i pića.

I zaista, ništa ovo ne bi bilo moguće da u ovoj ulici ne vladaju dobri odnosi, a sudeći po onome što smo vidjeli - rijetko gdje ćete naći ovako raspoloženu ekipu susjeda.

- Pomažemo jedni drugima, svađamo se, mirimo, pričuvamo djecu kad treba - prepričava nam Katja Borzić, jedna od aktivnih sudionica u projektu kićenja i kaže da je zasad u ovu blagdansku priču uključeno desetak kućanstava.

image

Skladni i entuzijastični susjedi u ulici Gospinica

Vojko Bašić/Cropix

- Odmah smo kliknuli sa susjedima i imali smo sreću što smo došli među ovako divne i vesele ljude. Kićenje je bilo izazovno, ali sve skupa zabavno i s guštom - oduševljeno nam govori Tina Munitić koja je tek ove godine doselila u ulicu.

Svi sugovornici se nadaju da će se i ostali stanari u produžetku ulice priključiti kićenju pročelja svojih domova i da će ovaj oblik uličnog adventa poprimiti puno šire razmjere.

- Da sam ja gradonačelnica, svakom kućanstvu bi dala deset eura da svatko na svoje prozore i balkone stavi barem jednu zvijezdu, lampicu ili bilo koju božićnu stvarčicu. Kad bi sve ovako svijetlilo, imali bi najljepši grad na svijetu - veli inicijalna organizatorica.

Za kraj nam je otkrila da će pred sam Božić ispred jedne kuće staviti stolove, donijeti hranu, pojačati božićnu glazbu i svi skupa guštati u blagdanskom ozračju. Nevoljko smo napustili ovaj šareni kutak na Bačvicama i entuzijastične susjede koji su odlučili uzeti stvar u svoje ruke i stati na kraj preskupim adventskim manifestacijama u centru grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 11:28