StoryEditor
Splitposjete ne primaju

Splićani doputovali iz Kolumbije i samovoljno otišli u izolaciju: Doslovce smo se ukrcali na zadnji let za Europu, a u Zagrebu nas nisu ni pogledali!

16. ožujka 2020. - 18:38

Splićani Damir Petranović, Nikola Čičić i Petar Šamadan u nedjelju su se vratili s dvotjednog puta u daleku Kolumbiju. Po povratku su nam ispričali kako su se manje-više bezbolno domogli domovine u vrijeme kada i putovanje iz najbližeg hrvatskog susjedstva za neke zna trajati danima i postati prava mora.

- Mi smo na put krenuli 1. ožujka. Letjeli smo preko Zagreba, Pariza i Paname. Iako je u Italiji već izbila kriza, nama je Panama bila prva destinacija gdje nam je izmjerena temperatura. Odatle smo nastavili za Bogotu. U tom prvom tjednu Kolumbija je imala tek jedan registriran slučaj, i to je bio uvezeni iz Italije – kaže nam Damir.

Ekipa iz Splita putovala je diljem te južnoameričke države, imali tri unutrašnja leta, da bi tek potkraj drugoga tjedna svog boravka i sami počeli osjećati u zraku psihozu koja se lagano počela širiti među lokalnim stanovništvom. Život, međutim, nije stao.

- Cijelo vrijeme pratili smo što se dešava u Hrvatskoj i Europi, da bi nas najviše zabrinula informacija da je američki predsjednik Donald Trump počeo otkazivati letove za Europu. Na tom valu je Air France obustavio letove iz i prema Ekvadoru, Argentini i još niz zemalja, ali na našu sreću ne i prema Panami. Naš let bio je u subotu u 18 sati i bio je doslovno zadnji. Zato smo u avionu čekali sat vremena dok ne stignu putnici s drugih letova. To nam je rekao i pilot. Doslovno za zvukom sirene smo otišli – veli Petranović.

Na aerodromu u Medelinu on i prijatelji opskrbili su se zaštitnim maskama, i to onima koje svi preporučuju kao najefikasnije i za sebe i za druge – oznaka 95. Cijena nekih 50-tak kuna. Takve, ali ni obične nisu mogli naći u gradu, jer su sve bile razgrabljene u kratko vrijeme.

- Nosili smo ih čitavo vrijeme, znači u avionu, po dolasku u Pariz, gdje smo imali svega 20-tak minuta do leta za Zagreb. Sreća da smo bili na istom terminalu, pa smo samo proletjeli. Držali smo ih i u avionu do Zagreba – priča nam.

Već su se bili pripremili na poseban tretnam na 'Tuđmanu', ali i to je prošlo bezbolno.

- Očekivali smo samoizolaciju. Granični policajac nas je pitao odakle smo i tko smo. Kada je čuo, samo je rekao da prođemo – dodaje Damir.

Zlu ne trebalo, po dolasku automobilom iz Zagreba sami su se odlučili na – samoizolaciju.

- Posjete ne primamo, ali znak pažnje slobodno ostavite na pragu. Za prvu ruku nekog lipog vina – poručio je složno ovaj trojac s Facea.

O dojmovima iz Kolumbije pričat će neki drugi put.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. srpanj 2021 20:42